Türksoy Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı'nın, Kazakistan'ın Başkenti Astana'da yaptığı toplantıda, Eskişehir'in '2013 Yılı Türk Cumhuriyetleri Kültür ve Sanat Başkenti' olacağı resmi olarak açıklandığı zaman, kent olarak umutlanmıştık. Çünkü aralarında soydaşlık ve dil bağı bulunan, Bağımsız Türk Cumhuriyetleri'nin, kültür ve sanat zenginliklerini paylaşmak ve dünyaya etkin şekilde tanıtmak ve ilişkileri, her alanda sürekli kılmak için ciddi, bir fırsat olarak görmüştük.
Başkenti Astana'daki Türksoy Üyesi Kültür Bakanları Daimi Konsey Toplantısı'na, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın, yanı sıra Eskişehir Valisi Kadir Koçdemir ile Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen katıldığı toplantıda, Eskişehir, '2013 Yılı Türk Cumhuriyetleri Kültür ve Sanat Başkenti' olarak kabul edildi.
Eskişehir' in, seçilmesi, isabetli bir karar olmuştu. Çünkü demografik yapısı, göçmen nüfustur. 1877 Osmanlı-Rus Savaşından sonra, Kırım'dan, Türkistan'dan, Arap Yarımadası'ndan, Dobruca'dan, Gümülcüne'den, Deliorman'dan ve Kafkasya dan göç aldı
Eskişehir' de, , toplanan ve çeşitli yörelerden gelen göçmenler, birbirine toleranslı, davranmayı, öğrenmiş, farklı, örf, adet, gelenek ve göreneklerin, bir arada yaşaması, kültürel yaşamı zenginleştirmiş, birbiriyle artan evlilikler nedeniyle, Eskişehir güzel, yaratıcı, dinamik, "HOŞGÖRÜ" sahibi, atılgan ve becerikli insanlar, diyarı oldu. Aralarındaki "KONSENSÜS" sayesinde, Eskişehir, Cumhuriyet'in, ilk yıllarında olduğu gibi bugün de ülkemizin gözde kentidir.
Ne var ki Eskişehir' in, bu güzel demografik yapısında ki KONSENSUS, Eskişehir'in '2013 Yılı Türk Cumhuriyetleri Kültür ve Sanat Başkenti' etkinliklerinde, Vilayet ile Büyükşehir arasında göremiyoruz. Oysa Eskişehir Valisi Kadir KOÇDEMİR ile Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz BÜYÜKERŞEN, Kazakistan'ın Başkenti Astana'da, bu etkinliği birlikte, Eskişehir' e kazandırmışlardı.
Ayrıca Eskişehir'in, '2013 Yılı Türk Cumhuriyetleri Kültür ve Sanat Başkenti' etkinlikleri ile ilgili, ne vilayet ve belediyeler, ne de ETO, ESO ve ESİAD gibi, sivil toplum örgütlerinin stratejileri, kamuoyu ile paylaşılmadı. Oysa etkinliklerle ilgili stratejiler ve programlar, 2012 yılı içinde, kamuoyu ile paylaşılması gerekirdi.
Aslında 2012 yılı içinde, vilayet, belediyeler, siyasi parti il yönetimleri, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kurum/kuruluşlar, halkımız özellikle de Eskişehir milletvekilleri, her türlü siyasi düşünceden arınarak, "TAKIM RUHU" içinde, bu etkinliklere sahip çıkmaları gerekirdi. Ancak bu birliktelik, bugüne kadar sağlanamadı.
Bir yazımızda, ESKİŞEHİR 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde, sergi, konferans, konser gibi, etkinliklerinin organizasyonunda, bu etkinliklerin duyurulması ve tanıtım aktivitelerinde, etkinliklere erişimde için, ihtiyaç duyulan, "GÖNÜLLÜLERİN" koordinasyonunu yapmak amacıyla çalışmalar, bir an önce başlatılmalıdır." önerisinde de bulunmuştuk. Bu önerilerimiz de, dikkate alınmadı. . Ayrıca 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri, Ekonomik ilişkileri geliştirilmesi açısından ciddi fırsat olduğunu, ETO ve ESO' nun, Orta Asya Türk Cumhuriyetlerinin sahip oldukları, ekonomik imkânlardan yaralanması için gerekli etkinlerin yapılması gerektiğini sürekli önerdik. Çünkü Eskişehirli sanayici ve iş adamlarımız açısından da Eskişehir'in, 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri, bu alanda ciddi fırsattır.
Ekonomik ilişkilerle ilgili, bir çalışma var mı bilinmez ama vakit varken, ETO ve ESO, gibi yerel, hatta TOBB, TÜSİAD gibi ulusal örgütlerimiz ile birlikte, Türk Cumhuriyetlerinin, işadamları ve sanayicileriyle, " EKONOMİK İLİŞKİLERİ, NASIL GELİŞTİREBİLİRİZ ?" sorusuna cevap aranmalıdır.
Aslında ESKİŞEHİR' deki, 2012 yılı içinde, vilayet, belediyeler, siyasi parti il yönetimleri, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, kurum/kuruluşlar ve halkımızla, Kentte kendi aralarında geniş kapsamlı bir toplantılar yapılsa, toplantılarda oluşacak öneriler dikkate alınsa, kent iyi organize olacak, etkinliklerle ilgili "TAKIM RUHU" kendiliğinde gerçekleşecekti.
Bugün, etkinliklerle ilgili, ne gibi stratejiler ve programlar var kent bilgi sahibi değildir. O nedenle de bir an önce basın, kamuoyu, ildeki kurum/kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ve halkımız, etkinliklerle ilgili uygulanacak programlardan, haberdar edilmelidir. Hatta bir yıl içinde yapılacak etkinlikler, broşür haline getirilerek, isteyen herkese verilmelidir. Çünkü halka rağmen, ESKİŞEHİR 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinliklerinde, başarılı olmak mümkün değildir.
Ayrıca söz konusu olan, ESKİŞEHİR ve TÜRK DÜNYASI' dır.
KÜLTÜR BAŞKENTİ!
Türksoy Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı’nın, Kazakistan’ın Başkenti Astana’da yaptığı toplantıda, Eskişehir’in ’2013 Yılı Türk Cumhuriyetleri Kültür ve Sanat Başkenti’ olacağı resmi olarak açıklandığı...