İHANETİ TOPRAK ASLA AFFETMEZ

Çarşamba günü, "Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde ortaya çıkan Muttalip ovası gerçek, tüm Eskişehirlileri derinden etkiledi. Muttalip Ovasında, bulunan tarlaların önemli bir kısmının üzerindeki verimli toprak, tarla sahipleri...

Çarşamba günü, "Büyükşehir Belediyesi Meclisi'nde ortaya çıkan Muttalip ovası gerçek, tüm Eskişehirlileri derinden etkiledi. Muttalip Ovasında, bulunan tarlaların önemli bir kısmının üzerindeki verimli toprak, tarla sahipleri tarafından bir kısmı şehir içinde, bir kısmı da şehir dışında olan tuğla ve kiremit fabrikalarına satılıyor. Bu durum, aklıselim her insanımızı üzdü. Eskişehir' in, ne kadar sahipsiz bir kent olduğunu da gösterdi.
Büyükşehir Meclisi'nde, Sayın Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, tarafından ortaya konulan acı gerçek, Büyükşehir Belediyesi'nin 1/25 binlik planları yaparken ve ardından yapılan itirazları incelerken ortaya çıktı. Durumun vahameti üzerine helikopterle hava fotoğrafları çekilince, gerçek tüm çıplaklığıyla belli oldu. Ancak olumsuz tablonun, sorumluluğunu, kimse üzerine almadı.
Hülasa Eskişehir' de, tarım alanları yıllardır yok ediliyor. Bugün de Muttalip' deki verimli toprak tabakası, tarla sahipleri tarafından para karşılığı tuğla ve kiremit fabrikalarına satılıyor. Aslında kentin ve torunlarımızın geleceği yok ediliyor. Elbette bu ihanetin hesabı sorulmalıdır. Bu izinlerin, İl Genel Meclis uhdesinde bulunan, Toprak Kurulu tarafından verildiği söyleniyor. Bu kurul, mutlaka izin verme gerekçelerinin kamuoyuna açıklamalıdır. Bu izinler ne karşılığı verilmişti. Aksi halde kamu vicdanında mahkûm da olacaklar. Töhmet altında da kalacaklardır. Eskişehir' de, bu ihanetin arkasında kim olursa olsun, hemen müdahale edilmeli, vakit kaybetmeden de suç duyurusunda bulunulmalıdır
Aslında yasa gereği devletin hüküm ve tasarrufu altında ve hazinenin özel mülkiyetinde olan araziler ile kamu kurumlarına, gerçek ve tüzel kişilere ait olan arazilerin mülkiyet hakkı kullanılırken toprağın; bitkisel üretim fonksiyonu, endüstriyel, sosyo-ekonomik ve ekolojik işlevlerinin tamamen, kısmen veya geçici olarak engellenmemesi amacıyla araziyi kullananlar, kanunun öngördüğü tedbirleri almakla yükümlüdür
Eskişehir' de, " TOPRAK KORUMA KURULU" var. Bu kurul, arazi kullanılan, tüm faaliyetlerde, arazinin korunması, geliştirilmesi ve verimli kullanılmasına yönelik inceleme, değerlendirme ve izleme yapmak, ortaya çıkan, olumsuzlukları belirlemek, toprak korumayı ve bununla ilgili sorunları giderici önlemleri almak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak için görüş oluşturmak. Tüm girişimleri yönlendirmek üzere, yerel plân veya projelerin uygulanması amacıyla takibini yapmak ve toprağın korunması ve gerektiği şeklide kullanılmasını da sağlamakla görevlidir. Ancak Kurulun, Muttalip ' deki tarım alanları ile ilgili, görevini gerektiği şekilde yerine getirmediği ortada.
Ülkemizde ve Eskişehir' de, bir yandan tarım alanlarının, sulaması için baraj, gölet ve sulama kanalları inşa edilirken, diğer yandan sulaması öngörülen, tarım alanları, üzerine konut ve sanayi tesisi inşaatına izin veriliyor. Belediyeler ise, yapılmış olan sulama tesislerinin yol geçişlerine mani oldukları gerekçesi ile kaldırılmalarını talep edebiliyorlar. Tesisleri yıkılıp kaldırılması için de milyarlarca lira harcamak durumda kalıyorlar.
Ülkemiz ve Eskişehir'de, sanayide görülen gelişmeler ve kırsal kesimden kentlere göç, büyük yerleşim merkezlerinin çevresindeki tarım topraklarını, yağmalama derecesine hızla yok etmektedir. Son 20 yıl içine, ülkemiz de bu şekilde yok olan tarım alanları, 500.000.000 hektar civarındadır. Bu alan Eskişehir ovasının 30 katıdır.
Ülkemizde, Devlet Su İşleri tarafından inşa edilerek, işletmeye açılmış tarım alanı, 2.072.571 hektardır. Bu alanın, 169.737 hektarlık kısmı, imar ve imarsız yapılaşmalarla, tarım dışı bırakılmıştır. Hâlbuki bu topraklar 1.sınıf tarım toprağı vasfında, sulama ve drenaj tesisleri yapılmış, kısmen de yılda iki ürün alınan tarım alanlarıdır. Bu şekilde yok olan tarım alanı, Bursa, Manisa, Tokat, Bolu, Söke, Mersin ve Eskişehir ovaları sulama alanlarına eşittir
Ayrıca Eskişehir' in, en verimli tarım alanları yok edilirken, belediye başkanlarının, suçlu araması ise dikkat çekicidir. Oysa sorumlular ortadadır. Suçlu arama yerine, yapılan hata/hataların, nedenleri aranmalı, çözümde üretilmelidir. Suç ve görevi ihmal varsa, yargı gereğini mutlaka yapmalıdır. Çünkü torunlarımızın emaneti, tarım toprakları gözümüzün önün de yok ediliyor.
Eskişehir ovasından bu ihanet, İzmir'de, Şemikler pazarını gezerken, yaşlı bir satıcının tezgâhında, gördüğümüz domateslerle ilgili anımızı hatırlattı. Tezgâhtaki, farklı bir görüneme sahip domateslerin, nereden geldiğini sormuştuk. Satıcının, "Eskişehir' den geldi" sözleri karşısında, durakladık ve "Sarıcakaya'dan mı?" diye sorduk. Güldü ve "Hayır Yıldırım Çiftliği'nden " diye cevap verdi. Eskişehir' in, daha nesi meşhur diye sorduğumda, marul lahana, pırasa gibi sebzeleri de saydı. O anda, Eskişehir ovasının, beton yığını haline getirmekle neleri kaybettiğimizi bir kez daha hatırladık. Şayet korunmuş olsa idi, Eskişehir ovası, en kaliteli tarım ürünleri yetiştirir, istihdam yaratır. Pek çok kişinin de ekmek kapısı olurdu.

Haberleri