Perşembe günü, Sayın Prof. Dr. Davut AYDIN' ı, hayırsever insanımız, Sayın Tayfun Bayar' la birlikte ziyaret ettik. Üniversite ile ilgili düşüncelerini kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı.
Sayın Prof. Dr. AYDIN' ı, yıllardır tanırız. Faktörler ne kadar değişse de değişen koşullara uyabilen, insanlarla da iyi ilişki kurabilen, Bilgi, deneyim, önsezi, sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, ekibini motive edebilme, en önemlisi de başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme gibi kriterlere sahip bir bilim adamımızdır.
Sayın Prof. Dr AYDIN' la, üniversite hakkında, konuşurken, rektör olmadan evvel söylediği " Anadolu Üniversitesi, bugün ulaştığı fiziksel altyapı ve insan gücü potansiyeliyle uyuyan bir devdir. Var olan kaynakların daha akılcı kullanılması gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi' ni daha etkin hale getirmek için açık, adil, şeffaf, hesap sorulabilir ve hesap verebilir bir yönetim anlayışı benimsenmelidir. En önemlisi de kentle bütünleşmiş bir yönetim anlayışı hayata geçirilmelidir. Kent sorunlarının çözümü konusunda üniversite laboratuar görevi üstlenecek. Bunları hayata geçirmek için, rektörlüğe adayım.'sözlerini hatırladık.
Bu tanım, idealimizdeki Anadolu Üniversitesidir. Gerçekten de Anadolu Üniversitesi, maddi imkânları, sahip olduğu öğrenci sayısı ve fiziki altyapısı ile bir devdir. Mevcut kaynaklar kullanılır, bankada para da muhafaza edilmeyerek, öğrencileri hizmetine sunulur, yatırıma da dönüştürülürse, devin uyanması için de hiçbir neden yoktur.
Sayın Prof. Dr. AYDIN' ın, uzun yıllar üniversite görev yapması, Üniversitesi'nin teknik ve finansal altyapısının kurulmasında, vakıf sistemi ile açık öğretim yayınlarına kadar, pek çok hizmette, önemli görevler üstlenmesi, hem kedisi, hem de üniversite açısından çok büyük bir şanstır.
Anadolu Üniversitesi, kurum/kuruluşlar işbirliği yaparak, bilgi ve teknoloji üreten, Eskişehir ve ülke sorunlarına da çözüm bulan, örnek bir kurum haline gelecektir. Bunu sağlamak için de üniversite bünyesinde veya işbirliği yaptığı alanlarda, Araştırma- geliştirme- uygulama merkezleri kurulacaktır. Bu hususta üniversite kadar, işbirliği yaptığı işletmeler ve kurum/kuruluşların da elini taşın altına koymalıdır.
Sayın Prof. Dr. AYDIN, Anadolu Üniversitesini yeniden yapılandırmakta kararlı gördük. Nitekim Prof. Dr Meryem AKOĞLAN KOZAK' ı, rektör yardımcılığına görevlendirerek Anadolu üniversitesi tarihinde, bir ilki de başardı. Ve ilk defa bir bayan öğretim görevlisi rektör yardımcısı oldu. Yine rektör seçimlerinde rakibi olan, Sayın Prof Dr. Hasan MANDAL' ı rektör yardımcısı olarak, Ar-Ge çalışmalarında görevlendirerek, Sayın Prof. Dr MADAL' da görevi kabul ederek, örnek bir davranış sergilediler.
Sayın Prof. Dr. AYDIN ve ekibi, Anadolu Üniversitesi, sadece ekonomik açıdan değil, turizm, tanıtım, kalkınma ve sanayileşme alanlarında da Eskişehir' in, motor gücü olacak, Türk kültürüne önem verecek, öğrencilerin serbest zamanlarını değerlendirmede önemli imkân ve olanaklar sağlayacaktır. Bütün bu çalışmaları yaparken de, ORTAK AKIL", "TAKIM RUHU" ve "ORTAK PAYDA" gibi kavramlar ön planda tutacak.
Sayın Prof Dr. AYDIN döneminde, Anadolu Üniversitesinde, uzaktan eğitimi, İnternet ya da uydu tabanlı genişbant çalışmaları, mevcut teknolojilere, yeterli alt yapı sağlayarak, daha da geliştirilmesi, öğrenciler açısından çok yararlı olacaktır.
Anadolu üniversitesi' de, yetişmiş insan gücünü, nicelik ve nitelik olarak artırmak ve AR-GE faaliyetlerini daha da geliştirmek için, üniversitede yeteri kadar kaynak mevcuttur. Arzu ederiz ki bu dönem, üniversitede, bilim ve teknoloji yeteneği sağlayacak insan gücünün yetiştirilsin. Çünkü ülkemizde, evrensel düzeyde bilgi üretebilecek personel sayısı yok denecek kadar azdır. Oysa kalkınma, bilimsel çalışmalarla doğru orantılıdır.
Ülkemizde, 92`si devlet 33`ü vakıf üniversitesi olmak üzere sayısı 135`a ulaşan Türk üniversitelerinin, dünyada adı bilinmiyor. Sayın Prof. Dr. Aydın ve ekibi sayesinde Anadolu Üniversitesi, dünya üniversiteleri içinde hak ettiği yeri alacaktır. Ayrıca üniversite akademik kadrosunun, yazdığı bilimsel makalelerin sayısını ve yayınını artacak, yurtdışında, değişik üniversiteler ile müfredattan uygulamaya, teknolojiye, sosyal donatılara kadar uzanan, geniş bir yelpazede işbirliği oluşturulacak, dünya üniversiteleri ile de ortak projeler üretilecektir. Anadolu üniversitesi, bunu başarabilecek, akademik kadro, fiziki yapı ve maddi imkâna da sahiptir.
Sayın Prof. Dr. AYDIN ve ekibi rehberliğinde, Anadolu Üniversitesi, araştırıcı, üretken, akla ve bilime saygılı, çözümleyici, sorgulayıcı, ulusal bilince sahip, bütünleştirici, yenilikçi ve yaratıcı nesiller yetiştirecektir, Türk toplumunun, teknolojik, sosyo-ekonomik ve kültürel düzeyinin yükseltilmesine de ciddi katkıda bulunacaktır
Sayın Prof. Dr. Aydın ve ekibine başarılar diliyoruz.
HEDEF DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMAK...
Perşembe günü, Sayın Prof. Dr. Davut AYDIN ı, hayırsever insanımız, Sayın Tayfun Bayar la birlikte ziyaret ettik. Üniversite ile ilgili düşüncelerini kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı. Sayın Prof. Dr. AYDIN ı,...