İYİ Kİ TEMA VAR

Türkiye’de, 80’e yakın termik santral yapılması planlanıyor. Her biri, 150-200 km çaplı bir alanı etkileyecek olan,bu santrallerin ,yaratacağı hava kirliliğinin ,15 milyon hektar tarım alanını olumsuz etkileyecektir. Hükümetler...

Türkiye’de, 80’e yakın termik santral yapılması planlanıyor. Her biri, 150-200 km çaplı bir alanı etkileyecek olan,bu santrallerin ,yaratacağı hava kirliliğinin ,15 milyon hektar tarım alanını olumsuz etkileyecektir. Hükümetler arası İklim Değişikliği Paneli raporları, Türkiye’de, yıllık ortalama sıcaklığın 2,5 ila 4 derece arasında artacağını gösteriyor.
Yine  raporlara göre,  bu artış Ege’de ve Doğu Anadolu’da 4 derece, iç bölgelerde ise 5 dereceyi bulacak. Türkiye, daha sıcak, daha kurak ve yağışlar açısından daha belirsiz bir iklim yapısına sahip olacak. önlem alınmaz ise doğal varlıklara doğrudan bağımlılığı nedeniyle, iklim değişikliğinden, en fazla tarım sektörü etkilenecek.
Ayrıca ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) yaptığı araştırmaya göre, erozyonun şiddetlenerek, devam etmesi ve etkili tedbirler alınmaması halinde Türkiye'nin büyük bir bölümü 2040 yılında çöl olacak.
ülkemizde,  erozyonla mücadele ağaçlandırma ve doğal varlıkların korunmasında, İyi ki TEMA Vakfı var. çünkü TEMA Vakfı, Birleşmiş Milletler çölleşme ile Mücadele Sözleşmesi kapsamındaki etkin rolüyle, uluslararası ve ulusal gündemi, yakından takip etmeye ve gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyor.
Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı ya da kısaca TEMA  11 Eylül 1992 tarihinde  kurulmuş olan çevreci vakıftır   Erozyonla mücadele ağaçlandırma ve doğal varlıkların korunması temel amaçlarındandır
TEMA,  son aylarda, Eskişehir gündeminde olan, Alpu Termik Santrali ile yakında ilgileniyor. Gerçekleşmemesi için, ciddi mücadele ediyor. Halkı bu alanda bilgilendirmek içinde, her fırsatı değerlendiriyor.
Geçen hafta TEMA Vakfı, çevre Politikaları Bölümü Proje Koordinatörü Sayın özlem KATISöZ, Eskişehir’, yapılması planlanan, kömürlü termik santral ile ilgili, açıklamalar  yaptı.  Eskişehir halkının ve sivil toplum kuruluşlarının, yol yakınken bu projeye dur demesi gerektiğini de sıkca vurguladı.
Sayın KATISöZ,  “2012 yılının, Türkiye’de kömür yılı ilan edilmesinden beri,  bu bölgede termik santral planı, hep gündemde olduğunu, belirttikten sonra. “. Biz de TEMA Vakfı olarak, bu konunun takipçiydik. Eylül ayının başında, çED sürecinin başlamasıyla termik santral konusu somutlaşmış oldu. çED raporlamaları, uzun süren bir çalışma. Eskişehir’de termik santral konusundaki bu süreçler titizlikle yapılır. Her aşamasına, halkın ve sivil toplum örgütlerinin, görüşlerinin, alınmasını da çok önemsiyoruz” dedi.
Sayın KATISöZ Termik santralin,  tüm Eskişehir’i etkilediğini, Alpu termik santrali olarak ifade ediliyor ama konumuna baktığımızda, Tepebaşı ilçesi sınırları içerisinde, şehir merkezine, çok yakın bir noktada yapılması planlandığından, Eskişehirlileri daha çok ilgilendirdiğini vurguladı.
Toplantıda, Termik Santral, tüm Eskişehir’in, meselesi olduğunu, belirtildikten sonra “ …Hala Türkiye’de, 26 tane kömürlü termik santral var. Bunların üzerine yenilerinin eklenmemesini istiyoruz. Zaten şu anda, Eskişehir’in, dört bir tarafı termik santrallerle çevrilidir. Eskişehir zaten bu kirliliğin, arasında kalmış bir bölge. Bunların zararlı etkileri rüzgarla uzun mesafelere taşınabiliyor” ifadelerini de paylaşıldı.
Sayın KATIöZ, kömürlü termik santraller yerine, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması gerektiğini belirtildikten sonra,  “ Elektriğin, yaşamsal bir gereklilik olduğunu kabul ediyoruz. Ancak kömür meselesini, sadece bir enerji meselesi olarak görmüyoruz. Bu aynı zamanda, bir toprak,  çiftçi , temiz hava hakkı  ve iklim adaleti meselesidir “dedi.
TEMA ’ya göre, enerji ihtiyacının karşılanması için, çeşitli politikalar hayata geçmeli. Ancak bu politikalar, hayata geçerken olumsuz etkiler göz ardı edilmemelidir.. Başka alternatiflerin olduğu unutulmamasının gerektiği, güneş, rüzgar gibi, yenilenebilir enerji kaynaklarının yatırımlara, öncelik tanınması gerekmektedir.
Toplantıda,. Enerji Bakanlığının,  aslında bu konuda çok iyi çalışmaları olduğu, özellikle de güneş ve rüzgar gibi ile ilgili yenilebilir enerji alanları ihalelerinin yapıldığı, Bu konuda, Ar-Ge’nin de, Türkiye’ye, getirilmesi için yapılan iyi çalışmaların, mevcut olduğu ancak  bunların çeşitlendirilmesi gerektiği de söyledi.
Sayın KATISöZ’ ün, “  Eskişehir halkı, yol yakınken bu santrali yaptırmamak için, Alpu ovası gibi, değerli bir yere sahip çıkmak için, ellerinden geleni yapmalıdır” isteği Eskişehir halkı tarafından dikkate alınmalıdır. çünkü Termik Santral, Eskişehir’ de, telafisi olmayacak, zararlara da sebep olacaktır.
TEMA Vakfı gibi, Eskişehir’ deki, sivil toplum örgütleri, Eskişehir halkı,  özellikle de ALPU ve köylerinin halkı, Alpu’ya yapılması düşünülen, “TERMİK SANRTRAL” la, ilgili gelişmeleri, yakından takip etmeli, gerçekleşmemesi için de mücadele etmelidir. çünkü Alpu’ da, yapılması düşünülen, “TERMİK SANTRAL”, tarım alanlarına, sulara ve  doğaya ve insan sağlığına, ciddi zarar verecektir...

Haberleri