Hayvanların, rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı, en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak, mevzuat gereğidir. Ancak bu alanda, ülkemizde arzu edilen boyutta çalışma yapan kişi/kişiler, sivil toplum örgütleri ve kurum/kuruluş, yok denecek kadar azdır.
Ayrıca ülkemizde, hayvan Koruma Dernekleri var. Ancak bu derneklerinde, yeteri kadar görevlerini yaptığını da söylemek zordur. Hatta bazı dernekler, şova dönüşen gösterilerle, bu alanda başarılı hizmet veren, kurum/kuruluşları zor durumda bırakırlar.
Öte yandan, ülkemizde, ev ve süs hayvanı ile kontrollü hayvanları bulundurma ve sahiplenme, şartlarına uygun olarak, hayvan bakımı konularında; yerel hayvan koruma görevlileri ile ev ve süs hayvanı satan kişilere, yeterli eğitim verilmiyor. Ayrıca sahiplenilerek bakılan hayvanların, çevreye verecekleri zarar ve rahatsızlıkları önleyici, tedbirlere ilişkin esaslar hakkında kamuoyunu aydınlatmak hususunda da yeterli çalışma yapıldığını söylemek mümkün değildir.
Elbette ülkemizde, hayvan odaklı hizmet ve eğitim yapan, kurum/kuruluşlar da var. Bu kurumlarımızdan biri de Tepebaşı Belediyesi'dir. Mücavir alanı içindeki, sahipsiz hayvanların toplanması, toplatılması, sağlık bakımlarının yapılması, kısırlaştırılması, aşılanması ve alındıkları ortama geri bırakılmasına, karar verilenlerin kimliklendirilerek bırakılması alanlarında, örnek bir çalışma sergiliyor.
Tepebaşı Belediyesi, "sağlıklı Toplum ve Sağlıklı Çevre" hedeflerine ulaşmak için çevreye ve sokak hayvanlarına, duyarlı bir biçimde çalışmalarını yürütüyor. Bu alanda, modern yöntem ve uygulamalarla hizmet veriyor. Sokak hayvanlarının, her türlü sorunu ile yakında ilgileniyor ve rehabilitasyonunu da sağlıyor.Hizmet kalitesinden de ödün vermiyor.
Tepebaşı Belediyesi, ekipleri tarafından, toplanan sahipsiz hayvanlar, hayvan barınağında, ilk olarak müşahede odasına alınıyor ve daha sonra kısırlaştırılıyor. Kısırlaştırma işlemi sonrasında, hayvanlar iyileşene kadar, gözetim altında tutuluyor. Daha sonra ise, herhangi bir şikâyet olmaması durumunda, toplandıkları alana geri bırakılıyor veya sahiplendiriliyor.
Yaşam alanlarına geri bırakılan sahipsiz hayvanlara, barınak tarafından mikroçipler takılıyor. Bu sayede olası bir vaka durumunda, yerleri tespit edilebiliyor. Yıllık olarak düzenlenen aşı kampanyasında, barınak ekipleri tarafından bölgede tarama yapılıyor ve sahipli, sahipsiz tüm hayvanların eksik aşıları yapılıyor. Ekipler tarafından, toplanan ve barınağa getirilen, tüm sahipsiz köpekler kısırlaştırılıyor. Bu sayede, sahipsiz sokak hayvanlarının kontrolsüz üremesinin önüne geçiliyor.
Elbette Tepebaşı Belediyesi'nde, hayvanlarla ilgili çalışmalarda örnek başarı, Belediye Başkanı Sayın Dt Ahmet ATAÇ ve Veteriner, Sayın Yusuf SELEK ve ekiplerinin, ciddi ve özenli çalışmaları sonucudur.
Tepebaşı Belediyesi'nin, hayvanlarla ilgili başarılı ve örnek çalışmaları ortada iken, kendilerine "Eskişehir Anarşi İnisiyatifi" adı vererek, 15-20 gün arayla, hiçbir gizliliği olmayan, gömü alanını kazıp, ölü hayvanları teşhir etmeyi alışkanlık haline getiren, bu küçük gurubun, kendilerini tatmin etmek için, hem de seçim arifesinde, asılsız olarak Tepabaşı Belediyesi'ni, suçlamasının ne mazereti ne de kabul edilir bir tarafı vardır.
Ayrıca Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Veteriner İşleri Müdürlüğü, çeşitli sebeplerle ölen hayvanların, ilgili kanun çerçevesinde, hayvan mezarlığına gömüldüğünü, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Eskişehir Şube Müdürlüğünce, denetlenen barınak ve gömü alanının, her yönden usulüne uygun bulunduğunu, kamuoyu ile paylaştı.
Öte yandan, olayın yaşandığı, 2015 Mayıs ayında, Tepebaşı Belediyesi mücavir alanında oluşan trafik kazasında 13 köpek ve 5 kedi, yaşlılık ve güçsüzlükten 6 köpek ve 1 kedi, viral ve bakteriyel hastalık 12 köpek ve 12 kedi anne tarafından bakılmayarak ölen 9 köpek ve 10 kedi,operasyon esnasında 2 köpek, nedeni belirsiz 5 köpek olmak üzere 47 köpek 28 kedi ölümü kayıt altına alınmıştır.
Tepebaşı Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, "5199 Sayılı Kanunun 34. Maddesi gereğince, ölen hayvanlar yakılarak, ya da derin çukur açılıp, üzeri kireçle örtülerek gömülüp bertaraf edilirler. Söz konusu alanda, bu kanuna uygun olarak, ölen hayvanları bertaraf etmek için kullanılmaktadır. " denildi.
Şu bir gerçek ki Tepebaşı Belediyesi, Sokak hayvanlarının rehabilitasyonu, aşılama, muayene ve tedavi hizmetlerinden, sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, kayıt altına alınmasından, cerrahi müdahalelere kadar, başarılı birçok hizmeti başarıyla yürütüyor. Mücavir alan içindeki hayvanlara, daha iyi koşullarda, sağlık hizmeti vermek içinde, her türlü fedakarlığı yapıyor. Kutluyoruz
HAYVAN DOSTU BELEDİYE
Hayvanların, rahat yaşamlarını ve hayvanlara iyi ve uygun muamele edilmesini temin etmek, hayvanların acı, ıstırap ve eziyet çekmelerine karşı, en iyi şekilde korunmalarını, her türlü mağduriyetlerinin önlenmesini sağlamak,...