Toplumlar, tarafından, inşa edilen, kültür, bir toplumun yaşama tarzı olarak, ifade edilen ve bilgi, inanç, gelenek, görenek, örf ve adet, ahlak, sanat, teknik vb. gibi, maddi ve manevi unsurlardan oluşan karmaşık, bir bütündür. Kültür, bir kuşaktan diğer kuşağa aktarılan bir toplumsal mirastır.
STK'larının, toplumsal ve bireysel sorunları, çözme yanında, kültürel miras koruma gibi bir de görevi vardır. Günümüz, sanal iletişim olanaklarının da etkisiyle, geniş kitleler tarafından, daha bilinir hale gelen, kültürel mirasla ilgili, STK'lara, cidi görevler düşmektedir. STK’ ların, kültürel alanlarda, halkla ve yerel yönetimlerle, ilişkileri ise ulusal ve yerel kültürümüzü, korurken, gelecek nesillere de taşıyacaktır.
STK'ların, yerel yönetimlerle, işbirliği içinde olmaları, kültürel miras, koruma bilincinin yerelden, ulusala yayılarak, eyleme dönüşmesinde, etkili olacaktır. Bu çalışmada, öncelikle, STK'lar ve yerel yönetimler düşmektedir,
Her il ve ilçelerin, kültür, dil, değer, inanç gibi, manevi yönlerinin yanı sıra, mimari, kılık kıyafet, müzik ve edebiyat gibi, maddi yönleri bulunur. Bunların, korunması, gündemde turulması, bir zorunluluktur. çünkü toplumları, il ve ilçeleri hatta köyleri, farklı kılan kültür mirası, kimliğinin de yapıtaşıdır
Ziya Gökalp’ e, göre de kültür, yani hars, halkın ananelerinden, eğilimlerinden, örflerinden, sözlü ve yazılı edebiyatından, estetik ve iktisadi ürünlerinden oluşur. Kültür, bir milletin dili, dini, ahlaki, hukuki ve estetik hayatlarının ahenkli bir bütünüdür.
STK’ lar, hemşeri ilişkileriyle, toplumu, bir araya getirerek, sosyal faaliyetlerde ve etkinliklerde bulunması gerekmektedir Ayrıca dernekler, üyelerinden güç alarak, toplumda güç dengesini oluşturması gerekiyor..
ülkemizde ve Eskişehir’ de, ulusal ve yerel kültürü korumda, görev üslenen sivil toplum örgütlerimiz vardır. Bu dermeklerimizden biri de Mihalıççıklılar Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği ‘ dir.
M;İYAD, Dernek Başkanı, Sayın Celalettin üRGüP’ ün, dernekte görev almasından sonra, ekibi ile birlikte,, her STK’ ya örnek teşkil edecek icraatları, özellikle de etkinlikleri ile dikkat çekiyor. ülke Eskişehir, özellikle de Mihallıcık İlçesinin, kültür değerlerini, korumak, gelecek nesillere de taşımak için de ciddi gayret gösteriyor.
Ayrıca MİYAD, “Mihalıccık Şiirleri” kitabı ile mihallıccıklı, şairlerinin şiirlerini, bir kitapta topladı. Mahalli şairleri, kamuoyuna tanırken, onları da onura etti.
, MİYAD’ ın, şiir kitabı, önemli bir çalışmadır. Yerel şairlerin, birbirlerini, hem tanımallarını hem de bölge de şiir yazmak isteyenlere de cesaret veriyor. Şiir kitabındaki şiirleri ile de mihallıccıklı olmanın, hazzını da yaşatıyor.
Pazar günü de MİYAD’ ın, Yunusemre Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki, Şef Sayın Ali Ulusoy yönetimindeki MİYAD, Türk Müziği Korosunun, düzenlemiş olduğu yılsonu konserini izledik. Geniş bir katılımın vardı. Konserdeki performans, bu alandaki çalışmalar açısından umut vericiydi.
. Şef Sayın Ali Ulusoy, yönetiminde, sahne alan koro, sanat müziğinin, eşsiz parçalarından oluşan repertuarıyla, dinleyenlere keyifli bir konser sundu. İki bölümden oluşan, konserde, solo ve koro olarak seslendirilen eserler, büyük beğeni topladı.
Sanatkârlık, grçmişte, doğuştan gelen, bir yetenek gibi, kabul edilse de konserdeki performans gösterdi ki yaşı, ne olursa olsun, çok çalışan, insanlarımız da sanat alanında, başarılı olabiliyor.
MİYAD, etkinlikleri, diğer STK’lara, devlet kurum/kurluşlarına da örnek oluyor. Nitekim MİYAD, gelecek nesillerin sorumluluğunu ve vatandaşların, hatta milletin alın yazısının, sorumluluğunu, millet ve tarihi önünde taşıyan, emekli öğretmenlere, öğretmenler gününde, etkinlik düzenleyerek, onura ederken, her kesime, Milli Eğitim Müdürlüğüne, okullara ve öğretmenevine de örnek oldu.
MİYAD son yıllarda, etkili ve verimli çalışmaları ile de dikkat çekiyor. Ayrıca Eskişehirli ve Mihallıccıklık, bilincinin gelişmesine de önemli katkıda bulunuyor. MİYAD, yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında, iletişim kurmak için, ciddi gayret gösteriyor. Bunda da başarılı oluyor. En önemlisi de, Mihallıccık ilçesinn, sosyal ve ekonomik sorunlarına, çözümler ürettiyor. Sonuçlarını da kamuoyu ile paylaşıyor.
MİYAD, hedeflerine ve örgütlenmeye, geniş bir perspektiften ve kapsamlı bir şekilde bakıyor. İzlediğimiz kadarıyla, zaman, şart ve mekâna göre, hedef, etkinlik ve her türlü icraatına, yerel, ulusal ve evrensel mercekten bakarak gerçekleştiriyor, değerlendirmeleri de buna göre yapıyor. İçraat ve etkinliklerinde, sosyal sorumluluğu, ön planda tutarak, toplumla bütünleşmek istiyor. Bunda da başarılı olurken, etkinlikleri ve icraatları ile de övgü alıyor.
MİYAD Başkanı, Sayın üRGüP, Şef Ali Ulusoy ve ekiblerini kutluyoruz…
KÜLTÜR VE MİYAD
Toplumlar, tarafından, inşa edilen, kültür, bir toplumun yaşama tarzı olarak, ifade edilen ve bilgi, inanç, gelenek, görenek,...