KENT ORMANINA SAHİP ÇIKILMALI

İlimizde gerçekleştirilen ve 30 Mayıs 2004 tarihinde Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan, KENT ORMANI, 6 yıl boyunca ücretsiz olarak halka hizmet etmiştir. 1 Nisan 2011 tarihinde bir protokol ile ODUNPAZARI BELEDİYESİ’ne...

İlimizde gerçekleştirilen ve 30 Mayıs 2004 tarihinde Eskişehir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından kurulan, KENT ORMANI, 6 yıl boyunca ücretsiz olarak halka hizmet etmiştir. 1 Nisan 2011 tarihinde bir protokol ile ODUNPAZARI BELEDİYESİ'ne devredilmiştir. Ancak bugüne kadar da somut bir gelişme olmadığı gibi, kaderine da terk edilmiş durumda. Özellikle de çocuklara yönelik alanlar, harabe halindedir.
Oysa Eskişehir'de, Orman Bölge Müdürlerimizden Sayın Sıtkı KÜÇÜKÖZ, döneminde, Odunpazarı Belediyesi' ne devredilen "KENT ORMANI ", büyükte beğeni almıştı. 2.Kent Ormanı Eskişehir- Seyitgazi yol güzergâhında halkın hizmetine sunulmuştu. Kent Ormanı'nda, otopark, yürüyüş yolları, patikalar, oturma bankları, yağmur barınakları çeşme ve çocuk oyun alanı bulunmakta. Ayrıca Eskişehir' in, simgelerinde biri olan Aslan heykelleri ise ayrı bir güzellik vermişti. Bu eserin meydana gelmesinde, Sayın KÜÇÜKÖZ' ün fedakârlıkları hala hafızalardadır.
Avrupa' nın, hemen her şehrinde, yer alan 'Kent Ormanları, Eskişehir'de hayata geçirilmesi, kent açısında ciddi bir olanaktı. Kentlerin çevresindeki yeşil alanlarda oluşturulan kent ormanları, yeşilin keyfini yaşattığı gibi, piknik deyince akla gelen, yangınlara ve çevre kirliliğine yol açan mangal geleneğini de sona erdirecekti.
Ayrıca Kent Ormanları, ormanlarımızın her türlü tehlike ve zararlılara karşı korunmasında ve özellikle Ormanlara karşı sevginin oluşmasında, kişi/kişilere yönelik, etkin ve sürekli eğitim ve bilinçlendirme yanında, toplumda ormanların korunması konusunda, ulusal bir bilinç oluşturulmasına da katkı sağlayacaktı. Bakımsızlığı ise insanımızın ormanla ilgili yanlış eğitim almasını sağlayacaktır.
Sürdürülebilir orman yönetiminin, temel amaçlarından birisi de toplumun çok yönlü ihtiyaçlarını göz önünde tutmasıdır. Kent Ormanları, bu gerekçe ile gerçekleştirildi. Bu olanak sayesinde, İnsanların kent yaşamının trafik, stres ve hava kirliliği gibi olgularından uzaklaşarak dinlenebilecekleri, huzurlu, sessiz ortamlar olarak, halkımızın hizmetine sunuldu.
Dikkat ediyoruz insanlarımız kent ormanının her tarafını gezebilmektedir Oysa insanların ormanın her tarafında dolaşacak şekilde izin verilmeyip, kent ormanında yaya-araç yolları belirlenmelidir. Çünkü ormanın, her tarafında piknik ve gezinti yapılırsa toprağın sertleşmesine yağış sularının yüzeysel akışa geçerek kent ormanlarının yağış sularından az faydalanmasına ve gelişmesine olumsuz neden olunur. Kent ormanının uygun yerlerine tek ağaç kesmeden çeşme, tuvaletler, vb tesisler yapılmalıdır. Kent ormanında doğal sulak alanlar varsa muhafaza edilmelidir. Suni gölet oluşturmada derelerin önleri kesilerek oluşturulmalıdır.
KENT ORMANLARINDA, yeşil alanlar kadar, çocuk bahçelerine de ihtiyaç vardır. Bir kentin oturmak, çalışmak, dinlenmek ve dolaşmak şeklinde dört fonksiyonu vardır. Yeşil alanlar ve oyun alanları boş zamanları değerlendirme de diyebileceğimiz dinlenme fonksiyonu kapsamındadırlar. Çocuk bahçelerinin genellikle taşıt trafiğinden uzak güneşli ve gölgeli köşeleri bulunan tozsuz alanlar üzerinde düzenlenmesi şehircilik ilkelerinin gereğidir.
Eskişehir' de, yapılacak sürdürülebilir ve uygulanabilir açık yeşil alan ve kent ağaçları yönetim planları ile geleceğe yönelik, sağlıklı, insana yakışır, yaşanabilir ve ekolojik kentler oluşturmamız mümkün olabilecektir. KENT ORMANI, bu alanda en önemli imkandır. Ayrıca Dünyadaki tüm ülkelerde olduğu gibi Eskişehir' de de yeşil alan miktarının arttırılmasına veya insan sağlığı açısından belirli standart değere erişilmesine çalışılmalıdır. Çünkü bazı gelişmiş ülkelerdeki kent peyzajlarında, fizyolojik açıdan oksijen alış verişi ve yaprak yüzeyi hesaplarına dayanarak, kişi başına 25-40 m2 yeşil alan öngörülmektedir.
Eskişehir'de kişi başına düşen yeşil alan miktarı ise 5 m2' dir.
Odunpazarı Belediyesi, Kent Ormanı'ndan beklenilen faydaların elde edilebilmesi ve bunların sürekliliğinin sağlanabilmesi için, öncelikle bir yönetim birimi kurmalı genel planlama çalışmalarının ana hatlarını içeren, kent ormanı yönetim planları doğrultusunda projeler üretilmelidir. Ayrıca Kent Ormanında yapılacak tüm çalışmalar, projeler bazında yapılmalıdır.
Kent ormanında; çocuk oyun parkı, çeşme, var ama bakımsızdır. Ayrıca çöp kutusu, ilan panosu, yağmur barınakları, gözetleme yeri, yapılmalı, bazı yerler ışıklandırılmalı. Kent insanının, kent ormanına ulaşımı kolay ve rahat olacak şekilde, yapabilmesi de sağlanmalıdır.
Hülasa Odunpazarı Belediyesi' ne devredilen, mevcut KENT ORMANI" proje bazında yeniden reorganize edilerek Eskişehirlilerin hizmetine sunulmalıdır.

Haberleri