Çarşamba günü, Japon Türk Kültürel Değişim Derneği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, '2010 Japon Yılı' etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Japonya dışında en büyük 'Japon Bahçesi' olma özelliğine sahip, Japon Bahçesi'ni gezdik.
2010 yılının, Türkiye'de 'Japon Yılı' ilan edilmesi vesilesiyle, Bilim Sanat ve Kültür Parkı içinde, 22 dönümlük alanda yapılan ve projesini Osaka Sanat Üniversitesi'nden Prof. Masao Fukuhara'nın hazırladığı Japon Bahçesi, Eskişehir' e ayrı bir zenginlik vermiş.
Eskişehir' deki bu gelişme, meyvesini vermeye başladı. Eskişehir'i Japon turistlerin tur programına dahil etmek isteyen bir grup Japon tur operatörü, kente gelerek çeşitli incelemelerde bulundu. Ayrıca Japonya, 4 trilyon dolarlık milli geliriyle ABD`den sonra dünyanın en büyük ekonomisine sahiptir. Eskişehir, bu ilişki sayesinde bu zenginlikten mutlaka payını alacaktır.
Adalet İlkokulu'na görevli olduğum yıllarda, Japonya'da iki kardeş okulumuz vardı. Bu ilişkiyle, Japon Eğitim sistemi hakkında çok şey öğrendik. Özellikle de Japonya' da okullarda, "RESİM" dersi olmazsa olmaz konumda idi. Çünkü Japon okullarında, "RESİM" ve "YAZI" önemli bir yer tutar. Japon insanının, eğitim düzeyini gösteren önemli bir göstergedir. Öğretmenler, öğrencilerin, yazılarına, yaptıkları resme ve fırça darbelerine bakarak Kişilik, psikolojik ve ruhsal gelişimini izlerler. Kişinin yazısının ve fırça darbelerinin, bir ayna gibi kişisel yapısını yansıttığına da inanırlar. Yine Japonya'nın, her alandaki gelişmesinde, Resim Dersi' inin önemli payı vardır. Hatta resim ve yazı, Japon'da kişilik gelişiminin motoru halindedir.
Yine Adalet İlkokulu'nda görevli olduğum yılarda tanıştığım ve hala da çalışmalarını yakından takip ettiğim, Japon Halk Bilimcisi Mitsuko Kojima, Nasreddin Hoca'yı incelemek için, üç yıl Türkçe öğrendi. İnceleme ve araştırmaları ile de, fıkraların, Nasreddin Hoca'ya ait olup olmadığını analiz edecek kadar da, Nasreddin Hoca'yı her yönü ile tanıdı.
Eskişehir' de, Nasreddin Hoca' ya, layık etkinlikler yapılmıyor, en önemlisi de esas kimliği ile tanıtılmıyor ama Mitsuko Kojima, Japonya'ya da, özel davetlerde, Nasreddin Hoca'nın fıkralarını anlattı. Japonya'da Nasreddin Hoca günleri düzenledi. Nasreddin Hoca ile ilgili etkinliklerin büyük beğeni aldığını, gelen talepleri de karşılayamadığını söylemişti.
Mitsuko Kojima' ya göre, Nasreddin Hoca, Anadolu halkının yaşama biçimini, güldürü öğesini, alay ve eğlenme türünü, övgü ve yergi becerisini dile getirmiştir. O' nunla ilgili gülmeceleri oluşturan öğelerin odağı, sevgi, yergi, övgü, vardır. O, bunları söylerken bilgin, bilgisiz, açıkgöz, uysal, vurdumduymaz, utangaç, atak, şaşkın, kurnaz, korkak, atılgan gibi çelişik niteliklere bürünür. Bu öğeler Anadolu insanının, belli olaylar karşısındaki tutumun yansıtan, düşünce ürünlerini oluşturur. Nasreddin Hoca, halkın duygularını yansıtan, bir gülmece odağı olarak ortaya çıkarılır. Halk yılladır Nasreddin Hoca'nın dilinde ve düşüncelerinde kendi düşüncesini buldu ve sesini duyurdu.
Her iki ilişki ile Japonya ve Japon insanı hakkında çok şey öğrendik. Bu ilişkilerde," Türkiye, niçin Japonya'yı örnek almıyor?" sorusuna cevap aradık. Çünkü Japonya' nın, aile yapısı, örf, adet, gelenek ve göreneklerinin, büyük çoğunluğu, Türklerin değerleri ile örtüşüyor. Özellikle de Eğitim sistem, Eğitim sistemimizin yüz akı olan" KÖY ENSTÜTÜLERİ" ninde uygulanan yöntemi hatırlatıyor.
Sayın Prof. Dr. BÜYÜKERŞEN, Japon Bahçesi'ni ne amaçla yaptı bilinmez ama Ülkemiz ve Eskişehir açısından, en hayırlı işi yaptı. İnanıyoruz ki bu bahçe Türk-Japon dostluğunun köprüsü olacaktır. Çünkü Japon halkının, Türklere ve kültürümüze karşı bakış açısı çok olumludur.
Hatırlıyorum da, Tokyo Metropolitan Müzesi'nde, 2003 Türkiye Yılı nedeniyle açılan `Türkiye`de Üç Büyük Medeniyet" sergisi çerçevesinde düzenlenen ` Nasreddin Hoca" konulu konferans, büyük ilgi görmüştü. Türk mizahının büyük ustası Nasreddin Hoca konusunda tez hazırlayan Bayan Mitsiko Kojima' nın, Türk kültürü hakkında verdiği konferans, müze ziyaretçilerinin, büyük ilgi gösterdiği etkinliklerin başında geldi. Nasreddin Hoca fıkrasıyla izleyicilere çok güzel zaman yaşatmıştı.
Ayrıca küreselleşen bir dünyada, belediyelerin kabuğuna çekilip içine kapanmasına olanak kalmamıştır. artık. Bunda yarar da yoktur. Tersine, tüm yerel yönetimlerin başka ülkelerdeki benzerleriyle, kendilerini ilgilendiren konularda işbirliği yapmaları önemli yararlar sağlar. Eskişehir Anakent Belediyesi' nin, bunun bilincinde olması, bunu sağlamak içinde kalıcı eserlerle sürekli ve kalıcı kılması uluslar arası ilişkiler açısından umut vericidir.
Sayın Prof. Dr BÜYKERŞEN' i kutluyoruz.
JAPON BAHÇESİ
Çarşamba günü, Japon Türk Kültürel Değişim Derneği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle, ’2010 Japon Yılı’ etkinlikleri kapsamında düzenlenen ve Japonya dışında en büyük ’Japon Bahçesi’ olma özelliğine...