KAZIM TAŞKENT ŞEKER FABRİKASI
Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası, 1 Şubat 1933 yılında temelleri atılmış, 5 Aralık 1933 tarihinde ise resmen açılışı yapılarak, üretime başlamıştır. O günden bugüne kadar 85. Kampanya yaptı. 85 yıldır da şeker...
Eskişehir Kazım Taşkent Şeker Fabrikası, 1 Şubat 1933 yılında temelleri atılmış, 5 Aralık 1933 tarihinde ise resmen açılışı yapılarak, üretime başlamıştır. O günden bugüne kadar 85. Kampanya yaptı. 85 yıldır da şeker pancarından, şeker üretmeye devam ediyor.
Şeker İlkokulu'nda, görevli olduğum yıllarda, çalışmalarını yakından takip ettik. Pek çok başarılı çalışmasına da tanık olduk. Kurumda düzen, disiplin, denetim ve hiyerarşi, takım ruhu, yenilenme isteği, güven duygusu ve AR-GE çalışmaları, hep ön planda oldu.
Eskişehir Kazım Taşkent Şeker fabrikası, yılardır birimlerde, sorunları görüşen, tartışan ve çözümler üretip, hayata geçiren, en önemlisi de şirketi yaşamaya, değer, anlamlı, bir ortam haline getirildi ve işgücünün de sonsuz yeteneklerinden, de tam olarak yararlanıldı
Yılladır da Şeker Fabrikası'nda, verimlilik, kârlılık, yenilik ve kalite gibi performans boyutları, birlikte değerlendi. Özellikle de verimlik, hem nicel, hem de nitel boyutları bir yaşam felsefesi yapıldı. Her dönem, rekabet gücü ve istikrarlı bir kârlılığı da berberinde getirdi. Seker Sanayi alanında da söz sahibi yaptı.
Bugün de Eskişehir, Kazım Taşkent Şeker Fabrikası Müdürü, Sayın Ekrem MEYDANLI ve Makine Fabrikası da Müdürü, Sayın Yaşar ÖZÜDOĞRU, yönetiminde, şeker sektöründe, örnek teşkil edecek, bir performans sergiliyor.
2016 yılında, 155 köyde, 4 bin 255 çiftçi ailesiyle, 1 milyon 162 bin ton şeker pancarı üretim sözleşmesi yapan fabrika, 191 bin 800 dekarlık alanda pancar ekimi gerçekleştirdi.
Bu dönemde, 1 milyon ton dan fazla pancarın işlenmesi sonucu 130 bin ton kristal şeker, yan ürün olarak ise, 42 bin ton melas, 210 bin ton yaş pancar posası, 6 milyon litre etil alkol üretiminin gerçekleştirilmesi planlandı. Eskişehir Şeker Fabrikası günümüzde yaklaşık bin kişiye ekmek kapısı olurken, 2015 yılında Türkiye ekonomisine 400 milyonun üzerinde katkı sağladı.
Üretici çiftçiler ile yapılan şeker pancarı üretim sözleşmesinin çerçevesinde, Eskişehir ve civarından, şeker pancarı temin edilmektedir. Bu yörede üretilen şeker pancarları, fabrikaya nakil edilmek suretiyle işlenerek, şekere dönüştürülmektedir. Bu yönüyle Eskişehir Kazım Taşkent Şeker fabrikası, 85 yıldır, Eskişehir yöresine ve Türkiye ekonomisine katkısı devam etmektedir.
Şeker Fabrikalarının, özelleştirilmesi gündemdedir. Nitekim Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti il başkanları toplantısında yaptığı konuşmada, şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde kararlı olduklarını vurguladı.
Oysa Maliye Bakanı Naci Ağbal, 20 Eylül 2016'da yaptığı açıklamada, "Şeker sektörünün özelleştirilmesi, özelleştirme programında olan, birçok şirketin özelleştirilmesinden çok farklı. Benim kanaatim bu... Yani TÜPRAŞ'ı özelleştirebilirsiniz, orada bir şirket var. Mega bir üretim fabrika ortamı var. Onun altında tarım üreticisi yok. Türk Telekom'u özelleştirebilirsiniz ama iş, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım." diyerek meselenin, ne kadar hassas olduğun vurgu yapmıştı ama Şeker Fabrikalarının, özelleştirilmesi gündemden düşmedi
Bugün ise Türk şeker'in, 14 şeker fabrikasının, özelleştirilmesine ilişkin, ihaleler pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek ve pazarlık görüşmesine, devam edilen teklif sahiplerinin katılımıyla, yapılacak açık artırma suretiyle, sonuçlandırılabilecek. İhalelere, gerçek ve tüzel kişilerle yatırım fonları ve ortak girişim grupları katılabilecekler. Henüz satışa çıkarılmayan, diğer 11 fabrika ile ilgili de farklı iddialar da gündeme geldi. Bu fabrikaların içinde, özellikle Eskişehir ve Ankara, şeker fabrikalarının, çok değerli arazisi bulunuyor. Bundan dolayı, bu fabrikaların, şimdilik elde tutulduğu kaydediliyor.
Eskişehir, Kazım Taşkent Şeker Fabrikası, ne zaman özeleştirilir, zaman içinde görülecektir. Özeleştirme gündeme gelirse, Eskişehir Şeker ve Makine fabrikasına, geçmiş yıllarda olduğu gibi, Eskişehir talip olmalıdır.
Nitekim geçmişte, Eskişehirli sendikalar ve sivil toplum örgütleri, şeker fabrikalarının özelleşmesiyle ilgili, Eskişehir işadamlarına çağrıda bulunmuş. Çağrı da yankı bulmuştu O dönemde, ESO Başkanı Sayın ÖZAYDEMİR, "teklif yok ama desteğe hazırız" derken, işadamı Sayın Cemalettin SARAR, "Elimizi taşın altına koyacağız" diyerek umutlandırmıştı. Eskişehir Kazım Taşkent Şeker fabrikası özelleştirilirse, ETO, ESO ve SS. Eskişehir Pancar Ekicileri Kooperatifi, önderliğin de, mutlaka Eskişehirliler tarafından satın alınmalıdır. Çünkü Şeker Fabrikası, Eskişehir' in, sanayisine, işgücüne, sanayileşme bilincine, tarımsal gelişmeye ve kent ekonomisine, özellikle de sosyal yaşamına ve yerel safi hasılaya yıllardır, ciddi katkıda bulunmuş, bulunmaya da devam edecektir.
Ülkemizde, Şeker Fabrikaları özelleştirilir ve kota uygulanırken, Her yıl düzenlenen Uluslararası Şeker Organizasyonu'nun (ISO) Londra'da gerçekleştirilen 23'üncü konferansına, 84 ülkeden, 400'ün üzerinde delegasyon katıldı. Konferansın ana başlıklarından biri, AB, şeker üretimine yönelik kotalardı. Konferansa sonrası AB' de pancar kotası kaldırıldı. Kota uygulaması da sadece Türkiye'de olacak
Velhasıl herkes gider Mersine, biz gideriz tersine....