Kümesteki tavuk

Tavuk en tanınan çiftlik hayvanıdır. Erkeğine horoz, yumurtadan yeni çıkan yavrularına civciv, bir yaşından küçük alanlarına ise piliç denir. Tavuğun başı küçük ve yuvarlaktır. Başın üzerinde kıkırdak dokudan ve etten...

Tavuk en tanınan çiftlik hayvanıdır. Erkeğine horoz, yumurtadan yeni çıkan yavrularına civciv, bir yaşından küçük alanlarına ise piliç denir. Tavuğun başı küçük ve yuvarlaktır. Başın üzerinde kıkırdak dokudan ve etten oluşmuş bir ibik bulunur.
Tavuk yumurtlayarak ürer. Karındaki yumurtalıkta oluşan yumurta sarısı, yumurtalık kanalına düşer. Bu kanalın üst kısmında salgılanan yumurta akına bulanarak aşağı inerken üstü kireçlenir. Bu yuşumak kabuk havanın etkisiyle sertleşir. Genellikle şubat sonunda kuluçkaya yatan tavukların karın zarlarındaki damarlarında kan dolaşımı yoğun olduğundan yumurta 40 derece kadar sıcaklıkta kalır. Tavukların en ilginç yönleri de yumurtlama olayıdır. Yumurtanın kireçle kaplanabilmesi için tavuğun kalsiyuma ihtiyacı vardır. İhtiyacı olan bu kalsiyumu yediği besinlerden sağlamaya çalışan tavuk, yeterli kadar kalsiyum alamazsa kendi kemiklerindeki kalsiyumu kullanır. Öyle ki; günde kemiklerinin yüzde onunu yumurtaları için kalsiyuma çevirebilir.

Haberleri