Bilgiyi seven öğrenmeye hevesli bir adam varmış. Her akşam yattıktan sonra şu soruyu sorarmış kendisine "Bugün yeni ne öğrendim?" Eğer öğrendiği yeni bir şey yoksa hemen kalkar, bir kitap karıştırır, mutlaka yeni bir şey öğrenirmiş.
Bana göre biz de her akşam kendimize şu soruyu sormalıyız: "Bugün hangi iyiliği yaptım?", "Hangi insanı sevindirdim?" Eğer cevabımız hayır ise, hemen kalkıp bir şeyler yapmalıyız.
Oğlumuzu, kızımızı, uyurken öpebilir, eşimize onu çok sevdiğimizi söyleyebilir, uzun süredir gereksiz yere dargın olduğumuz bir yakınımızı telefonla arayıp onunla barışabiliriz.
Bir gün iyilik yapmak isteyebilir, fakat; gücümüz yetmeyebilir, belki de ömrümüz yeterli olmayabilir. Bu yüzden iyilik yapmayı asla ertelememeliyiz. Bugünün iyiliğini yarına bırakmamalıyız.
Acaba yeterince iyilik yapıyor muyuz? diye kendimize sormalıyız. Başkalarını mutlu etmekten sevinç duyabiliyor muyuz? Kaç defa sokakta hiç tanımadığımız, üstü başı çamur olan bir sokak çocuğunun saçlarını okşadık? Kaç defa kendi çocuklarımız dışında "Elalem" dediğimiz insanların çocuklarını sevdik? Kaç defa daha az önce tartılmamıza rağmen, soğuktan donmuş vaziyette bize 'tartalım mı abi?' diyen çocuğun kantarıyla tartıldık.
Yaptığımız iyiliği de usulüne göre yapmalıyız. Yaptığımız iyiliği unutmak, gördüğümüz iyiliği anlatmalıyız. Eğer yaptığımız iyilikten teşekkür dışında bir karşılık bekliyorsak, o zaman o iyilik değil, olsa olsa ticaret olur. Bu konudaki sözlerimi Descartes'ın bir sözünü biraz değiştirerek bitirmek istiyorum. "İYİLİK YAPABİLİYORUM, O HALDE VARIM."
SÖZLER
-Yalnız iyilik yapmak yetmez, iyiliği incelikle yapmak lazım.
Diderot
-Bir insana yapılan iyiliğin hatırlatılması, onu suçlamaktır.
Demosthenes
-Elma ağacın gibi yemişin yoksa, çınar ağacın gibi gölgen olsun.
Sadi
-Kim ki büyük bir iyilik yapar onu konuşmazsa kusursuzluk yolundadır.
Kim ki küçük bir iyilik yapar onu büyütürse onun değeri yoktur.
Bahailik
-Erkek ya da kadın inanmış olarak barışa yönelik iş yaparlarsa cennete girecekler. Ve onlara zerre kadar haksızlık yapılmayacaktır.
Kur'an 4/24
-Sözün yalnız işiticileri değil, aynı zamanda işleyicileri olun
İncil
-Başkalarının hatalarını görmek kolaydır; zor olan kendi hatanı görmektir.
Kişi başkalarının hatalarını saman gibi eler; ama, kendininkilerini, kuş avcısının gizlenişi gibi örter.
Budizm
İyilik, yardımseverlik ve cömertlik
Bilgiyi seven öğrenmeye hevesli bir adam varmış. Her akşam yattıktan sonra şu soruyu sorarmış kendisine "Bugün yeni ne öğrendim?" Eğer öğrendiği yeni bir şey yoksa hemen kalkar, bir kitap karıştırır, mutlaka yeni bir şey...