İlk sirk

Çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çeken sirkler, her zaman her yerde denk gelebileceğiniz eğlencelerden değildir. Ama gelindiğinde de insanın ömrünce unutamayacağı bir anı olurlar.İşte böylesine deli dolu bir...

Çocukların olduğu kadar büyüklerin de ilgisini çeken sirkler, her zaman her yerde denk gelebileceğiniz eğlencelerden değildir. Ama gelindiğinde de insanın ömrünce unutamayacağı bir anı olurlar.
İşte böylesine deli dolu bir eğlence organizasyonunu ilk düşünen ve gidip açan kişi bir asker emeklisidir. Philiph Astley adındaki bu emekli süvari binbaşısı, 1769 yılında dünyanın ilk sirkini kurdu.
Kendisi bir sirk kurmayı uzun süre planlamıştı. Fakat bu iş için yeterli parayı denkleştiremediğinden sirk hayalini hep ertelemek zorunda kalıyordu. Birgün kara kara düşünenek Westminster köprüsü üzerinde yürürken, aha bir baktı, yerde elmas bir yüzük. Yüzüğü alıp, "Bizim sirkin parası çıktı" diyerek sevinçle koştura koştura gidip bozdurdu. Eline geçen 60 poundla, Lambeth'de atıyla numaralar yapabileceği bir yer açtı. Gösteriyi izlemeye gelenlerden girişte para almıyordu ama adet olduğu üzere gösteri bitiminde herkes gönlünden ne koparsa veriyordu.
Aradan aylar geçti ve astley yaptığı gösteriler o kadar ünlendi ki, Westminster Köprüsü yakınlarında daha büyük bir yer tuttu. İşte tıkırında gidiyor. Astley'in aklına da yeni projeler düşüyordu.
Önce gösteri yaptığı yerin çevresini kırmızı bir kordonla çevreledi. Sonra onun etrafına daire şeklinde iskemleler yerleştirdi. Ayrıca programa, gösterilerin heyecanlı kısımlarında stres müziği yapması için bir de baterist tuttu.
Daha sonra bu gün bildiğimiz anlamda modern bir sirk oluşturabilmek için yanına, ip üzerinde yürüyebilen bir grup akrobatla, son derece iyi eğitilmiş bir atla gösteriler yapan Griffin, Jonse ve Miller adındaki üç biniciyi aldı.
1786 senesine gelince Astley'in sirkine maymunlar da eklendi. Daha sonra filler ve "Canavar Terbiyecisi Morok" adıyla ünlenen bir adamla beraber aslanlar,kaplanlar, kısacası bilumum yırtıcı mahluklar sirke katıldılar.
Astley'in köprüde volta atarken bulduğu elmas yüzükle temellerini attığı sirk furyası zamanla çok popüler oldu ve bu konuya hevesi olanlar tarafından yeni yeni sirkler açıldı. Avrupa'da açılan on dokuz sirkte büyük katkısı bulunan Astley'in Westminster Köprüsünün güneyindeki sirki, 1893 yılına kadar faaliyetlerini sürdürüp sirk severleri hop oturtup hop kaldırttı.

Haberleri