Gürcistan ile Rusya Güney Osetya yüzünden kapıştı. Batı ile yakınlaşmayı amaçlayan Gürcistan, dün 1990'lardan bu yana ayrılıkçı bayrak açan, Rusların desteklediği Güney Osetya özerk bölgesine askeri müdahalede bulundu. Müdahale önümüzdeki günlerde savaşa dönüşerek daha da büyür mü bekleyip göreceğiz. Ancak Türkiye, Gürcistan ve Güney Osetya arasında dün başlayan ve bugün Rusya'nın da karışmasıyla savaş boyutuna ulaşan çatışmaların, bitirilmesi için devreye girdi. Gürcistan Türkiye' den destek istedi.
Bu gelişmeler, Türkiye' nin Jeopolitik konumunun, önemini bir kez daha gösterdi ama hala Türkiye'deki siyasi otorite, bunu farkında değil. Yabancılar, Türkiye' nin konumunu, jeopolitik konumun, çok iyi değerlendiriyorlar. Yıllardır da Türkiye' yi bölgede, etkisiz hale getirmek için, her türlü senaryo gündemde.
Öte yandan Avrupa Birliği ve ABD, Ortadoğu, Kafkaslar ve Orta Asya'daki çıkarları için, bölgede güçlü bir Türkiye istemiyorlar. Etnik veya dinsel yapıyı körükleyerek, " ULUS" ve "ÜNİTER" devleti ortadan kaldırmak için, ciddi gayret ve caba gösteriyorlar. Her iki kesiminde, öncelikle hedefi, Türk Silahlı Kuvvetlerini etkisiz hale getirmektir. Çünkü hedeflerinin ve hayallerinin önündeki, en önemli engelden biri de TSK' dır.
Oysa Dünyada Türk dostu bilim adamları, Türkiye'yi bekleyen tehlikelerle ilgili uyarlarda bulunuyorlar. Ancak ülkemizdeki siyasi otorite, bu uyarıları dikkate almıyor. Tehlikeler hayata geçtiği zaman, tedbir alınmak istenecek ama iş işten geçmiş, Atı alan da Üsküdar'ı boylamış olacaktır.
Nitekim İsviçre'nin Lozan kentindeki, Lozan Üniversitesi'nin İktisadi İdari Bilimler Akademisi Dekanı Prof. Matthias Finger, "bu tabloyu çok iyi değerlendiren bir bilim adamıdır. "AB'de, ne işiniz var?" diye sormuş, devamla da, "neden AB diye ısrar ediyorlar anlamıyorum! AB'nin Türkiye'ye ihtiyacı var, Türkiye'nin AB'ye değil. Çünkü Türkiye her şeyiyle kendi kendine yeten bir ülkedir. AB'ye girmeniz çıkarınıza olmaz. Ne sizi birliğe almak istiyorlar, ne de başka mecralara kaymanızı... Oyalama taktiği güdüp, geleceğin büyük gücünü şimdiden parçalamak istiyorlar" diyerek bir gerçeği ortaya koydu.
Prof Finger, Türkiye'nin, AB'ye alternatif olabilecek projelerini de ortaya koydu. " Bakın bir tarafta AB, diğer tarafta Asya var. Türkiye Jeopolitik olarak önemli bir yerdedir. AB'nin içine girip kaybolmak mı istiyorsunuz? Türkiye'nin bence AB'ye girmeden 'bağımsız' olarak kalması ve öncelikle Asya ile özellikle Türk Cumhuriyetleriyle ilişkilerini güçlendirilmesi lazım. Türkiye kararlı politikalar izlerse, büyük bir aktör olabilir. Örneğin, doğalgaz ve petrol sıkıntısı çeken Avrupa ile enerji kaynakları açısından zengin olan, Orta Asya arasında köprü görevi yapabilir. Kararsız politikalarla oyalandıkça Türkiye kaybeder. Türkiye'nin AB'ye girmesi de Asya ve Avrupa arasındaki güç dengesini Avrupa lehine çevirebilir. Dengeler değişir AB zaten Türkiye'ye az bile olsa bir ışık yakıyorsa, Rusya'ya göz kırpıyorsa, Asya ekonomisinin sessiz ve derinden büyümesinden çekindiği içindir. Aynı zamanda Avrupa, Türkiye'nin, Asya ve Rusya ile birlikte bölgede, yeni bir güç oluşturmasından korkuyor ve bu nedenle, oyalama taktiği uyguluyor. Ne içine almak istiyor, ne de başka mecralara kaymasını; dayatmalarını yapıp oyalama taktiği güdüyor. Sizi Asya'dan koparmak ve gelecekte oluşacak olan bir gücü şimdiden parçalamak istiyorlar." demiş ama bu sözleri anlayacak ve gereğini de yapacak, bir siyasi iradenin Türkiye' de olmadığını da gözden kaçırmıştır. .
Aslında Büyük Önder Atatürk," Efendiler, Avrupa'nın ilerlemesine, yükselmesine ve medenileşmesine karşılık, Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlanadurmuştur. Artık vaziyeti düzeltmek için, mutlaka Avrupa'dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa' nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa'dan almak gibi, bir takım zihniyetler belirdi. Hâlbuki hangi istiklal vardır ki, ecnebilerin nasihatleriyle, ecnebilerin planlarıyla yükselebilsin? Tarih, böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir!..." diyerek bugünkü nesle uyarıda bulunmuştu.
Bugün siyasi otorite, tam tersi hareket ediyor, Avrupa Birliği' nin, her önerisini yerine getiriyor. IMF nin direktiflerini, aynen uyguluyor. Ne yazık ki, bu tehlikeyi sezen,
Türkiye' nin jeopolitik konumunu çok iyi değerlendiren, gerekli önlemleri alacak yeni bir iktidar alternatifi de görünmüyor. Gelecekte de, ülkemize, ne umut veren bir siyasi mihrak var orta, ne de lider. Çok yazık.
JEOPOLİTİK KONUM VE TÜRKİYE
Gürcistan ile Rusya Güney Osetya yüzünden kapıştı. Batı ile yakınlaşmayı amaçlayan Gürcistan, dün 1990lardan bu yana ayrılıkçı bayrak açan, Rusların desteklediği Güney Osetya özerk bölgesine askeri müdahalede bulundu....