Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü ve çalışmalarını, Eskişehir Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdür Yardımcısı, Sayın SARIKAYA vasıtası ile tanıdık. Her etkiliği ve çalışmaları hakkında, sürekli haberdar olduk. İzlenimlerimizi de kamuoyu ile paylaştık.
Salı günü de Yimpaş Otel' de, Harita Mühendislerinin, mesleki sorunları ve çalışmaları ile ilgili toplantıya katıldık. Harita ve Kadastro Mühendisliği, ülkemiz açısından çok önemli bir konuma sahip olmasına rağmen, kamuoyunda yeteri kadar tanınmıyor. Oysa Harita ve Kadastro Mühendisleri, Coğrafi Veri Altyapısı ve Coğrafi Bilgi Sitemi, Kamulaştırma Projeleri, Etüd ve İşletme Haritaları, Kent Bilgi Sistemi, Kentsel ve Kırsa Arazi Düzenlemeleri, İçme Suyu ve Kanalizasyon Projeleri, Doğalgaz Boru Hatları, tescile konu olan harita ve planlar, kadastro haritalarının yapımı, sayısal harita üretimi, mühendislik ve endüstriyel ölçmeler, yersel ve uydu bazlı sistemler ile konum belirleme, hidrografik ölçmeler, yeraltı ölçmeleri, her türlü projenin araziye uygulama işleri (aplikasyon) ve imar planları gibi daha pek çok alanda görev yapar.
Ayrıca toplantıda, Sayın Sedat BAKICI, Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü' nün çalışmaları üzerinde durdu. Kurumun, hayata geçirdiği " TAKBİS", "HBB", " TUSAGA- AKTİF" , "ARİP", " TAPU VE KADASTRO MODERNİZASYON " , TARBİS" ve " KYM75 TUCBS" projeleri ve harita ve kadastro alanında, mesleğe sağladığı imkân ve olanaklardan bahsetti. Hiç şüphesiz ki bu projelerin gerçekleşmesinde, Genel Müdür Sayın ATLI' nın payı büyüktür. Bu projelerle birlikte, meslekte, verimlilik, güven ve düşünceli olabilme yetenekleri, etkili bir biçimde koordine edildiği takdirde, meslekte güven ve iyi ilişkileri, daha da iyi bir düzeye taşıyacaktır. Özellikle de " ORTAK AKIL"," ORTAK PAYDA ve "TOPLUM KATLIMI" gibi kavramların ve " HİZMET İÇİ EĞİTİMİN" ön planda tutulması meslekte, verimi daha da artıracaktır.
Toplantıda, mesleğin sorunları da gündeme getirildi. Özellikle de TUS, (Harita Teknik Uygulama Sorumluluğu) nu, kurum/kuruluşlarda, özellikle de belediyelerde, yaygınlaştırılması ve uygulanmasını, takip edilmesi, işlevsellik kazandırılması gerektiği hususunda hemfikir olduklar. Kamu ihale yasasında ve kamulaştırma yasası çerçevesinde, " Bilirkişi Olarak Görev Yapacakların Nitelikleri ve Çalışma Esaslarına Ait Yönetmeliğin" de bazı değişikliklerin yapılması istediler.
Elbette Harita ve Kadastro Mühendisler, mesleklerini, kamuoyuna, daha iyi tanıtmak ve sorunlarını çözüme ulaştırmak için örgütlü hareket etmeleri şarttır. O nedenle de Harita Mühendis Odalarına sahip çıkmak ve etkinliklerinde daha aktif olmak zorundadırlar Ancak Harita ve Kadastro Mühendisliği, hem meslek, hem de ülke açısından, örgütlere bırakılmayacak kadar da önemlidir. O nedenle de mesleğe, Toplum, özellikle de özel ve kamu kurum/kuruluşları, mesleğe sahip çıkarak, üzerine düşeni de yerine getirmelidir.
Öte yandan HKMO Ankara Şubesi Başkanlığı' na talip olan Sayın Nihat Erdoğan, meslekle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kendisini, Harita ve Kadastro Mühendisliği alanında oldukça donanımlı, hazırlıklı, bilinçli ve deneyimli olarak gördük. Mesleğin, her türlü sorununu ve çözüm yollarını biliyor. Bu alandaki başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme gibi kriterlere de sahiptir. Ayrıca faktörler, ne kadar değişse de değişen koşullara uyabilen ve insanlarla iyi ilişki kurabilmesi, en önemlisi de özel sektörü ve bürokrasiyi de çok iyi tanıması, Harita ve Kadastro Mühendislerinin, sorunlarının çözümü açısından da bir büyük şanstır.
HKMO Ankara Şubesi Meslekte Birlik Grubu' nun, 2010 seçim bildirgesinde, meslek disiplin ve ahlakı, özellikle de demokratik kitle örgütü ile ilgili çok önemli tespit ve vaatler var. Grup, geçmişte yapılmamış olanları, bugün ve gelecekte de yapılması gerekenleri, hayata geçirmeyi hedef olarak belirlemiş. Özellikle de tüm etkinlik ve icraatlarında, kamu yararını gözetmesi, milli politika ve stratejilere de destek vermesi, mesleği daha da itibarlı hale getirecektir. Odanın, üyelerin ve organların, daha üretken ve etkili bir yapıya kavuşturulması, hem meslek, hem de hizmeti alanları açısından, ciddi yararlar sağlayacaktır. Üyelikte zorunluluk değil de, gönüllüğün esas alınması, odayı daha da güçlendirecek, kamu ve özel sektörde çalışan oda üyelerinin, sosyal ve ekonomik hakları daha kısa zamanda sağlanacaktır.
Toplantıya, özel ve kamuda çalışan harita ve kadastro mühendisleri katıldı. Dikkat ettik. Aynı duyguları paylaştılar. Öneri ve isteklerinde, fikir birliği içinde oldular. Özellikle de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile işbirliğini ön planda tutmaları, kendilerine getiren imkân ve olanaklara sahip çıkmaları, çalışma hayatlarında ve sorunları karşısında, bir takım ruhu içinde hareket etmeleri, mesleğin geleceği açısından umut verdir.
Kutluyoruz.
HARİTA MÜHENDİSLERİYLE UMUTLANDIK
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünü ve çalışmalarını, Eskişehir Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdür Yardımcısı, Sayın SARIKAYA vasıtası ile tanıdık. Her etkiliği ve çalışmaları hakkında, sürekli haberdar olduk. İzlenimlerimizi...