İstikbal Gazetesi' nin, Salı dünkü " Utanç Bitiyor" başlıklı haberi, yıllardır gündemde olan çöplükle ilgili kaygıları, ortadan kaldıracak nitelikte idi. Çünkü Eskişehir'de, katı atıkların, depolanması ve bertaraf edilmesi, istenen düzeyde değildir. Oysa uygulamada olan çevre kanunu,1991 yılında çıkartılan "Katı Atıklar Yönetmeliği" ve bundan evvelki mevzuat, evsel katı atıkların, belediyelerce toplanmasını ve bertaraf edilmesini öngörmektedir.
Yasa ve yönetmeliklerde, çöp toplama işinin, kimler tarafından yapılacağı da bellidir. 3030 sayılı kanuna göre, Anakent statüsünde olan kentlerde, çöp toplama işi ilçe belediyelerine, Ana caddeler temizliği ve çöpün tümünün bertarafı Anakent Belediyesine aittir. Gel gör ki, bu alanda yapılması gerekenler, yıllardır hep söylem ve vaatler de kaldı. Oysa bu alandaki proje/projeler hem çevre hem de insan sağlığı açısından hayatidir.
Sivrihisar'da, ABERSAN Çevre Hizmetleri ve Tic. A.Ş tarafından gerçekleştirilmek istenen, Sanayi Atıkları Geri Kazanım ve Bertaraf Tesisi Projesi ile ilgili mücadelemizde, bu alandaki projelerin, ne kadar önemli olduğunu gördük. Ülkemizdeki evsel ve sanayi atıkların, çevre kirletmesini önlemek amacıyla, katı atıkların, çevre ortamlarında izole edilmesi için, "düzenli depolanması" yanında , "yakma ve küllerini düzenli depolama" ve "atık azaltma/tekrar kazanma/geri kazanım" gibi işlemlerle yok edilmesi, hem çevre, hem de insan sağlığı açısından, olmazsa olmaz konumdadır Ancak bu alanda yapılacak tesis/tesislerin, mutlaka standardına göre yapılması da şarttır.
Ve nihayet! Büyükşehir Belediyesi, çöp toplama alanında çöplerin gömülmesi ve gerekli olan sistemin kurulması için gereken ihaleyi geçtiğimiz günlerde yaptı. İhalenin tamamlanmasının ardından, inşaatın hemen başlayacağı ve sistemin en kısa zamanda kurularak, şehir içinden toplanan çöplerin gömülme işlemine tabi tutulacağı belirtiliyor.
Düşünülen ve proje aşamasında olan gömme sisteminin, mevcut çöplüğün hemen yakınına kurulacağı belirtilirken, bölgede gerekli kamulaştırmaların yapıldığı da öğrenildi.
Elbette haber sevindiricidir. Vahşi çöplük" olarak adlandırılan bölgenin ortadan kaldırılarak, "düzenli depolanması" hem çevre, hem de kent açısından özlenen bir projedir. Ancak depolama tesisi standartlarına göre yapılmadığı takdirde, çevre, özellikle de yeraltı suları için büyük tehlike oluşturur.
Sayın Büyükerşen, projenin içeriği ile ilgili bilgileri, kamuoyu ile paylaşmadığı ve görüşmekte mümkün olmadığı için, proje hakkında bilgi sahibi değiliz. İsterdik ki proje kamuoyu ile paylaşılsın, hatta tartışmaya açılsın, daha sonra da uygulamaya alınsın. Çünkü yapılacak her hata, geri dönüşü olmayan sorunları da berberinde getirecektir. Tesisisin başlangıç tasarım kapasitesi kaç "ton/yıldır. Gelecekte kapasiteyi artırmak için yer istimlâk yapılacak mı? Tesiste hangi yöntem ve teknolojiler kullanılacak? Atıkları Düzenli Depolama Tesisi, de ne gibi tedbirler alınmıştır. Yer, kentin geleceği düşünülerek mi seçilmiştir? Bunların kamuoyu ile paylaşılması, hem tesis, hem de zihinlerdeki sorunların giderilmesi açısından gereklidir.
Ayrıca, proje de "Yeraltı Suyu ve Hava Kalitesini İzleme Ünitesi", "Atık Stabilizasyon ve Atık Su Arıtma Ünitesi", "Atık analiz ve Kabul ünitesi(tartı, Analiz ve stok)","Endüstriyel Hijyen ve acil Müdahale ünitesi", "İdari ve Teknik Hizmet ünitesi" ve "makine parkı" gibi birimler, projede var mı, bilinmez ama bunların yapılması projenin selameti açısından şarttır.
Projenin, "Düzenli Depolama Tesis Plan ve Kesiti", "Depolama Taban Kesiti", "Yerleşim Planı ve Proses Akış Diyagramı" hakkında bilgi sahibi olmadığımız için, bu alandaki bilgileri, okuyucularımızla paylaşamıyoruz. Yorum da yapamıyoruz.
Tesis, katık atıklar nötralize edildikten sonra, devamlı olarak, bu atıkları çevreden izole ederek, muhafaza etmek prensibi üzerine kurulmalıdır. Doğrudan ve en etkin bir çevre korumacılığı görevini de üstlenmelidir. Uzun vadeli, çevre koruma amaçlı parasal rezervler oluşturulmalıdır.
Bu türlü tesislerde, özel teknoloji ve eğitim gereksemesi nedeniyle, Anakent Belediyesi' nin, mevcut teknik olanakları ve kurumsal yapısı içinde, işi hayli zordur. Bu projenin başarıya ulaşmasında, toplumunda katkısı gerekmektedir. Ayrıca Eskişehir'de, kamuoyu ve bu alandaki Sivil Toplum Kuruluşlarının, önerileri dikkate alınmalı, belli programlar dahilinde, proje içeriği, uygulamalar ve etkinlikleri konusunda, sürekli bilgilendirilmelidir.
KATI ATIK DÜZENLİ DEPOLAMA TESİSİ
İstikbal Gazetesi nin, Salı dünkü " Utanç Bitiyor" başlıklı haberi, yıllardır gündemde olan çöplükle ilgili kaygıları, ortadan kaldıracak nitelikte idi. Çünkü Eskişehirde, katı atıkların, depolanması ve bertaraf...