İçinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve kentler temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Sivil toplum örgütleri, ilişkilerde, hedef kitleleri etkileyebilmek için, planlı ve inandırıcı bir çalışma yapmak zorundadır. Bu çalışma, ya kurumsal bir bütünlük içinde, ya da etkinliğe yönelik olarak sürdürebilir. Ancak bu görüldüğü kadar, kolay bir işte değildir. Emek, çaba, gayret, fedakârlık yanında, planlı çalışma gerektirir.
Bu alanda, kıt imkânlara rağmen, her türlü fedakârlığı yapan Sivil Toplum örgüleri var. Bu örgütlerden biri de 27.04, 2013 tarihinde, Rahmetli Taner GüRKöK ve ekibi tarafından kurulan, Bilecik’in Bozüyük ilçesinde, kurulan,hemşehri derneği Bozüyük, Sivrihisarlılar Derneği (BOSDER) dir.
BOSDER, kısa sürede, etkili ve verimli çalışması ile dikkat çekti. Sivrihisarlılık ve Bozüyüklülük, bilincinin gelişmesine, önemli katkıda bulundu. STK’ lar, yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında, iletişim ağı kurmak için, ciddi gayret gösterdi. En önemlisi de, Bozüyük’ ün, sorunlarına, çözümler üretiyor, araştırma yapıyor, yapılan araştırmaları destekliyor ve elde edilen bilgileri de kamuoyu ile paylaşıyor.
BOSDER, ülke, Bozüyük ve Sivrihisar’ ın, sorunları üzerinde, düşünen, sorgulayan, en önemlisi de sorunlara, çözüm üreten, insanların yetişmesine katkıda bulunuyor.
BOSDER, etkinliklerinde, dengelere, hakkaniyet ve eşitlik kavramlarına, çok dikkat etmektedir. Bu strateji ve çalışmalarında, eksikleri olabilir. BOS-DER, bu eksikliklerle ilgili ve hakkındaki öneri, eleştiri ve her türlü tartışamaya da açıktır. Bunu etkinliklerinde ve BOS-DER yöneticileri yaptığımız sohbetlerde, net bir şekilde görebiliyoruz.
BOSDER, Bozüyük’ün, her sorunu yakından ilgilidir. çünkü Bozüyük’ ü, çağdaş şehircilik imkân ve olanaklarına, bir şeyler katabilen ve üreten insanlar taşıyabilir. BOS-DER gibi "HEMŞERİ DERNEKLERİ", Bozüyük için, kültürel zenginliktir.
BOSDER, Bozüyük’ün, demografik yapısında önemli bir yere sahiptir. çünkü sosyo ekonomik açıdan bakıldığında, kentleri, o şehirde yaşayanlar oluşturuyor ve onlar şekil veriyor. Kentler, içinde yaşayan toplulukların, yaşama tarzlarına göre şekil alıyor. Kent, kent kimliği, kent kültürü, kentli olmada, en önemli unsurlardır,
Cumartesi günü, BOS-DER’ in, Bozüyük’ teki geleneksel, Arabaşı etkinliğine katıldık. Etkinliği katılanlar, hem Sivrihisarlı, hem de Bozüyüklü olmanın, hazzını yaşadılar ve yaşattılar. Onlara göre de Bozüyüklü ve Sivrihisarlı olmak, bir ayrıcalıktır.
çünkü bu anlatılmaz yaşanır. Bir insan, "Ben Sivrihisar ve Bozüyük’te, yaşayacağım, Bu ilçelerde üretip, hizmet edeceğim, yerel safi hâsılalarına katkıda bulunacağım, diyorsa, O, gerçek, bir Sivrihisarlı ve Bozüyüklüdür.
BOSDER, tüm etkinlik ve icraatlarında, "TOPLUM KATILIMI" ," TAKIM RUHU" ve " ORTAK PAYDA" gibi kavramları, ön planda tuttu. Bu alanda örnek etkinlik ve icraatlara sergiledi. Yerel sorunlarının çözümüne de katkıda bulunuyor.
BOSDER’ in, en önemli felsefesi, örgütlenmeye, geniş bir perspektiften ve kapsamlı bir şekilde bakmasıdır. İzlediğimiz kadarıyla, zaman, şart ve mekâna göre hedef, etkinlik ve her türlü icraatına, yerel, ulusal ve evrensel mercekten bakarak gerçekleştirir, değerlendirmeyi de buna göre yapar. Kısa sürede, başarılı olmasının sırrı da budur.
Etkinlikteki,sohbetlerde, adeta yalçın kayaların eteğinde kurulan, Sivrihisar’ ın, sokaklarında dolaştık,, çeşmelerinden su içtik, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet ettik, ahşap evlerinde, yaşadık.
Ayrıca bazlama veya mayalı ile sıcak bamya çorbasını, ayranla gözleme ve yufka ile kelem ve yaprak dolmasını. Baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması ve bumbar gibi, daha pek çok yemeğin, damak zevkini de hatırladık.
Yine Sivrihisar’ da, nostalji yaşatan, çarşısı arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, demirci ustaların çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırladık.
Bozüyük, Sivrihisarlılar Yardımlaşma Tanıtım ve Kültür Derneği (BOSDER), insanların, birlikte aktif olarak hareket ettikleri, aktif sorumlu vatandaş oldukları, sadece hak değil, sorumluluk bilinci içinde, hareket ettikleri, örnek bir örgütlenme olarak da gündemindedir.
BOSDER Başkanı, Sayın Suat ERBAY ve ekibini kutluyoruz.