İDDİALARA AÇIKLIK GETİRİLMELİ

Anadolu Üniversitesi’nde, ilginç olduğu kadar dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi’nin, iki yıldır, 1. 300 000 kayıtlı öğrencisinin, üniversiteye harç parası olarak ödedikleri...

Anadolu Üniversitesi'nde, ilginç olduğu kadar dikkat çeken gelişmeler yaşanıyor. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nin, iki yıldır, 1. 300 000 kayıtlı öğrencisinin, üniversiteye harç parası olarak ödedikleri paranın, geçen yıl YÖK 500, milyonuna, bu yılda 450 milyon olmak üzere, yaklaşık 1.milyar Tl.' sine Maliye Bakanlığı el koydu. Şimdi de çeşitli iddialarla gündemdedir.
Aslında Maliye Bakanlığına verilen parlarla ilgili yazımızdan sonra, İstikbal Gazetemizde gündeme getirilen gelişmelere yönelik ihbarlar almıştık. İstikbal Gazetesi' nin, Cumartesi günkü haberinde, yaklaşık 15 Milyon TL tutarında Macintosh Bilgisayar alımının ihalesiz olarak yapıldığı iddiaların, basında da yer aldığı, belirtildi.
Ayrıca Anadolu Üniversitesi' nin, Dijital Matbaa İhalesini, İflasını isteyen ve kayyuma devredilen, Kodak firmasının, iflasını istemesinden sonra da, Anadolu Üniversitesi ile firma arasında 9.2 Milyon TL lik sözleşme imzalanmış.
Başka bir iddia ise üniversitenin, bu ihale kapsamında, ihalenin içine gizlendiği iddia edilen cevap kağıdı yazılımı ile ilgili alım hizmetidir. İddialara göre, yazılım için İstanbul'da bir firmaya yönlendirilme yapılmış. Yani, ihaleye giren firmalara, İstanbul'daki firmaların yazılımı tedarik edeceği bildirilmiş. İşin ilginç yanı ise 300 den fazla personelin, bizzat çalıştığı dev bilgi işlem Merkezine sahip olan Anadolu Üniversitesinin, bu programı dışarıya ve üstelik de 1,5 milyon Euro gibi bir paraya yaptırıyor olmasıdır.
Başka bir iddiada, Anadolu ÜNİVERSİTESİ' nde, bazı müdür ve üst düzey yöneticilere, sınav başına 2 Bin TL paranın K Cetvelinden ödendiğidir. Sınav ücreti adı altında dağıtılan paraların, bazı isimlere, torpilli olarak fazlaca ödenmesi de konuşuluyormuş. Bu durum, YÖK'e de şikâyet edilmiş.
Anadolu Üniversitesi, geçtiğimiz ay çeşitli fakültelerde bulunan boş kadrolar için, ulusal gazetelere ilan olarak verildi. Gazetede çıkan ilan metni üzerinde alınacak Profesör isminin de yer alması, büyük bir skandal olarak değerlendirildi.
İddialar, ne kadar doğru bilinmez ama bu tablo da özellikle de Maliye Bakanlığı' na aktarılan paralarda, YÖK ve Anadolu Üniversitesi ve Açıköğretim Fakültesi'nin de sorumluluğu vardır. Çünkü Anadolu Üniversitesi, Açıköğretim'de okuyan öğrencilerin tamamına yakını, yoksul ve sabit gelirli öğrencilerden, fazla para aldı. O nedenle de bu yıl toplanacak paralarda, bu yanlışlık tekerrür etmemelidir.
ESOGÜ, son yıllarda kıt imkânlarla, "KONGRE", "PANEL" ve "SEMPOZYUM " gibi etkinliklerle, diğer üniversitelere örnek teşkil ederken, Daha güçlü maddi imkânlara sahip, Anadolu Üniversitesi' nin, Maliye Bakanlığı' na aktarılan parlar ve ihalelerle ilgili iddialarla ile gündeme gelmesi düşündürücüdür.
Anadolu Üniversitesi, harcamaları ve Maliye Bakanlığı'na aktarılan paralar, özellikle de gündeme gelen ihaleler ve diğer söylentilerle ilgili kamuoyunu bilgilendirmek zorundadır. Çünkü Anadolu Üniversitesi yöneticilerinin, yapmış olduğu hatalar, Üniversiteye güven kaybettirirken, töhmet altında da bırakıyor. O nedenle de YÖK tarafından iddialar soruşturularak, açıklık getirilmelidir.
Anadolu Üniversitesi yetkilileri, haklarındaki iddialarla ilgili, ne gibi açıklama yapacaklar mı bilinmez. Ancak iddialar, ilgili makamlar tarafından mutlaka araştırmalı, suç varsa gerekenler yapılmalı, yoksa üniversite aklanmalıdır. Çünkü bu tür iddialar, Anadolu Üniversitesi' ne yakışmıyor.
Türkiye'nin, maddi açıdan en zengin üniversitesi olan Anadolu Üniversitesi, CITATİON INDEX Yayınlarında da arzu edilen seviyede değil. Çok az imkânlara sahip, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, CITATİON INDEX Yayınlarında, her yıl çıtayı yükselttiğine tanık oluyoruz. Nitekim ESOGÜ, 2009 yılında CITATİON INDEX kapsamındaki dergilerde article yayın sayısı, 2008 yılına oranla yüze 20' lik bir artışla 368 makaleye ulaştı. Üniversitenin, genelinde, toplam yayın sayısının, öğretim üyesine oranı, 2008 yılında 0.55 iken, 2009 yılında 0.63 olarak gerçekleşti. Anadolu Üniversitesi ise
2007 yılında, ESOGÜ 227 yayınla 26, Anadolu Üniversitesi 187 yayınla 34 ncü sırada idi. Anadolu Üniversitesi'nin kurmuş olduğu Afyon Kocatepe Üniversitesi, 218 yayınla 28, sırada yer almıştı.
Anadolu Üniversitesi hakkındaki, iddialar ciddidir. O nedenle de bu iddialara açıklık getirilmeli, kamuoyu da bilgilendirilmelidir. Çünkü yaşananlar, paranın nasıl kullanacağının, eğitimini yapan, Anadolu Üniversitenin, ne geçmişine, ne de vizyon ve misyonuna yakışıyor.

Haberleri