KATILIMCI, ŞEFFAF VE ÖZERK ÜNİVERSİTE

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İİBF Dekanı Sayın Prof Dr. Fazıl Tekin’ le yapmış olduğumuz sohbete, "KATILIMCILIK" kavramı, özellikle de " AKADEMİK" ve "İDARİ" birimlerin yönetime katılması hakkındaki düşünceleri,...

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, İİBF Dekanı Sayın Prof Dr. Fazıl Tekin' le yapmış olduğumuz sohbete, "KATILIMCILIK" kavramı, özellikle de " AKADEMİK" ve "İDARİ" birimlerin yönetime katılması hakkındaki düşünceleri, dikkatimizi çekti.
Çağımızda, " katılımcılık " hemen her öğretim kurum/kuruluşunda ve sektörde, olmazsa olmaz konumdadır. Ayrıca toplumun ve kurum/kuruluşlardaki birimlerin, hatta çalışanların, birey, ya da grup olarak, planlama ve uygulama sürecine katılımı, hem bir hak hem de bir ödevdir.
Osmangazi üniversitesi' nin, Eskişehir halkı, kurum/kuruluşlar, Üniversitesi çalışanları ve öğrencileri hatta ulusal ve uluslararası kurum/kuruluşlarla, birlikte yapılacak her icraat, özellikle de planlama ve uygulama, Osmangazi Üniversitesi' ni, ulusal ve uluslararası alanda söz sahibi yapacaktır.
Elbette katılımcılık kavramını, tanımlama şeklinin en önemli belirleyicisi, kavramın amaç mı, yoksa bir araç mı olarak algılandığıdır.
Katılımcı bir üniversite, ihtiyaçlarını en uygun şekilde karşılar. Özellikle de idari ve akademik birimlerin, yanı sıra öğrencilerinde karar verme, planlama ve uygulama sürecine katılması halinde, Üniversite de verim, güven ve başarı daha da artar. Özellikle de demokrasi eğitimi ivme kazanır. Demokratik üniversite de, kendiliğinden oluşur.
Katılımcılık, toplumdaki ve üniversitedeki, tüm kaynakları harekete geçirilmesini sağlar. Hizmetlerin maliyetlerini düşürür. İnsanların, üniversite hakkında daha da bilinçlenmesine katkıda bulunur.
Sayın Prof. Dr. Tekin'in, "katılımcı Üniversite" hedefi, Osmangazi Üniversitesine çok şey kazandıracaktır. Özerk üniversite ise, katılımcı demokratik bir yapıda inşa edilir. Bunun içinde Akademik personel, idari personel ve öğrencilerin asli unsurlarını oluşturduğu üniversitede, tüm karar organları, bu unsurların katılımı ile aşağıdan yukarıya doğru seçim ve sürekli katılım mekanizmaları ile güçlendirilecek demokratik bir yönetimle mümkündür.
Ayrıca seçilmiş, sorumlu kurullar eliyle, her düzeyde demokratik denetime açık bir yönetsel anlayış geliştirilmelidir. Bu üniversitelerin, ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına da ciddi katkıda bulunacaktır. Bunun içinde, kendi içyapısında özerk olan üniversitenin topluma karşı sorumluluğunu yerine getirebilmesi için, etkileşim kanallarının kurulması önemlidir. Yerel ve ulusal düzeyde oluşturulacak platformlarla da etkileşim kurumsallaştırılabilir
Diğer yandan katılımcı üniversite, yeniden yapılanma açısından da önemlidir.Bu sayede üniversiteler, bilimsel bilgiyi üreten, ürettiği bilgiyi toplumla paylaşan kurumlar haline gelecektir.
Yine üniversitelerin, kamusal bir anlayışla yeniden tanımlanması, sermayeden ve siyasal iktidardan özerk kurumlar olması ve üniversitenin, bütün bileşenlerinin karar süreçlerine katıldığı, söz ve yetki hakkı olduğu bir demokrasi anlayışının geliştirilmesi, katılımcı üniversitelerle ile mümkündür.
Hülasa üniversiteler, demokratik bir yapıya kavuşturulmalıdır. Üniversiteler hakkındaki kararlarda, üniversitedeki akademik ve idari birimler yanında, öğrencilerde yer almalıdır. Bu kesimler, üniversiteler hakkında söz, yetki ve karar sahibi kılınmalıdır. Bu da ancak katılımcı üniversiteler, sayesinde gerçekleşir.
Sohbet süresince, Sayın Prof. Dr. Tekin' i, "ÖZERK", "KATILIMCI", "ŞEFFAF " "DEMOKRATİK" üniversitede kararlı gördük. Özellikle de öğrencilerin karar mekanizmalarında, yer almasını sağlayacak platform yaratma hedefi, üniversiteyi her alandan başarıya götürecektir.
Ayrıca Sayın Prof. Dr. Tekin' e göre, üniversitelerin temel işlevleri eğitim, araştırma ve toplumla etkileşim içinde olmalıdır. O'na göre, çağımızda bilgi üretme ve yaratmanın önemini daha da artırmıştır. Onun içinde dünyada, artan rekabet, hızlanan değişim süreci, bu üç ana işlevi, daha da önemli hale getirdi. Önümüzdeki dönemlerde, Osmangazi Üniversitesi, bu temel işlevleri, bir arada, farklı modellerle hayata geçirecektir.
İnanıyoruz ki Osmangazi Üniversitesi, Sayın Prof. Dr Tekin gibi düşünen, öğretim görevlileri ile eğitim ve toplumla etkileşimi, bir arada ve toplumla bütünleşmiş bir şekilde sürdürecek, daha ileriye taşımak ve bunu başarabilmek için de, yeni modeller üreterek, özellikle de stratejiler geliştirerek, bunların önderliğini de yapacaktır.

Haberleri