Geçen hafta Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın Fikret Aslan' la yaptığımız görüşmede, ilçe açısından hayati önem taşıyan, "KÜLTÜR PROJESİ" nin, hayata geçirileceğini, bunu için de önemli kararların alındığını, bu alanda her türlü fedakârlığın yapılacağını da vurguladı.
Kültür Projesi ile ilgili gelişmeleri anlatırken, mutluğu, sesine yansıdı. Çünkü KÜLTÜR PROJESİ ilçeye, her alanda, özellikle de sosyal ve ekonomik açıdan, ciddi katkıda bulunacaktır. Ayrıca Sivrihisar'daki kültür, ilçeye sosyal kimlik ve kişilik kazandıran maddi ve manevi değerlerdir. Kısaca, bir hayat tarzı olarak tanımlanan ve geçmişi geleceğe bağlayan ilçe kültürünün, çok önemli bir değer olduğunu söylemek hiçte yanlış olmaz.
Asırlar boyu, kuşaktan kuşağa sözlü aktarımlarla gelen, zaman derinliği ve mekân yaygınlığı prensibine bağlı anonim bir özellik taşıyan ilçe kültürü, hiç şüphesiz doğal değişim içerisindedir. Bu değişimin, baskı unsuru olmaması gerekir. Aksi takdirde halk kültürünün yok olması kaçınılmazdır.
Sivrihisar' da, mevcut hamamlar, camiler, kümbetler, sarnıçla şadırvanla mozaikler, minyatürler, hatlar, tezhipler, ağaç oyma, kalem işleri, işleme ve oyalar... gibi pek çok tarihi ve kültür mirası, turizm açısından büyük zenginliktir.
Hiç Şüphesiz ki Sivrihisar' da, gerçekleştirilecek, "KÜLTÜR PROJESİ" çalışmaları ile tarih yeniden canlanacaktır. Yalçın kayaların eteğinde kurulan ilçenin, taşlı sokaklarında dolaşmak, mevcut çeşmelerden su içmek, tarihi camilerinin, mistik ortamlarında ibadet etmek, ahşap evlerinde, yaşamak veya konaklamak insana büyük keyif verecektir.
Sivrihisar'da, evler, hala aynı tazelik ve dinginlikle, içinde eşsiz tarihi eserlerin tamamını barındırır. Sivrihisar evlerinin içi, insana büyük haz verir. Tavan ve dolaplar ahşap süslemedir. Ocak başı kandillik, raf ve sergenler, özel tarzda ahşaplarla süslenmiştir. Merdiven tırabzanları da ahşaptır. Ahşap süslemeli, cumbalı evlerde, kalem işçiliği ve oyma sanatının, en güzel örnekleri vardır. Merdivenlerden çıkınca, odaların açıldığı üst hanaya girilir. Burası boydan boya uzanır. Hanaya açılan odalarda mutlaka gusülhane bulunur. Hanayın bir başında abdestlik, öbür başında balkon yer alır. Balkonların bazıları bahçeye, bazıları da cadde ve sokağa bakar. Bunların cumbalı ve kafesli olanları da var. Çatı, ilçedeki evlerin büyük çoğunluğunda, ahşap olup, üstü kiremitle örtülüdür.
Öte yandan Sivrihisar' da, nostalji yaşatan keçeciler arastadaki, keçe yapılışı, duvarlara asılı kepenekler, Demirci, ustalarının çekiç sesleri, sırımdan yapılmış Halaçların yün atışı, susam ve haşhaştan, yağ çıkaran, yağhanelerin güzel kokuları, bakıra şekil veren bakırcı ve tenekeci ustalarını, berberleri, saraçları, nalbantları, semercileri, terzileri, sarafları ve manifaturacıları, hatırlamamak mümkün mü?
Sivrihisar'da, turizme yönelik projenin iskeleti de bellidir. Bu , "KÜLTÜR" ve " ÜRÜN" çalışmalarıdır. Kültürü gün ışığına çıkmış, ürünleri pazarlanan ve yemyeşil bir Sivrihisar, turizm açısında, önemli bir merkez haline gelirken, ilçe ekonomisinin de motoru olabilir. Bu unsurlar için, altyapı da hazırdır.
Ankara'ya yakınlığı, ulaşabilirlik ve erişebilirlik imkânları ise büyük şanstır.
Kültür Projesi ile Sivrihisar'ın, yemek kültürü de hayata geçirilecektir. Yenilenen evlerde, Bazlama veya Mayalı ile sıcak bamya çorbası, yufka ile kelem ve yaprak dolması, baklava, su böreği, arabaşı, altın sarısı un helvası, etli pilav, yarma aşı, dene aşı, keşkek aşı, düğ köftesi, göce aşı, göce dolması gibi, daha pek çok yemek, ilçeyi ziyaret eden misafirlere sunulacaktır.
Ayrıca Sivrihisar' da, yetişen, Kepen lahana ve pırasası, Koçaş patlıcanı, Dümrek nohudu, Okçu fasulyesi, İstiklâlbağı mercimeği ve mülk soğanı ve diğer ürünler, kendilerine has özellikleri ve damak zevkleri ile kültür projesine ciddi katkıda bulunacaktır.
Sivrihisar' da, evlerin, restorasyon çalışması bitirilir, Kültür Projesi hayata geçerse, Yunusemre, Nasreddin Hoca, Mehmet Kaptan, Hızır bey, Selman-ı Farisi, gibi ilçenin bağrından yetişmiş insanların, torunları, Sivrihisarlı olmanın hazzını yaşarken, İlçenin kültür değerleri ve yetiştirilen ürünler de, ilçe ekonomisinin motoru olacaktır.
Sayın ARSLAN' ı, Kültür projesini başarma da ve İlçenin, makus talihini yenmede karalı gördük. Projeyi, hayata geçirmek ve altyapıyı oluşturmak ve bu alanda diğer kurum/kuruluşlarla işbirliği yapmak için de ciddi gayret gösteriyor. Ancak Projenin, hayata geçmesini, yalnız Sayın ARSLAN' dan beklenmemelidir.
Sivrihisar halkı ve diğer illerdeki Sivrihisarlılar, ellerini taşın altına koymalı, ildeki tüm kurum/kuruluşlar da destek vermelidir. Çünkü Sivrihisar Kültür Projesi' nin, hayata geçmesi ile Bakanlar Kurulu' da, kanun tasarısı olarak imzaya açılan "Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti Projesi" ne de ciddi katkıda bulunacaktır.
Ayrıca kültür varlıklarımız, torunlarımızın halkımıza emanet olup, ülkemizin ve İlçenin de zenginliğidir
KÜLTÜR ZENGİNLİKTİR
Geçen hafta Sivrihisar Belediye Başkanı Sayın Fikret Aslan la yaptığımız görüşmede, ilçe açısından hayati önem taşıyan, "KÜLTÜR PROJESİ" nin, hayata geçirileceğini, bunu için de önemli kararların alındığını,...