İŞÇİ EMEKLİLERİ VE İNTİBAK YASA TASARISI

Eskişehir’ de, başarılar ile dikkat çeken, sivil toplum örgütlerimiz var. Bu örgütlerimizden biri de, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Eskişehir Şubesi’dir. Geçen hafta, Başkan Sayın Arif Duru, işçi emeklilerinin sorunlarını...

Eskişehir' de, başarılar ile dikkat çeken, sivil toplum örgütlerimiz var. Bu örgütlerimizden biri de, Türkiye İşçi Emeklileri Derneği Eskişehir Şubesi'dir. Geçen hafta, Başkan Sayın Arif Duru, işçi emeklilerinin sorunlarını kendine özgü bir üslupla bizimle paylaştı.
Sayın Duru, yalnız işçi emeklilerinin sorunları ile değil, aynı zamanda ülke sorunları ile de yakından ilgileniyor, Emeklilerin ve ülke sorunlarının çözümü için de, her platformu kullanıyorlar. Nitekim işçi emeklilerinin sorunları, tüm partiler iletildi. Özellikle de "İntibak Yasa Tasarısı"nın kabulü için ciddi çaba gösterildi. Sonuçta da İktidar ve muhalefet, milletvekilleri tarafından, TBMM gündemine alınması kabul edildi.
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası hakkındaki genel kapsamlı rapor da bütün siyasi partilerin genel merkezlerine, siyasi parti il başkanlarına sunuldu. Siyasi partilerce dikkate alınır mı bilinmez ama raporun hazırlanması ve siyasi partilere sunulması bile başlı başına bir başarıdır.
Sayın Arif Duru, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, AKP ile birlikte türban konusunda gösterdiği duyarlılığı, " İntibak Yasa Taslağına" da göstermesini istedi. MHP'ye sunulan raporun, TBMM'de dile getirilmesinden dolayı memnun olduklarını belirtti.
Aslında emekli maaşlar arasındaki farklı uygulamaları, ortadan kaldırıp norm standardını yakalayabilmek için, işçi emeklilerin intibakları yasalaştırılmalı, emekli sandığındaki gibi, bir sisteme oturtulmak suretiyle de emekliler arasındaki farklılıkların kaldırılmalıdır. Emekliler arasında, yeni emekli, eski emekli ayrımına da son verilmelidir. Ayrıca da işçi emeklileri, katkı payı ödeyecek durumda olmadıkları için muaf tutulmalı, Devlet pirim ödeyenlerin sayısını artırmak için, istihdam yaratacak yatırımları teşvik etmeli, kayıt dışını da önlenmelidir.
2008 yılında, 5724 sayılı 2008 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'nun ilgili maddesi uyarınca, SSK, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığı kapsamındaki emeklilerinin aylıklarına yüzde 2 zam yapıldı. Emekli aylıklarına Ocak ayında yapılan zamla, taban emekli aylığı SSK emeklileri için, 558,41 YTL' ye yükseldi. Bu ücret de açlık sınırının altında kaldı. Nitekim Türkiye Kamu-Sen'den yapılan açıklamada, Mayıs 2007'de çalışan tek kişinin açlık sınırının, bir önceki aya göre yüzde 0.64 artarak, 848 YTL 1' den 853 YTL 'ye yükseldiği belirtildi. Açıklamada, 4 kişilik ailenin asgari geçim haddinin ise (yoksulluk sınırı) aynı dönemde yüzde 1.10 artışla 2 bin 216 YTL' den 2 bin 240 YTL 'ye çıktığı kaydedildi.
Öte yandan TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, sosyal güvenlik kurumlarını tek çatı altında birleştiren Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu Tasarısı benimsenmiş ve komisyon 'da yapılan görüşmelerin ardından kabul edilen tasarıya göre de Emekli Sandığı, BAĞ-KUR ve SSK'nın kaldırılarak, yerine 'Sosyal Güvenlik Kurumu' oluşturulacaktı. Genel kurulda, % 20'si kamu ve % 25'i sosyal taraf temsilcisi yer alacak. Genel kurul, 3 yılda bir toplanacak. Genel kurulda, YÖK Başkanlığı'ndan da temsilci bulunacaktı. Bugüne kadar bu alandaki hedefler, arzu edilen boyutta bir türlü gerçekleştirilemedi.
Hükümetin, emekliye yaptığı ilk 6 ay için, yüzde 2 ve ikinci 6 ay için gerçekleşen 6 aylık enflasyon şeklindeki 6'şar aylık zamlar sonucu oluşan geçim sıkıntı, emeklilerin ruh sağlıklarını bozacak niteliktedir. Sayın Duru, çalışan emeklilerin zor durumda oldukları için çalıştıklarını belirttikten sonra, "Bu alanda emeklilere getirilen düzenlemeler haksızlıktır. "dedi. Ve çalışan emeklilerin, her ay asgari ücretin en az yüzde 33,5'i kadar destek primi ödediğini söyledi.
Şu bir gerçek ki Türkiye'de emeklilik maaşları çok yetersizdir. Emekli Sandığı, SSK ve BAGKUR' dan alınan emeklilik maaşı ile yaşamak çok zor. Bu insanlar geçinebilmek için mutlaka çalışmak zorundalar. Çalışan emeklilere, uygulanacak yüksek destekleme primi, yüz binlerce emekliyi mağdur ediyor. En kötüsü de insanları kayıt dışına çıkaracak, yeni yöntemler aramaya zorluyor. Emeklilere ''Ya emekli maaşından vazgeç, ya da ciddi bir kısmını destekleme primi olarak öde'' deniliyor,
Aslında tüm siyasi partiler, iktidara gelirken emekliye iyileştirme sözü verdiler. Bugüne kadar da bu sözlerini yerine getirmediler. İşçi ve BAĞ-KUR emekli maaşlarına sadaka bile denemeyecek kadar az bir artışla, rencide ettikleri gibi, her dönem de ölümü gösterilip, emeklileri, sıtmaya razı etmek istediler...

Haberleri