HAYDİ, ELİNİZİ TAŞIN ALTINA KOYUN

Valimiz Sayın KILIÇLAR, 2. Raylı Sistemler Araştırma Merkezi Çalıştayı’ nda, " ’’Bir işe başlarken, mangal da kül bırakmayıp ardından işten çekilenler olmaması gerektiğini vurgulayarak, ’’…Bunu biz yaşadık....

Valimiz Sayın KILIÇLAR, 2. Raylı Sistemler Araştırma Merkezi Çalıştayı' nda, " ''Bir işe başlarken, mangal da kül bırakmayıp ardından işten çekilenler olmaması gerektiğini vurgulayarak, ''...Bunu biz yaşadık. Benim göreve gelişimden önce ortaya çıkan "Bilişim Vadisi Projesi" vardı. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Sanayi Odası, Ticaret Odası söz konusu projenin ortağıydı. İş şirketleşme aşamasını gelince kimse beş kuruş vermedi. Ben de projeyi iptal etmek zorunda kaldım. Sonra, suçlu ben oldum. Para alamayınca ne yapayım? Özel İdare olarak benim işim, "Bilişim Vadisi" yapmak değil. Desteklerimiz lafta kalmamalıdır. Herkes, elinden geleni yapmalıdır." sözleri hala hafızalarda.
Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' nin, Eskişehir' de, gerçekleştirilmesi için, ciddi sermayesi olan bir şirket kurulması zorunludur. O nedenle de Sayın KILIÇLAR' ın söylediği gibi, herkes elinden geleni yapmalıdır. Ayrıca Türkiye, demiryolu sektöründe dışa bağımlılıktan kurtarılmalıdır. Bu da kendi teknolojimizi oluşturmakla mümkündür. Bunun için de Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' nin, hayata geçirilmesi şarttır.
Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' ile ilgili kurulacak olan şirkete, Eskişehir' deki KOBİ' lerde ortak olmalıdır. Çünkü içinde bulunduğumuz çağda, Ana sanayi ile yan sanayi arasındaki ilişkide, her iki tarafta varlıklarını sürdürebilmektedir. Bu ilişki de ya taraflar arasında, bir işbirliği kurarak, ya da bir pazar bölümlendirilmesine gitmek suretiyle geçekleştirilebilir.
Öte yandan Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi, Eskişehir ekonomisine, özellikle de istihdama, önemli katkıda bulunacaktır. O nedenle de Eskişehir halkı da projenin gerçekleştirilmesine, maddi ve manevi katkıda bulunmalıdır. Ayrıca Eskişehir, projenin gerçekleşmesi için, fedakârlık yapması da gerekir. Hiç kimse, şunlar fedakârlık etsinler ama ben fedakârlık yapmayayım şeklinde, bir lükse de sahip değil. Kent olarak bu yaklaşımı gösterdiğimiz anda bütün çarkı durdurur. Proje de başka bir kente gider.
Eskişehir, Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' nin, gerçekleştirmek için her türlü imkâna sahiptir. Özellikle de, hassas mekanik üzerine ülkemizin, hiçbir iliyle mukayese edilmeyecek kadar, zengin bir altyapısı olan Eskişehir' de, TÜLOMSAŞ, Şeker Makine Fabrikası, Jet Bakım ve Revizyon Atölyeleri ve TUSAŞ gibi tesislerin tam kapasiteyle çalıştırılabilmesi yanında, dizayn geleneğini de getirilebilir ve Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi' de gerçekleştirilirse, Eskişehir demiryolu araç ve gereçleri
Üretiminde, dünya ve Türkiye' nin önde gelen merkezlerinden bir haline de gelecektir.
Diğer yandan Eskişehir' de, TÜLOMSAŞ ve TUSAŞ, hassas mekaniğin kullanıldığı önemli tesislerdir. Ayrıca Eskişehir ve TÜLOMSAŞ' ın, metal işlemede, yüzyıla varan bir yakınlığı, bilgi birikimi ve işgücü deneyimi vardır. Bu nedenle dünyada gözlenen yeni iş bölümünde, katma değeri düşük olamayan üretim alanları düşünülürken, Eskişehir, ülkemizin, hatta dünyanın, hassas mekanikte de en önemli merkezlerden bir olabilir.
Demiryolları, çevre ve enerji, dikkate alındığında, en önemli ulaşım aracıdır. Dünyada baş döndürücü bir hızla, hızlı tren çağına geçildiği ve ileri demiryolu teknolojisinin uçakla yarışır hale geldiği bir dönem yaşıyoruz. TCDD ise bu son bu teknolojiye sahip olmak için canla başla çalışıyor. TÜLOMŞAŞ' ın, son yıllardaki başarısı ve Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi'nin kurulması ile Türkiye ve Eskişehir' in dünyadaki demiryolu gereçlerinde aldığı pay daha da artacaktır.
Dünyadaki demiryolu araç ve gereçlerindeki pay, her geçen yıl artmaktadır. Nitekim SCI Verkehr ' in araştırmasına göre, demiryolu gereçlerinin, dünya pazarlarındaki payı, 56.7 milyar Euro civarında idi. Her yıl , %4' lük bir artış oluyor. Geçen yıl ki artış 69.9 milyar Euro' ya ulaştığı söyleniyor. Dünyada, Hafif Raylı Sistem, Metro ve Anahtar demiryollarında, hareketli güç, demiryolu araçları, elektrifikasyon, sinyalizasyon ve raylı araçlar önemli yer tutmaktadır. Yılda, dünya genelinde, önemli boyutta lokomotif, talep edilmektedir. Bu alanda, ALSTOM %44'lük pay ile lider durumdadır. Onu % 33' lük pay ile Siemens ve Bombardier Transportation, %19' luk payla, Kawassaki, ve Hitaçhi takip etmektedir. Dünya genelinde, 4.8 milyon vagon mevcut. Bunların satış hacmi ise 4.6 milyar Euro' dur. Bu üretimin, %43' ü, Kanada ve ABD gerçekleştiriyor.
Türkiye ve Eskişehir, dünyadaki raylı sistem araç ve gereçlerle ilgili ekonomik tablodan pay almak istiyorsa, TÜLOMSAŞ' a, sahip çıkmak, Raylı Sistemler Araştırma ve Test Merkezi'ni de gerçekleştirmek mecburiyetindedir. Ayarıca projenin, gerçekleştirilmesi için, Eskişehir Milletvekilleri, ETO, ESO, Belediyeler, kurum/kuruluşlar, Siyasi partilerin teşkilatları, özellikle İktidar partisi il teşkilatı ve halkımız, ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMAK ZORUNDADIR.

Haberleri