Türk ve İslam Düşünürü, Ünlü Mizah Ustası Nasreddin Hoca doğumunun 804. yılında, doğduğu beldede düzenlenen törenle anıldı. Nasreddin Hoca Belediyesi tarafından düzenlenen 801. Doğum Şenlikleri ve Anma Haftası programına Vali Dr. Kadir Koçdemir, Eskişehir Milletvekilleri Salih Koca, Ülker Can, Prof. Dr. Bedii Süheyl Batum, Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa DESTİCİ, katıldı.
Tören bir konuşma yapan, BBP Genel Başkan DESTİCİ' nin, Nasreddin Hoca ile ilgili olarak , "Bizi millet olarak ayakta tutacak olan, devlet olarak da varlığımızı sürdürecek olan bu kültürel, tarihi zenginliklerimiz, bu manevi önderlerimizdir" sözlerine katılmamak mümkün mü?
Elbette Türk tarihinde, kimi cesareti, kimi fedakârlığı, kimi sadakati, kimi düşünceleri ile şöhret bulmuş mümtaz insanlarımız vardır. Öyleleri vardır ki, isimleri anıldığında, karakterleri akla gelir. Yunus Emre ve Nasreddin Hoca, bu insanlarımızdan ikisidir. Bu iki düşünürümüzü, bugünkü ve gelecek nesillere tanıtma görevi, öncelikle eğitim kurum/kuruluşlarına ve il, ilçe ve beldelerimize, Özellikle de üniversitelerin, ilgili bölümlerine ve Halk Bilimcilerimize düşmektedir.
Geçen yılki törenlere, vilayet ve milletvekili bazında kimse katılmazken, bu yıl geniş bir katılımın olması sevindiricidir. Ancak bu tür törenlerle de "NASREDDİN HOCA " yı da " HORTU KÖYÜ' ne mahkûm ettik. Oysa geçmiş yıllarda, il , ilçe ve köy bazında etkinliklerle kutlanıyordu. Hatta Hamam yolunda yürüyüş yapılıyor. Eskişehir'de, NASREDDİN HOCA ile igili uluslararası sempozyumlar, düzenleniyordu.
Dikkat ettik törende konuşmalar yanında, Nasreddin Hoca fıkralarının temsili canlandırması, halk oyunları ve mehteran takımı gösterileri yapıldı. Törenin ardından, restorasyonu tamamlanan Nasreddin Hoca evi gezilerek bilgi alındı. Geleneksel Nasreddin Hoca pilavı ve helva ikramının ardından şenlikler sona erdi.
Bu tür törenler, Nasreddin Hoca' hakkında yanlış düşüncelere sebep oldu. Sonuçta da Nasreddin Hoca, "MİZAH " ve "GÜLDÜRÜ" hatta "FIKRA " üstadı olarak tanıtılırken ilk akla gelen de "PİLAV" ve "HELVA" oldu. Oysa Nasreddin Hoca, "HALK FİLOZOFU", "SOSYOLOĞ" , "MÜDERRİS", "ALİM", "PSİKOLOG" "HUKUKÇU" ve" TASAVVUFÇU" dur. Yani bir düşünürdür Bütün bu meziyetlerinin gereğini, halkın anlayacağı dille, yani nükte şeklinde, yerine getirmeye çalışmıştır. Nasreddin Hoca' nın, bu yönleri dikkate alınmadığı gibi, Yeteri kadar da hakkında araştırma yapılmadı.
Nasreddin Hoca, zeki ve nüktedan biridir. Esprili ve nükteli konuşmanın, insanın sevgi ve saygısını artıracağına inanır. Onun düşüncelerinin temel özelliği, zekâ ve nüktedir. Derin bir hoşgörüye sahiptir. Ezilenin ve zulüm görenin yanındadır. Görünüşe değil, insanın iç dünyasının zenginliğine önem verir.
Japon Halk Bilimcisi MİKSİKO KOJİMA, üç yıl Türkçe öğrendi. Daha sonrada, Nasreddin Hoca' yı, her yönü ile ele alıp, doğru bilgileri ulaştı. Hatta hangi fıkraların, Nasreddin Hoca'ya ait olup olmadığını bilecek kadar da onu tanıdı. Elde ettiği bilgilerle, Japonya'da, Nasreddin Hoca günleri düzenledi. Gelen davetleri karşılamakta da büyük güçlük çekti. Nasreddin Hoca'yı da Japon halkına sevdirdi.
Hatırlıyorum da, Tokyo Metropolitan Müzesi'nde, 2003 Türkiye Yılı nedeniyle açılan, `Türkiye`de Üç Büyük Medeniyet" sergisi çerçevesinde düzenlenen, Nasreddin Hoca" konulu konferans, büyük ilgi görmüştü. Bayan MİTSİKO KOJİMA' nın, Türk kültürü hakkında verdiği konferans, müze ziyaretçilerinin büyük ilgi gösterdiği etkinliklerin başında geldi.
NASREDDİN HOCA, Sivrihisar'ın Hortu Köyü'nde doğdu. Sivrihisar'da medrese öğrenimi gördü. Ne var ki doğduğu il olan, Eskişehir' de ve Sivrihisar' da, Akşehir' in, her yıl yaptığı şenliklerdeki görkemli kutlamalar yapılamadı. Bunun sonuncunda da Eskişehir, Nasreddin Hoca' yı, yeteri kadar, ne tanıdı, nede tanıtabildi. Sonuçta da NASREDDİN HOCA, Akşehir İlçemizle özdeşti.
Şu bir gerçek ki NASREDDİN HOCA' nın, yeteri kadar tanıtılmamasında, ilgiler ve halkımız kadar, örgün eğitim kurum/kuruluşlarımızın, özellikle de üniversitelerin, büyük sorumluluğu var. Çünkü üniversitelerimizin ilgili bölümleri, Nasreddin Hoca'yı araştırma konusu yaparak, elde ettiği bilgileri kamuoyu ile paylaşması gerekirdi
Ayrıca ülkemiz genelinde, Özellikle de, Eskişehir'deki eğitim kurum/kuruluşlarımızda, Nasreddin Hoca' nın tanıtılması için, örgün eğitimin her kademesinde, Nasreddin Hoca İlle ilgili üniteler işlense, görkemli etkinlik ve bilimsem sempozyumlar gerçekleştirilse, Nasreddin Hoca, gerçek kimliği ile ulusal ve uluslararası alanda, tanınacak ve tanıtılacaktır.
HOCA'YI HORTU'YA MAHKÛM ETTİK
Türk ve İslam Düşünürü, Ünlü Mizah Ustası Nasreddin Hoca doğumunun 804. yılında, doğduğu beldede düzenlenen törenle anıldı. Nasreddin Hoca Belediyesi tarafından düzenlenen 801. Doğum Şenlikleri ve Anma Haftası programına...