KÖY OKULLARI HARAP OLUYOR.

                                         Yıllardır, köylerde, harap olan okul binaları ile ilgili sorunları, ulaşabildiğimiz ilgililere, hatta TBMM’deki Eskişehir ve diğer illerin milletvekillerine,...

                           
             Yıllardır, köylerde, harap olan okul binaları ile ilgili sorunları, ulaşabildiğimiz ilgililere, hatta TBMM’deki Eskişehir ve diğer illerin milletvekillerine, Eskişehir’de, görev alan Valilere, Kaymakamlara ve Milli Eğitim Müdürlerine de ilettik.
             Eskişehir’ de, geçen ay içinde de  Eskişehir’de, harap olan okullarla ilgili olarak, Defterdar, Milli Eğitim Müdürlüğü ve Milli Emlak Müdürü ile de görüştük. Hatta Vali, Sayın çAKACAK’ la da durumu görüşmek istedik.  Ancak bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen, randevu alamadık.
           Yıllardır, köşemizde de sürekli yer vererek, atıl kalan okul binalarına,  sahip çıkılmasını ve korunmasını istedik. Hatta Ordu ilinde, 462 köy okulu, Gümüşhane’ de ise il genelinde kapalı olan, 283 köy okul binası, satışa çıkarılmasını örnek göstererek, Eskişehir Valiliğinden de okul ve lojmanların, satışını yapılarak, eğitime kaynak yaratmasını önerdik.
          Aslında Tebliğle Dergisi’nde yayınlanan, Aralık 1994/2420 Sayılı Taşımalı öğretim Yönergesi’ nın, 19. maddesi gereği, taşımalı öğretim yapılan köylerde, okul binalarının ne yapılacağı, net bir şekilde belirlenmişti.
            Söz konusu uygulama kapsamına,  alınan ve boş bulunan okul, bina ve tesisleri ile öğretmen lojmanları, Bakanlığın muvafakati alınarak yapılacak işlemlerde belli idi. Okul binalarının, öncelikle halk eğitim hizmetlerinde ve diğer millî eğitim hizmetlerinde kullanılması, sonra sağlık, nüfus plânlaması, köy kütüphanesi, PTT gibi hizmetlere geçici olarak tahsis edilebilecekti.
            öğretmen lojmanları ise öncelikle öğretmenlere ve milli eğitim personeline, bunun dışında, diğer kamu görevlilerine geçici olarak tahsis edilecekti.
             Ayrıca Okul bina ve tesisleri ile öğretmen lojmanlarının geçici olarak tahsisinden, 222 Sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 76, maddesi gereğince, elde edilecek gelirlerin,  ilköğretim hizmetlerinde kullanılacaktı.
            Okul bina ve tesisleri ile öğretmen lojmanlarının, geçici olarak tahsisi yapılan, kamu kurum ve kuruluşları tarafından, bakım ve onarımlarının yapılması şartıyla tahsis edilecekti. Ancak genelgenin bu hükmü uygulanmadı,
          Nitekim Odun Pazarı Belediyesi,  Odunpazarı’ na bağlı,  40 köydeki kapatılan okul binalarını, onarım yapıp, halkın hizmete sunmak istedi. Onarılan okullarda, halk merkezlerimizdeki öğretmenleri götürüp, eğitim yapmak istiyordu. Böylece harap olmak üzere olan, okul binaları kurtarılacak, hem de halkla, toplum katılımı alanlarında, birlikte hizmetler yapılacaktı.
           Odunpazarı Belediyesi’nin, boş okul binaları ile ilgili talebi,  "Vali Azmi çelik’in talimatı da var." gerekçesi ile reddedildiği söylendi. Eskişehir Valilerinden, Sayın Azmi çELİK’ in, mazereti nedir biinmez ama kaybeden millet malı oldu.
            Yine aynı yönergede, Yönergenin, 20. maddesi gereği, boş kalan okul binası, tesisleri ile araç-gereç ve öğretmen lojmanları, köy muhtarına bakım ve korunması yapılmak üzere teslim edilecek. öğrencisi taşınan okuldaki defter, dosya, kayıtlar ve her türlü resmî evrak merkez okulda muhafaza edilecekti. 
             Ancak bugün, ülke genelinde ve Eskişehir’ de,  muhtarlara teslim edilen veya edilmeyen, okul binalarından,  pek çoğu kendi kaderlerine bırakılmış durumdadır. Hatta bazı köylerde, okullar,  samanlık ve  hayvan baranağı haline getirilmiş durumdadır.  
         öte yandan Devletin taşınmaz mallarının korunmasına yönelik olarak 5018 sayılı Kanun'un 44'üncü maddesinde "Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerin yönetimi ve korunması, işgalli malların tahliyesi gibi hususlar ilgili kanunlarında düzenlenir." denilmektedir. Bu genel hüküm devletin özel mallarının korunmasını kapsamamaktadır. Devletin taşınmaz mallarının korunmasına yönelik olarak çok sayıda mevzuat bulunmaktadır ama Eskişehir’ de, yıllardır köy okulları harap olmaktadır.
           Yine  Devlete  ve kişilere memurlarca verilen zararların nevi ve miktarlarının terpiti,takibi amirlerin sorumlulukları , yapılacak diğer işlemler hakkında yönetmenlik gereği, amirler, emirlerindeki memurların, görevlerini dikkat ve itina ile yerine getirmelerini, Devlet malını korumak ve heran hizmete hazır halde bulundurmak için gerekli tedbirleri almalarını temin ve takip etmekle görevli ve sorumludurlar.
           Ayrıca bu yönetmelik veya genel hükümlere göre tahsili konusunda yapılacak işlemlerin,  memurlarca verilen zararların miktarının tesbiti ve ilgililerden zamanında ve eksiksiz yürütülmesinden, zararı veren memurların, görevli bulundukları kurum ve kuruluşların, o mahaldeki amirleri müteselsilen sorumludurlar. 
        Yasa ve yönetmenliğin hükümlerine ve ikazlara rağmen, ülkemiz genelinde ve Eskişehir’ de, köy okuları harap olurken, ilgililer hakkında da herhangi bir yasal işlem yapılmıyor ama o okulları, köylü vatandaşla birlikte yapan, tamir eden, ebediyete de intikal eden,Köy Enstitüsü ve öğretmen Okulu  nezunu öğretmenlerimizin, kemikleri sızlarken , aklıselim vatandaşlarımızın da  yüreklerini burkuyor..








Haberleri