Maliye Bakanlığı, Siyasi Partilere seçim nedeniyle yapılacak 195.336 milyon TL. Hazine yardımını, 3 Siyasi Partinin banka hesaplarına aktardı ama vatandaş ve diğer partilerden de tepki geldi. E.mail gönderen okuyucu " ...Partilerin büyük çoğunluğu, hazine yardımı almadan mücadele verirken, hazineden, AK Parti, CHP ve MHP'ye milyonlarca TL veriliyor. Aynı şartlarda mücadele eden, diğer partilerin kabahati nedir? Bu adil bir seçim olur mu? " diyerek tepki göstermiş.
Okuyucu haklı ama uygulamadaki kanunlarda ortadadır. Ancak gelişmiş pek çok ülkede bir iki parti varken, Türkiye' de 50' nin, üzerinde parti var. Hala da kuruluyor. Yerel seçimlere de 21 parti katılacağını açıkladı. Bu partilerin, hepsine yardım yapılmış olsa parti sayısı daha artar ve hazineden daha büyük paralar çar-çur edilir.
Bugün, Siyasi Partiler Kanunu uyarınca, devlet yardımına hak kazanan 3 partiye, 2009'un yerel seçim yılı olması nedeniyle 2 katı tutarında hazine yardımı yapıldı. Edindiğimiz bilgiye göre, bu çerçevede AK Parti, CHP ve MHP bütçeden toplam 195 milyon 336 bin TL hazine yardımı alacak. Bu paranın 111 milyon 331 bin TL'si AK Partiye, 49 milyon 898 bin TL'si CHP'ye ve 34 milyon 106 bin TL'si de MHP'ye ödenecek
Hülasa Mart- 2009 yerel seçimleri için, üç parti hazine yardımı aldı. Oysa YSK' nın kararıyla seçime katılacak parti sayısı da 21'e ulaşmış oldu. 29 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere, Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Bağımsız Türkiye Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Demokratik Toplum Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Özgürlükler Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Sosyal demokrat Halk Partisi, Türkiye Komünist Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi ile Halkın Yükselişi Partisi katılacaktır.
Elbette hazine yardımı üç partiye yapılınca, Yerel seçimlerin, hakkaniyet ve eşitlikle, özellikle de, "ADALET" kavramı ile bağdaştığını söylemek zordur. . Çünkü kavram olarak adalet, "davranış ve hükümde doğru olmak, ölçülü hareket etmek, hakka göre hüküm vermek, eşit olmak, eşit kılmak, hakkı layık olana vermek, haksızlıktan kaçınmak, herkese eşit davranmaktır."
Anayasa 10 Maddesi " Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. hiç bir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. Devlet organları ve idare makamları bütün işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesine uygun olarak hareket etmek zorunda
Maalesef Anayasa' nın ilgili hükümlerine rağmen, hazine yardımı, birkaç partiye yapılırken, partilerin büyük çoğunluğu, bu yardımlardan mahrum bırakılmaktadır. Oysa ülkemizde örgütlenme şartını yerine getiren tüm partiler seçime giriyor, ancak şartlar eşit değil. Kimileri milyonlarca YTL hazineden yardım alırken, aynı şartlarda seçime giren diğer partilere hazineden hiç yardım alınmıyor. Hatta yardım alan partilere, bugün olduğu gibi, seçim döneminde, yapılan yardım daha da katlanıyor.
Siyasi partilere, yapılan hazine yardımının temel amacı, demokrasinin gelişmesi için partilerin siyasi faaliyetlerini, dürüst ve şaibesiz sürdürülmesini sağlamaktır. Ancak hazine yardımlarının, yasada belirtilen amaçlar doğrultunda sarf edilemediği lüks bina, lüks araba harcamalarına gittiğini görüyoruz.
Hazine yardımı yapılacaksa, miktar, partilerin, üye ve teşkilat sayısı, seçimlerde alınan oy oranı, milletvekili sayısı ve gelirleri gibi unsurlar gözetilerek verilmelidir. Yardım alabilmek için de, kurulduktan sonra, ilk milletvekili genel seçimine kadar belirli sayıda ilde örgütlenmek; yardımın, ilk seçimler ve sonrasında, seçimlere katılmak koşulu aranmalıdır. Ancak bu koşulları sağlayamayan siyasi partiler için de, asgari bir yardım miktarı belirlenmelidir. Veya hiçbir partiye, hazine yardımı yapılmamalıdır. Her parti, bugün yerel seçimlere giren tek lira hazineden yardım almayan 18 parti gibi, kendi olanakları ile mücadele etmelidir. Ülkemizde, milyonlarca insan yardıma muhtaç, devlet borç içindedir. İşçi, memur, emekli ve köylünün durumu ortadadır. Üstelik hazine yardımı alan partiler, meydanlarda, hak, hukuk ve adaletten bahsederek, halktan oy isteyecekler. Halk bu söylemlere inanır mı?
Ayrıca hazine yardımından, şikâyetçi olmak çözüm değildir. Çözüm, tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, önüne gelen parti kuramamalı, seçmende parti sayısını iki ve üç sayısı ile sınırlandırmalıdır. Ya da, hiçbir partiye yardım yapılmamalı, bazı ülkelerde olduğu halk veya üyeler teberruları ile partilerin masraflarını karşılamalıdır. İşin doğrusu ve mantıklı çözüm de bu değil midir?
HAZİNE YARDIMI VE SİYASİ PARTİLER
Maliye Bakanlığı, Siyasi Partilere seçim nedeniyle yapılacak 195.336 milyon TL. Hazine yardımını, 3 Siyasi Partinin banka hesaplarına aktardı ama vatandaş ve diğer partilerden de tepki geldi. E.mail gönderen okuyucu "
Partilerin...