KIZILİNLER VE TERMAL TURİZMİ

Valilerimizden, Sayın ÇALIŞICI ile ilgili yazımızdan sonra, övgü dolu mesajlar aldık. Özellikle bir okuyucunun, "…Kızılinler, Kadir ÇALIŞICI’ nın eseridir ama projeye, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri, sahip çıktı. Bugün,...

Valilerimizden, Sayın ÇALIŞICI ile ilgili yazımızdan sonra, övgü dolu mesajlar aldık. Özellikle bir okuyucunun, "...Kızılinler, Kadir ÇALIŞICI' nın eseridir ama projeye, Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri, sahip çıktı. Bugün, adından dahi söz edilmiyor. Oysa Kızılinlerin, mimarı odur."" sözleri dikkat çekti.
Elbette "Altın yere düşmekle, pul olmaz" Ancak Eskişehir' e, hizmeti geçen insanların hatırlanması, bir vefa borcudur. O nedenle de Sayın ÇALIŞICI, aklıselim insanlarımız tarafından, KIZILİNLER' le ilgili, her gelişmede, mutlaka hatırlanacaktır.
Sayın ÇALIŞICI' nın, görevli olduğu 2005 yılında, İl Özel İdaresi, KIZILİNLER 'de, sondaj çalışmalarına başladı. Aralık ayında, debisi 30 lt/sn olan 38 derece 2006 Mart'ında, 406 m derinlikte debisi 30 lt/sn ve sıcaklığı 53 derece olan, sıcak su bulundu. Kızılinler 08 Aralık 2006 tarihinde, termal bölge olarak ilan edildi.
Ayrıca 2006 yılında, KIZILİNLER, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın, mastır planları arasına alındı. Bugün de Tepebaşı ve Odunpazarı belediyeleri tarafından hazırlanan Kızılinler termal bölgesi ile ilgili planlar, bakanlık tarafından uygun görüldü ve onaylandı. Böylece planlar da START aldı.
Aslından Sayın ÇALIŞICI, görevli olduğu yıllarda, çevre düzenleme planlarının hazırlandığını, bölgenin, ülkemizin sayılı sağlık ve tedavi turizm merkezi olacağını sıkça gündeme getirdi. Hatta yaptığı açıklamada, Kızılinler Köyü'nde, yapılacak tesislerin, İzmir Balçova tesislerinden sonra, Türkiye'de, sağlık turizmi kapsamında, ikinci tesis olacağını da sıkça vurguladı.
Şu bir gerçek ki Eskişehir, sahip olduğu termal imkânlarını, değerlendiremedi. Oysa komşu iller olan, Kütahya ve Afyon kaplıca turizminde, ciddi mesafe aldı. Otel ve pansiyonlar bazen ful dolu. Her yıl, önemli sayıda pansiyon ve otel yapılmasına rağmen, taleplere cevap verilemiyor.
Ayrıca bu illerdeki kaplıcaların, büyük çoğunluğunda, yer bulmak güçtür. Kaplıca ilgileri ile yaptığımız görüşmelerde, talebin, her yıl arttığını, özellikle de talepleri, yaz aylarında karşılayamadıklarını, kaplıca turizminin, İl ve belde ekonomisine, ciddi katkı sağladığını söylediler.
Öte yandan Sayın ÇALIŞICI' nın, "KAPLICA TURİZMİ" ve "HAVA ALANI " ile ilgili gayret ve çabaları, hala hafızalardadır. Ancak siyasiler, belediyeler, sivil toplum örgütler ve iş adamlarımız, Sayın ÇALIŞICI kadar gayret ve caba göstermedi. Oysa üzerlerine düşen görevleri, eksiksiz yerine getirselerdi, bugün termal turizmi, kent ekonomisine ciddi katkıda bulunacaktı. Hülasa yıllardır, kentte şifalı sular akıyor, Eskişehir'deki ilgililer de bakıyor. Termalle ilgili vaatler ise bir türlü gerçekleşmiyor.
Ülkemiz ve Eskişehir, termal kaynakları ve şifalı sular açısından, tam bir cennet. Önemli bir jeotermal kuşağın üzerinde olan Eskişehir de, bu alandaki avantajına rağmen, doğal kaynakları, verimli olarak kullanıldığını, doğru değerlendirildiğini söylemek mümkün değildir. Sayısız sağlık sorununa, faydalı olduğu kanıtlanan şifalı sularımızın, çoğu derme, çatma, tesislerden oluşuyor. İlgisizlik ve denetimsizlik, bu alanda da kendini hissettiriyor. Hatta var olan tesisler bile korunamadı. Nitekim ilgilerin duyarsızlığı, nedeniyle Sivrihisar Belediyesi' ne ait, Çardak ( Hamamkarahisar) Kaplıcası, harabeye döndü.
Bütün bu olumsuz koşullara rağmen, dünyada olduğu gibi, ülkemizde de kaplıca ve şifalı sulara olan ilgi hızla artıyor. Tatillerinin, belirli bir bölümünü kaplıcalarda geçirmek, hem dinlenip, hem de sağlık sorunlarına, çare bulmak isteyen, önemli bir kitle, sağlık turizmine ilgi gösteriyor. Ayrıca kaplıcalarımıza, ilgi gösteren yabancıların sayısı da azımsanamayacak düzeydedir.
Öte yandan yıllardır da Eskişehir'de, "HİDROTERAPİ" merkezi gündemde. Ancak bir adım yol gidilemediği gibi, her gelen ilgili, bu alanda pek çok vaat ve söylemde bulundu, hatta makro hedefler gösterdi ama vaatler ve hedefler, bir türlü hayata geçirilemedi.
Her şeye rağmen, KIZILİNLERLE ilgili gelişmeler, umut vericidir. Ancak Kızılinler Köyü'nde, gerçekleştirilecek olan, termal bölgesi için, mutlaka bir "MASTER PLAN", yapılmalıdır. Çünkü bölgedeki gelişmelerin hızını ve niteliğini, doğru kavramak, bölgenin geleceğini de doğru yönlendirmek için, plan bir zorunluluktur. Ayrıca bölge için yapılacak bir "MASTER PLAN", bölgeye gelecek yatırımcılar için, rehber olacaktır.
KIZILİNLER Köyü' de, arzu edilen yatırımlar, gerçekleşir mi bekleyip göreceğiz. Ancak yıllar önce, gündem gelen, bir türlü de hayata geçirilemeyen, "HİDROTERAPİ" merkezi, Eskişehirlileri, hayal kırıklığına uğrattı. Bu alandaki vaat ve söylemlerin askıda kalması, termal turizminin önünde, engel teşkil etti. İnandırıcılığını da yitirdi. Kızılinler köyü ile ilgili vaat, söylem ve hedeflerde, aynı akıbete uğrarsa, Eskişehirliler, ikinci bir hayal kırıklığı yaşayacaktır.

Haberleri