KIZILİNLER PROJELERİ

E-mail gönderen okuyucumuz, " Odunpazarı bölgesinde, Gerçekleştirilen Bademlik Spa ve Termal Otel, termal otel pekâlâ Kızılinler’ e yapılabilirdi." diyerek, bazı eleştirilerde bulunmuş.Bademlik Spa ve Termal Otel’ in, neden oraya...

E-mail gönderen okuyucumuz, " Odunpazarı bölgesinde, Gerçekleştirilen Bademlik Spa ve Termal Otel, termal otel pekâlâ Kızılinler' e yapılabilirdi." diyerek, bazı eleştirilerde bulunmuş.
Bademlik Spa ve Termal Otel' in, neden oraya yapıldığı ve ne şartlarda gerçekleştirildiği, hususuna bir bilgimiz yok. Ancak tesis Kızılinler bölgesine yapılmış olsaydı. Eskişehir ve bölge açısından, daha da yararlı olurdu.
Elbette Kızılinler Köyü' de, arzu edilen yatırımlar gerçekleşir mi zaman gösterecektir. Ancak yıllar önce gündem gelen, bir türlü de gerçekleştirilemeyen, "HİDROTERAPİ" merkezi, Eskişehirlileri, hayal kırıklığına uğrattı. Bu alandaki vaat ve söylemlerin askıda kalması ise termal tesisi ve turizminin önünde, engel teşkil etti. İnandırıcılığını da yitirdi. Kızılinler köyü ile ilgili vaat, söylem ve hedeflerde, aynı akıbete uğradı ve Eskişehirliler, ikinci bir hayal kırıklığını yaşadı..
Tepebaşı Belediye Başkanı Sayın ATAÇ, Kızılinler 'le ilgili basın toplantısında, dünyada turizmin, çok önemli bir sektör haline geldiğini ve dünyada 'bacasız sanayi' olarak nitelendirildiğini söylemişti. Ayrıca turizm içinde termal bölgelerin, çok büyük önemi taşıdığını, O nedenle de Turizm Bakanlığı tarafından, turizmle ilgili kavramsal eylem planı hazırlandığını, bu bağlamda, termal turizm bölgelerinin belirlendiğini, Bu bölgelerden birinin de FRİGYA bölgesi içinde olan KIZILİNLER olduğunu vurguladıktan sonra, bölgesel MASTER planının yapıldığını, basın mensupları ile paylaşmıştı,
Kızılinler Köyüne, yabancı yatırımcı gelir, hidroterapi ve sağlık merkezleri yaparlar mı bilinmez ama O yıllarda, gündeme gelen İl özel İdaresi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi işbirliği ile yapılacağını söylediği rehabilitasyon merkezi, hala gerçekleşmedi.
Bakanlar Kurulu kararı ile Eskişehir -Afyonkarahisar-Kütahya bölgelerini kapsayan Frigya Kültürel Mirası Koruma ve Kalkınma Birliği kuruldu. Bu kurul, bölge ve Eskişehir Kızılinler Termal Turizm Merkezi 08.12.2006 tarih ve 26370 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmesi KIZILİNLER TERMAL İLERİ YAŞAM MEREZİ PROJESİ' nin gerçekleştirilme şansını daha da artırmıştı. .
Sayın ATAÇ' ın açıklamalarına göre, kent açısından önemli olan proje, 515 hektar üzerinde gerçekleştirilecek, tamamlandığında, Sağlık ve Turizm tesis alanı ve Kür parkı 6000 yatak kapasiteli, Sağlık ve Turizm Tesisi alanın da 4000, özel yatırımcılara ayrılacak tesislerde de 2500 yatak kapasitesi ile 12500 kişiye hizmet verecekti.
Projede, fizik tedavi ve iyileştirme tedavi birimleri, yaşlılık bakım ve ileri yoğun bakım birimleri, bakım personeli eğitimi, yapılacak. Ayrıca sosyal tesisler, açık-kapalı havuz, tiyatro, sinema, konferans salonları, sanat galerisi, restoran, kafe, sera, alışveriş merkezleri, kütüphane, misafir oteli ve yaşam birimleri yer alacaktı.
Projenin, gerçekleşeceği bölgenin, 1/5000 ve 1/1000'lik imar plan taslaklarını hazırlanarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na sunuldu mu bilinmez ama. Bakanlık, Vilayet, Anakent ve alt Belediyeler tarafından, hayata geçirilecek olan projenin, altyapısı, Bakanlık, yatırımcılar ve kentteki belediyelerin, bir araya gelmesi ile gerçekleştirilecekti.
Tepebaşı Belediyesi, 2009 yılının temmuz ayında, bu bölgenin 1/1000 ve 1/5000'lik planlarını yapmak üzere, bakanlıktan yetki aldı. KIZILİNLER bölgesi için 2009 yılının temmuz ayında, Kültür ve Turizm Bakanlığından izin alarak, başlanılan imar planı yaklaşık 2,5 yıllık çalışmaların ardından tamamlandı. İlk olarak 27 Eylül'de Vali Kadir KOÇDEMİR' e, gerçekleştirilen proje hakkında bilgi de verilmişti.
Aslında Termal tesisleri ve vaatleri ile ilgili gelişmeleri yadırgamamak lazımdır. Çünkü ülkemiz ve Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Sayısız sağlık sorununa faydalı olduğu kanıtlanan, şifalı sularımızın çoğu, derme, çatma, tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik, bu alanda da kendini hissettiriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye'nin jeotermal kaynaklar açısından dünyada ilk yedi ülke arasında yer aldığını, Avrupa'da kaynak potansiyeli açısından birinci, kaplıca uygulamaları konusunda ise üçüncü sırada olduğunu açıkladı.
Turizmi Teşvik Kanunu uyarınca 73 Termal Turizm Merkezi ve 5 termal potansiyele sahip Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgesi, Bakanlar Kurulunca ilan edildi, halan Türkiye 46 ilde yaklaşık 240 kaplıca tesisine sahiptir.
2014-2018 10. beş yıllık Kalkınma Planı kapsamında, 1,5 milyon ziyaretçinin, ülkemize sağlık ve termal turizmden yararlanması için, gelmesi ve 3 milyar dolar gelir bırakması bekleniyor.

Haberleri