KALİFİYE ELEMAN YETİŞTİRME

Gençlerin İstihdam Edilebilirliği Projesi(ESGİP), değerlendirme toplantısında, Sayın Savaş ÖZAYDEMİR’ in , “ Sanayimizin, yetişmiş elemana çok ihtiyacı var. Diğer taraftan sanayicilerimiz,.. Madem kalifiye adam bulamıyoruz,...

Gençlerin İstihdam Edilebilirliği Projesi(ESGİP), değerlendirme toplantısında, Sayın Savaş ÖZAYDEMİR' in , " Sanayimizin, yetişmiş elemana çok ihtiyacı var. Diğer taraftan sanayicilerimiz,.. Madem kalifiye adam bulamıyoruz, madem ücretler, çok yukarıya gidiyor diyerek, otomasyona, yani robotik sistemlere yöneldi. Ama dönün bakın, burada da otomasyonda çalışan, kalifiye ve yetişmiş elemana ihtiyaç var. Bu ihtiyacı nasıl karşılarız, arayışı ile proje gerçekleştiriyoruz." Sözleri ile sanayimiz, robota da yönelse de OSB ve Kurum/kuruluşlarımızın, için kalifiye elamanların vazgeçilmez olduğunu vurguladı.
Sayın SAVAŞ haklıdır. Ekonomide güçlü ülkeler, dünya'da söz sahibidir. Güçlü ülkelerin ekonomilerin, global pazarlarda söz sahibi olmaları da nitelikli insan gücü yetiştirmeden ve 21.yüzyılın teknolojisi ile bütünleştirmesinden kaynaklanmaktadır.
Mesleki ve teknik eğitim, mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri, tavır ve meslek alışkanlıkları kazandırarak, bireyi, zihinsel, duygusal, sosyal, ekonomik ve kişisel yönleriyle dengeli biçimde geliştirme sürecidir.
Türkiye' de, kalifiye adam yetiştirmede, üniversiteler ve meslek liseleri de, hizmet sektörü ve sanayi, sürekli arayışı içindeler. Ancak bu ortak arzu, bir türlü, tarafları tatmin edecek seviyeye getirilemedi. Öte yandan küresel pazarların yarattığı, rekabet ortamı, her yerde olduğu gibi, Türkiye'de de daha iyi mal ve hizmet üretimini, zorunlu kıldı. Bunu sağlayabilmek için de sanayi ve hizmet sektörünün, iyi ve kaliteli üretim yapabilecek nitelikli elemana ve bu elemanları yetiştiren Meslek Yüksek Okulları ve Meslek liselerine okul -sanayi, işbirliğine ihtiyaç vardır.
Bugüne kadar ülkemiz ve Eskişehir' de, kalifiye işçi yetiştirme de Sanayi-okul işbirliği, arzu edilen boyutta gerçekleştirilemedi. Oysa Okul, Endüstri işbirliğinde öğrenciler, ilgi ve yeteneklerine göre, gerçek iş ortamında yetiştirilir. Bu işbirliğinde, İyi iş alışkanlıkları kazanırlar, sorumluluk duyguları ve liderlik özellikleri gelişir. Meslek seçmede, daha esnek, bilinçli ve doğru karar verebilirler. Kendi başına iş yapma ve grup çalışma yetenekleri gelişir.
Endüstri-okul işbirliğinde, eğitim kurumları, yeni teknolojiler yakından izler. Danışmalık hizmetleri geliştirilir. Uygulanan programların, değerlendirilmesi gerçekleşir. Öğretmenler, sanayideki gelişmeleri yakından izleyerek, kendilerini yenileme fırsatı doğar.
Okul-sanayi işbirliği, toplum açısından da önemlidir. Bu işbirliği sonucu, toplumda nitelikli insan gücü potansiyeli artar. Şahısların aktiflik ve girişimcilik, özelliklerinin gelişmesi sonucu, toplum dinamik bir yapı kazanır. Yararlı vatandaşlar, yetiştirilmiş olur.
Son yıllarda, ülkemizde, okul sanayi işbirliği konusunda, somut adımlar atılıyor. Ancak yeterli değildir. Bu çalışmalar, proje bazında gerçekleştirilmelidir. Böyle projeler, meslek liseleri ve meslek Yüksekokulları ile sanayi ve hizmet sektörü arasında yakınlaşmayı, birbirini daha iyi tanımayı sağlayacaktır. Gençlerin İstihdam Edilebilirliği Projesi gibi projeler, sanayinin ve hizmet sektörünün eğitime katkıda bulunmasını, özellikle de sanayi ve hizmet sektöründe, uygulanan son teknolojilerin okullara yansımasını da sağlayacaktır.
Endüstri- okul işbirliği, okulların ve işverenlerin isteğine bırakılmamalı, mutlaka gerekli yasal düzenlemeler ve sistemin ülke düzeyinde değerlendirilmesini sağlayacak araştırma çalışmaları, her düzeyde yapılmalıdır. Kimse, mesleki öğretimin sorunları karşısında "BANA NE " diyemez. Çünkü mesleki eğitim, kalkınmanın temel taşı olup, "MESLEK" bireyin hayatında verdiği en önemli kararlardan biridir. Sadece bir para kazanma ve geçim sağlama yolu da değil, bireyin kendini ifade etme, kendini gerçekleştirme yoludur.
Elbette okul-Endüstri işbirliğinde, sorunlar olacaktır. Bu sorunların ortadan kalması için de her iki tarafında, özveride bulunması şarttır. Eskişehir' de, kaliteli ve nitelikli ara elaman yetiştirme de, Eğitim kurum/kuruluşlarımız yanında, ESO ve ETO gibi meslek odalarına, sendikalara da ciddi görevler düşüyor. Bu kuruluşlar da, ya kendileri, ya da müştereken, proje bazında çalışmalar yapabildikleri gibi, YÖK, TOBB, TİSK ve TÜRK- İŞ " gibi kuruluşlarla da işbirliği yapabilir.
Nitekim Toplantıda konuşan Milli Eğitim Müdürü Sayın Necmi ÖZEN, proje kapsamında teorik eğitim alan öğrencilerin, işbaşı eğitimlerinin, aktif olarak sürdüğünü belirterek, "biz bu konuda sanayicilerin, kapısını açmasını bekliyoruz. Çünkü arzu edilen çalışanları, birlikte yetiştirmiş oluruz" demiştir.
MESLEKİ EĞİTİM", ülkemizin kalkınması için, vazgeçilmez bir unsurdur. Sistem içinde yetiştirdiğimiz, insan gücünün, üstün niteliklere sahip olması, gelişen bilim ve teknolojiye uyum sağlamasını istiyorsak, meslek eğitimi yapan insanlarımız, gerçek iş koşullarında, yaparak yaşayarak, öğrenme esaslarına göre yetiştirmek zorundayız. Bu ancak Endüstri- Hizmet sektörü ve okul işbirliği ile mümkündür. Çünkü Her meslek bir ihtisas ister. O nedenle de "Gençlerin İstihdam Edilebilirliği Projesi(ESGİP)" Eskişehir' de, kurum/kuruluşlar, özellikle de OSB açısından, önemli bir projedir. Kutluyoruz.

Haberleri