İnsanlar, hiçbir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca, birçok bilgi öğrenir. Başarının, sırrı da okumaktır. Yüzyılların, deneme ve araştırma ürünlerinden, yararlanmak, uygar ve kültürlü, bir insan olmak için de çok okumak gerekir. Eğitimli ve kültürlü insanların, en büyük dostu, yardımcısı ve eğlencesi de kitaptır.
Faydalı kitap, gerçek bir hazinedir. çünkü tarih boyunca, edebiyat, bilim, tarih ya da diğer bilgi alanlarındaki yapıtlar, okuyucuya, yararlı ve çekici bir biçimde kitaplarla sunulur. İnsanların, çağlar boyunca edindikleri bilgiler, geliştirdikleri düşünceler ve edebi yapıtlar, araştırma ve geliştirme çalışmaları, kitaplar aracılığıyla, günümüze kadar ulaşmıştır.
Bugünde, her alanda, kitap yazan, pek çok insanımız var. Bu insanlarımızdan biri de Emekli noter, Sayın Orhan KESKİN’ dir. Doğduğu yer olan Sivrihisar’ ın, her alandaki sorunları ve çözümleri ile yıllarca uğraş verdi. özellikle de ilçenin, tarihi alandaki eserlerini ve kültür mirasını, yakında izledi. Korunması için de her türlü katkıyı da yaptı.
Sayın KESKİN’ e göre, “ Okumadan, âlim olunmaz. ilim doğuştan insana verilmez. Ancak gayretle elde edilir. Onun için, gençlerimizin, araştırmacı olması lazım... Her şeyin, en iyisine ulaştığımızı söyleyemeyiz ama bizden sonraki nesiller, bu bayrağı daha yüksek noktalara taşıyacaktır. Tabii ki insanlar, şunu unutmamalılar; hizmet, bir fırsattır” demekle kalmamış, “BüTüN YöNLERİYLE SİVRİHİSAR” kitabını, yazarak, Sivrihisar ilçesine adeta bir hazine bırakırken, insanlarımıza, özellikle de gençlere de örnek oldu.
Sayın KESKİN; “ BüTüN YöNLERİYLE SİVRİHİSAR”, kitabında, Sivrihisar’ın, coğrafi konumu, tarihi geçmişi, eğitim kurumları ve kültürel alt yapısı, Sivrihisarlı milletvekilleri, iktisadi durumu, Sivrihisar’da, göreve yapan idareciler, ilçedeki tarihi eserler, Sivrihisar’da yetişen ünlüler, mahalli gelenekler, gibi pek çok alan ele alındı.
Kitap, bugün ve gelecekte, Sivrihisar’ ın, tarihi ve kültür mirasının, korunmasına ve gelecek nesillere aktarılması yanında, ilçenin, ekonomik ve sosyal yaşamına da ciddi katkıda bulunacak, özellikle de ilçe ile ilgili, her alanda, rehber olacaktır.
Sayın KESKİN, kitap yazmakla kalmadı, yıllarca, Sivrihisar’ın, bugün tarihi ve kültürel mirasını, aksettiren, ne kadar eser varsa hepsi, onunda içinde bulunduğu, dernek ve vakıf sayesinde, kurtarıldı. Bugün, eğer ilçenin, tarihi ve kültür mirası ayakta ise onun ve arkadaşlarının, katkısı büyüktür. Yine onların sayesinde, Sivrihisar’ ın, tarihi ve kültürel mirası, korunarak, en mamur bir şekilde, zamanımıza intikal etmiştir.
Ayrıca kitabı okuyan, her Türk vatandaşı, Sivrihisarlı insanlarımız, özelliklede, çocuk ve gençlerimiz, ilçenin geçmişi ile hem gurur duyup, örnek alacaklar, hem de, doğruluk, çalışkanlık, fedakârlık, cesaret, yardımlaşma, sadakat, adaletli olma, edepli olma, sorumluluk sahibi olma, güvenilir olma gibi, kültürümüze, ait değerlerin, yaşandığı bir maziyi de tanımış olacaklardır.
“BüTüN YöNLERİYLE SİVRİHİSAR” kitabında, ilçe ile ilgili belgelerin, bilgilerin, kayıt altına alınması, sayfalara dökülmesi, tarihi vesikaların ve bilgilerin, gelecek nesillere aktarılması, gelecekte ilçede, yapılacak, her icraata ve etkinliğe ciddi katkıda bulunacaktır. çünkü tarih boyunca, büyük devlet ve millet olmuş toplumlarda, kitaba ve kütüphaneye önem verilmiş, her icraatlarınnda da bu unsurlardan istifa etmişlerdir.
Elbette insanlar, gelir geçer ama eserleri ve hatıraları kalıcı olur. Bu gerçekleri, “Her yönüyle Sivrihisar”, kitabında, net bir şekilde gördük. Sivrihisar’ ı, Sivrihisar yapanda, sahip olduğu, tarihi ve kültürel mirası yanında, bünyesinde yetiştirdiği insanlarımızdır.
Kitabın, yazarı olan Sayın KESKİN; 7 Nisan 1933 tarihinde, Sivrihisar’da doğdu.. ilkokulu Sivrihisar’da, ortaokulu ve liseyi de Atatürk Lisesinde bitirdi. Hukuk Fakültesi’ne kayıt oldu. Fakültede mezuniyetten sonra, yedek subaylığımı yaparak, 1960 yılında terhis oldu Eskişehir barosuna kayıtlı olarak avukatlık stajı yaptı. 1961 yılında da Sivrihisar’da avukat yazıhanesi açarak,çalışmaya başladı,
1982 yılında, Akhisar’dan Eskişehir’e 2. noterliğe tayin edildi. 1998 yılına kadar noterlik görevine devam etti. Birçok vakıfların kurulmasında yardımcı oldu. Ve Yunus Emre Kültür ve Sanat Vakfı’nda kurucu üyeler arasındadır. Ayrıca Eskişehir’de, dört yıl Türk Ocağı Başkanlığını yürüttü.
Sivrihisar’da, daha evvel öğrencilik yıllarında, kurmuş olduğu, Tarihi Eserleri Koruma Derneği, vasıtası ile Sivrihisar’daki tarihi ve kültür mirasa, sahip çıktık, İslami ilimler Vakfı ile de her yıl ramazan ayında, İlçedeki 1000 civarında, yoksula yemek veriliyor.
Sayın Orhan KESKİN, Sivrihisar sevdalı bir insanımızdır. Sivrihisar için, her alanda, özellikle de tarihi ve kültürel mirasının korunmasında, maddi ve manevi fedakârlıkta bulunmuş, en hayırlısına da karar vermiştir. O yaşamı boyunca, geçmişin, en kıymetli hazine olduğunu, hep hatırladı ve insanlara da hatırlattı. Hayatta, en önemli unsurun, iktidar ve makam değil, hizmet olduğunu da, yaşamı ve icraatları ile de gösterdi.
SAYIN Orhan KESKİN’ i kutluyoruz.
KİTAPLAR BİLGİ HAZİNELERİDİR
İnsanlar, hiçbir bilgiye sahip olmadan doğar. Yaşamı boyunca, birçok bilgi öğrenir. Başarının, sırrı da okumaktır. Yüzyılların, deneme ve araştırma...