Dünyada ve ülkemizde, kadınların liderlik özellikleri de hep tartışma konusu olurken, kadınların, lider olup olamayacağı üzerine, pek çok fikir ortaya atıldı. Oysa Tarih boyunca, politik ve askeri alanlarda, pek çok kadın lider tarihteki yerini aldı.
ülkemizde, kadınlar, iyi eğitim aldıkları zaman, görev anlayışı ve ülke sorunlarına bakışı, erkeklerden daha ciddi bir seyir izliyor. Bugün, Türk kadını da, gelişmiş ülkelerin hemcinslerinden hiç farkı yok. Kadınlar, ülkemizde iş yaşamının, her kademesinde aktif bir şekilde çalışıyorlar. Pek çoğu da başarılı kariyer çizgisine sahiptir.
İlginç olan, bu kadar çok kadın çalışan olmasına rağmen, tepe yönetimlerde, özellikle de siyasi platformda, görev alan kadın sayısı, yok denecek kadar azdır Siyasal kültür ve siyasi partilerin, erkek egemen yapısında, başarılı olmak, hatta Türkiye de, kadın olmak, ne kadar zor ise siyasette, kadın olmak da o kadar zordur
Oysa Atatürk, kadına, 3. Nisan 1930’ da, belediye seçimlerine katılma, 5 Aralık 1934’te milletvekili seçme ve seçilme hakkını verdi. Böylece Türk kadını, siyasi haklarını, Batılı ülke kadınlarından, çok daha kolay elde etti.
Avrupalı kadınlar, siyasal haklarını çok daha geç elde etmelerine rağmen, kendi meclislerinde, daha fazla sayıda temsil ediliyor. örneğin İsveç’ de, bu oran yüzde 40.4, Norveç’te %36.6, Danimarka’ da %33.71 milletvekili var.
Bugünde, siyasi alanda da tüm engellere rağmen, başarılı olan kadınlarımız var. Bu kadınlarımızdan biride, 20. ve 21. dönem DYP, 23. 24. ve 25. Dönem, MHP milletvekili olarak, görev yapan, bugünde, İyi Parti Genel Başkanı olan, Sayın Meral AKŞENER’ dir.
Sayın AKŞENER’ in, başarılı bir siyasi hayatı olmasına rağmen, toplumda oluşan itibarı ve MHP Genel başkanı olacak kaygıları ile MHP tarafından, Kasım 2015 Türkiye genel seçimleri' nde, milletvekili adayı gösterilmedi.
Ayrıca MHP tüzüğünün, 11. maddesinin ihlali gerekçesiyle, parti üyeliğinden kesin çıkarma cezasının uygulanması talebiyle, tedbirli olarak Merkez Disiplin Kuruluna sevkine karar verilmiş. Bu karar neticesinde, 08.09.2016 tarihinde, MHP’ den ihraç edildi,
Sayın AKŞENER, tüm engellere rağmen, 16 Nisan Pazar günü yapılan, referandum dolayısıyla da yurt genelinde mücadele etti. . Halkın da takdiri ve sevgisi ve her toplantısında, 'Başbakan Meral' sloganları’ ile karşılandı..
Sonuçta arkadaşları ile birlikte, İYİ Parti’ yi kurdu. İYİ Parti, seçime girmesine hukuki bir engel çıkarılma olasılığına karşı, seçilmiş delegelerle, 1 Nisan 2018’de,Ankara’da olağanüstü kongre yaptı. Sayın Meral Akşener’in, tek aday olduğu kongrede, "Devletin başına Meral gelecek" sloganları atıldı. Kongreye ,A K Parti kurucularından, eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de katıldı.
İYİ Parti 1’inci Olağanüstü Kurultayı’nda, tek aday ile girilen genel başkanlık seçimlerinde, Sayın Meral Akşener, yeniden İyi Parti’ nin, genel başkanlığa seçildi. Genel başkanlık seçimlerinin ardından, Genel İdare Kurulu ve Merkez Disiplin Kurulu üyeleri de belli oldu.
İYİ Parti'nin, 1'inci Olağanüstü Kurultayı, Ankara Spor Salonu'nda yapılan toplantıya,. Türkiye'nin, dört bir yanından, Ankara'ya, gelen partililer, kurultayın yapılacağı salonu saatler öncesinden doldurdu. Salona giremeyen, binlerce partili ise kurultayı, dışarı kurulan dev ekrandan takip etti.
Bu ilgi boşuna değildir. çünkü İYİ Parti, Gençlere, iş, kadınlara yaşam hakkı ve eşitlik, yaşlılara huzur, güven ve bakım imkanı, çocuklara neşe, mutluluk ve sağlık, milletimize birlik ve beraberlik getirmek için yola çıktığını her vesile vurguluyor.. Zor dönemde ve şartlarda yola çıktığının da farkındadır,
Sayın AKŞENER’ in, “ ….80 milyon kararlı, özgürce yaşamaya, 80 milyon kararlı. özgürce inanmaya, özgürce çalışmaya, hakkaniyetle paylaşmaya, 80 milyon kararlı” sözleri. Cumhuriyetimizin, kuruluş ilklerini hatırlattı.
Nitekim ulus devletimiz içinde, pek çok unsur yer almış, her alanda birlikte hareket eden, çerkezler, Lazlar, Türkmenler, Gürcüler, Yörükler, Boşnaklar, Arnavutlar, Makedonlar, Kürtler, Türkiye Cumhuriyetine oluşturmuşlardır.
Sayın ŞENER, Türkiye’ yi, merkezi bir Avrasya ülkesi olarak tanımlaması, Dünya yeni yerine taşınırken, ekonomi ve siyasi mimari, yeniden düzenlenirken, Türkiye’nin, Avrupa dahil, geniş bir coğrafya için, yaşam ve iş merkezi olma hedeflemesi, siyasete ve ülke sorunlarına, küresel mercekten baktığının da bir göstergesidir..
Sayın AKŞENER; “Bu bir iktidar yürüyüşüdür. bu insanımız için, bir özgürlük yürüyüşüdür. Bu devletimiz için bir itibar yürüyüşüdür. Bu milletimiz için, bir demokrasi yürüyüşüdür. Bu güçlü Türkiye yürüyüşüdür… Başaracağız!” sözleri ile de siyasette başarıyı ve iktidarı, hedefledikleri vurguladı.
Bu karalı duruş ve İYİ parti’ ye halkın ilgisi, sandığa yansır mı önümüzdeki ilk seçimlerde görülecektir. Ancak Perşembenin, gelişi çarşambadan bellidir. O nedenle de İYİ parti. iktidar olmasa da seçimlerde, mutlaka başarılı olacaktır.
Kadın ve siyaset
Dünyada ve ülkemizde, kadınların liderlik özellikleri de hep tartışma konusu olurken, kadınların, lider olup olamayacağı üzerine, pek çok fikir ortaya atıldı. Oysa Tarih boyunca, politik ve askeri alanlarda, pek çok kadın lider...