HKMO JFM'İN YÜZ AKI

Cuma günü Tapu Planlar Tüzüğü TUS ve İmara Uygulamaları ile ilgili panel yapıldı. Panele, 17.Bölge Müdürü Sayın İbrahim TONOZ, Ankara Şube Başkanı Sayın Nihat ERDOĞAN, Çevre Bakanlık Müsteşarı Sayın Nihat ŞAHİN...

Cuma günü Tapu Planlar Tüzüğü TUS ve İmara Uygulamaları ile ilgili panel yapıldı. Panele, 17.Bölge Müdürü Sayın İbrahim TONOZ, Ankara Şube Başkanı Sayın Nihat ERDOĞAN, Çevre Bakanlık Müsteşarı Sayın Nihat ŞAHİN ve Harita ve Kadastro Mühendisleri Odası Genel Başkanı, Sayın Ali Fahri ÖZTEN katıldı. Eskişehir, özellikle de belediyeler açısından, yararlı toplantı da önemli konulara değinildi.
Açılış konuşmasını yapın, Sayın İbrahim TONOZ, " Toprağa yapılan her türlü yatırımda, harita kadastronun çabası, emeği ve alın teri vardır" dedi. Daha sonra da DSİ, DDY, Orman Bölge Müdürlükleri, belediyeler gibi, pek çok kurum/kuruluşlarda, harita mühendislerin görev aldığını belirttikten sonra, " Kamulaştırma ve harita yapan bütün kuruluşların, mutlaka harita mühendisleri çalıştırması gerekmektedir." dedi.
Elbette Sayın TONOZ' un, söylediği gibi harita mühendis mesleğinin hak ettiği yeri alması için, Harita Kadastro Mühendisler Odasına çok iş düşmektedir. Özellikle de Bayındırlık Bakanlığının lav edilerek, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı' nın kurularak, teşkilat yasaları hazırlanmadan, 11 Genel Müdürlük teşkil edilmesi, işleri daha da zorlaştırdı. Bu zorlukların aşılmasında, kurum/kuruluşlara, özellikle de belediyelere ve HKMO' ya ciddi görevler düşmektedir.
Ayrıca bu müdürlüklerde, güçlülüklerin aşılabilesi için, nitelikli, deneyim ve tecrübeli insanlara, görev verilmelidir. Yani doğru yerlere, doğru insanların atanmalıdır.
Şu bir gerçek ki harita mühendisliği, ülkemizde değişik isimlerle ifade edilmekle birlikte, akademik anlamda, Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği olarak kabul görmüştür. JFM en sade şekli ile; haritanın üretimi için gereken ölçü, hesap ve çizimlerin yapılması görevini üstlenmiş bir meslektir. Bu amaçla, yeryüzünün biçimi, yapay ve doğal şekli, bunların konumları, birbirleri ile olan ilişkiler, matematiksel model ve ölçme yöntemleri ile belirlenir ve grafiksel olarak gösterilir. Diğer bir deyişle, harita modern toplumlar için mekânların kullanılması ve planlanması için, başvurulan zorunlu bir araçtır.
HKMO Başkanı Sayın UMUR, Harita mühendisleri önemi üzerinde durduktan sonra, bazı kurul ve birimlerde, harita mühendislerine görev verilmesi gerekirken, yer verilmediğini söyledi. Ayıca kadastro çalışmalarının, sürekli güncellenmesi gerekir dedikten sonra, "ülke topraklarımızın, kadastro gören kısmının %60 oranında yeniden güncellenmesini gerektirmektedir." Diyerek bir gerçeği katılımcılarla paylaştı.
Müsteşar Sayın Nihat ŞAHİN ise Türk Medenî Kanununun, taşınmazların tapu kütüğüne tescili ve sınırlarının belirlenmesinde, esas alınmasını öngördüğü, tapu plânlarının yapımına ve üzerindeki değişikliklerin izlenmesine ilişkin usul ve esaslar üzerinde önemli açıklamalarda bulundu.
Tapu plânları, tapu siciline tescili gereken taşınmazlarla ilgili mülkiyet ve irtifak haklarının sınırlarını, yapıların konumlarını, belirtilmesi gerektiğini söyledi. Daha sonra da diğer teknik hususları gösteren, resmi ölçüme uygun olarak sayısal veya çizgisel şekilde üretilen kadastro, kadastro paftalarının yenilenmesi, sayısallaştırma veya düzeltme çalışmaları sonucu düzenlenen, ilgili idarelerce yapılan veya yaptırılan, talebe bağlı değişiklikler sonucu düzenlenen harita ve plânlar ile diğer harita ve plânlardan bahsetti.
Panel değerlendirildiğinde, yeni kurulan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde kurulan 11 Genel Müdürlüğünün, teşkilat yasa ve tüzükleri yapılmadığın düşünüldüğünde, hele ruhsat vermenin, bile bakanlık tarafında yapılacak olması, önümüzdeki günlerde ilgili bakanlıkta, kaos yaşatacaktır. İşleri de önemli ölçüde aksatacaktır.
Panelde, yapı denetim şirketleri de gündeme geldi. Yapı denem şirketlerinde Harita Mühendisleri bulunası gerektiği vurgulandıktan sonra, bazı yapı denetimde şirketleri işlerini usul ve esaslara uygun yaparken, bir kesim yapı denetim şirketleri de menfaatlerini ön planda tutarak, kontrollük ve denetim hizmetlerini düzgün yapmadıkları belirtildi. Ayrıca harita mühendislerinin, yapı denetim şirketlerinde, mutlaka görev almaları söylendi.
HKMO, ülkemizde nitelikli tesis kadastrosunu oluşmasında, tapu sicilini tesis etmede, taşınmaz mallarla ilgili her türlü akit ve tescil işlemlerini yürütmede, tapu sicilini düzenli olarak tutmada, Mülk emniyetini sağlamada, özellikle de mensuplarının ve kamuoyunun bilgilendirilmesinde, katkısı çok büyüktür.
HKMO, son yılardaki planlı etkinlikleri ile kamuoyu ve mensuplarından, özellikle de kurum/kuruluşlardan övgü alıyor. Özellikle de ilişkilerde, hedef kitleleri etkileyebilmek için, planlı ve inandırıcı bir çalışmalar yapıyor. Ancak bu görüldüğü kadar, kolay bir işte değildir. Çünkü elde edilen mükemmel performans, HKMO' nun, emek, çaba, gayret, fedakârlık yanında, planlı çalışmasının da bir sonucudur.
Kutluyoruz.

Haberleri