KUR'AN, KADINI VE ERKEĞİ AYNI AYETTE KULLANARAK EŞİTLİYOR

 İki hafta önceki yazıda “Yaratılışta Kadının Ayrıcalıklıdır”, geçen haftaki yazıda ise “Kur’an insana hitap ederek kadını koruyor” diyerek kadının korunmakta olduğuna yönelik açıklamalar yapmıştım. Bugünkü...

 


İki hafta önceki yazıda “Yaratılışta Kadının Ayrıcalıklıdır”, geçen haftaki yazıda ise “Kur’an insana hitap ederek kadını koruyor” diyerek kadının korunmakta olduğuna yönelik açıklamalar yapmıştım. Bugünkü yazımda da Kur’an’da aynı ayette kadın ve erkek ifadelerinin birlikte kullanılarak eşitlenmiş olduğuna değineceğim. örneğin;



  • İman etme ve faydalı /salih amellerde bulunmada kadın ve erkeğe aynı ayette yan yana hitap edilir (Nahl-97. Erkek olsun, kadın olsun, her kim iman eder ve salih ameller gerçekleştirirse, ona bu Dünyada güzel bir hayat bağışlarız ve yaptıkları iyi işlere karşılık ödüllerini de tam veririz. Bunu böyle bilin. Ve Hadid-18).

  • Müslüman ve mümin olarak hem kadın ve hem de erkek birlikte tanımlanır (Ahzab-35. Ey insanlar! Şunu iyice bilin ki, sizlerden de Müslüman erkekler ve kadınlar, Mümin erkekler ve kadınlar, sabırlı erkekler ve kadınlar, sözlerine sadık olan erkekler ve kadınlar, güçlüklere sabreden erkekler ve kadınlar…..).

  • Doğacak çocuğun kız veya erkek oluşunu Allah'ın belirlemekte ve böylece de eşitlemekte olduğu açıklanır (Şura-49. Ey insanlar! Şüpheniz olmasın ki, göklerin ve yerin yöneticisi ve tek sahibi Allah'tır ve O, uygun bulduğunu yaratır. Uygun bulup dilediğine kız çocuk veya erkek çocuk verir.).   

  • Kadın ve erkeğin birbirleri için birer elbise olduklarına değinilir (Bakara-187. Oruç gecelerinde cinsel ilişkide bulunmanız size helâl kılındı. Eşler birbirlerinin temsilcileri ve sırlarını gizleyen birer elbise gibidir…..).

  • Kadının tarla, erkeğin ise çiftçi olduğuna değinilerek, erkeğin verim alacağı tarlaya ilgi ve ihtimamı gibi kadına da saygı ve ilgi göstermesi muhkem /kesin bir hüküm olarak istenir (Bakara-223. Kadınlarınız, tohum ekerek ürünler aldığınız tarla gibi­dir. Bir çiftçi olarak tarlanızdan iyi bir ürün almak için, nasıl ki ona iyi bakmak ve gerekeni yapmak zorundaysanız, kadınlarınızla beraberliğinizde de aynı ihtima­mı ve özeni gösterin ve onları hoş tutun….).

  • Kadın ve erkek, inancı olanlar arasında evliliğin serbest olduğuna değinilir (Bakara-221. Tek Allah inancına dönmedikçe, Allah’a şirk koşan bir kadınla nikâhlanmayın. Hatta iman etmiş bir kadınla nikâhlanmanız, hoşunuza giden, fakat Allah'a şirk koşup tek Allah’ı inkâr ederek küfre sapmış bir kadından daha hayırlıdır. Aynı şekilde, hoşlansanız bile şirk koşup tek Allah’ı inkâr etmekte olan bir erkekle de nikâhlanmayın. İman eden bir erkekle nikâhlanmanız, hoşunuza giden, fakat Allah'a şirk koşup tek Allah’ı inkâr ederek küfre sapmış bir erkekle nikâhlanmanızdan daha hayırlıdır). 

  •  Evlenme ve boşanmada her iki cinse de söz hakkı verdiği vurgulanır (Bakara-226. Eşlerini boşamaya karar vermiş olanlar ve birbirlerine bildirenler daha sağlıklı bir karar vermeleri için, düşünme süresi olarak dört ay (üç aybaşı kanaması dönemi) beklemeli ve eğer bu süre içinde vazgeçip sorunlarını çözerlerse Allah bağışlayandır /Gafur ve sevgisi ile merhameti oldukça bol olandır /Rahim’dir).

  • Boşanmak üzere olanları barıştırmada ve Vasiyet şahitliklerinde cinsiyet belirtmeksizin aynı sayıda şahit olunması istenir (Talak-22. Boşanan kadınlar iddet sürelerini doldurdukları zaman, evliliğinize devam edecekseniz örfünüz ne gerektiriyorsa öyle davranın, yok eğer boşanmaya kesin karar verdiyseniz yine örfün gerektirdiği gibi ayrılın. İçi­nizden sözüne güvenilir iki kişiyi de bu işleminize şahit edin).

  • Ticari bir borçlanmada ise 2 erkek veya bir erkek ve bir kadın şahitliğine dikkat çekilir (Bakara-282… özellikle de borçlanan kişinin bunaması veya aklının ermez hale gelmesi tehlikesine karşı veya okuma yazması yoksa ondan sorumlu olan kişi tam tamına yazsın. Böylesi bir borç veya ticari bir işte erkeklerinizden iki kişi de hazır bulunup şahitlik etsin. Eğer iki erkek şahit bulamazsanız, bir erkek ve bir kadın çağırıp şahit yapın ki şahitlerden (veya kadınlardan) birine, ifadesinde değişiklik yaptırmak için baskı yapılıp doğruyu saptırması istenirse, diğeri ona destek olsun).

  • Biat etmek demek olan el sıkmanın hem erkekler hem de kadınlarla yapıldığı belirtilir (Mümtehine-12. Ey Peygamber! İnandım deyip iltica eden kadınlar sığındıklarında, Allah'a hiçbir şeyi şirk koşmamak, aşırı hırs yapmamak, zina etmemek, ayaklarına bağ olacaklar diye çocuklarını öldürmemek, bir iftira uydurup getirmemek ve doğru işlerde Sana karşı gelmemek üzere el sıkışıp biat ederler ve yemin edip söz verirlerse onların sözünü kabul et ve onlar için Allah'tan bağışlanma dile).

  • Vasiyet yapmada ve mirasta kadına da hak verildiği açıklanır (Bakara-180. Sizden birine ölüm yaklaştığında ve bırakacağı bir malı varsa,  anasına, babasına, yakınlarına /akrabalarına uygun bir biçimde vasiyet etmesi farz kılındı. Bu vasiyet ediş, takva sahipleri için bir yükümlülüktür).

  • Kadın-erkeğin birlikte oturma ve yemek yemeleri tavsiye edilir (Nur-61. Kör ile sakat olanla veya hasta olanla ­kendi evlerinizde, ayrıca babalarınızın evlerinde, annelerinizin evlerinde, kardeşlerinizin evlerinde, kız kardeşlerinizin evlerinde, amcalarınızın evlerinde, halalarınızın evlerinde, dayılarınızın evle­rinde, teyzelerinizin evlerinde, sorumlu olduğunuz evlerde ve güvenilir dostlarınızın /arkadaşlarınızın evlerinde birlikte yemek yemenizde bir sakınca /günah yoktur. Beraberce yahut ayrı ayrı yemenizde de bir sakınca yoktur).

  • Her iki cinse kazanç elde etme hakkı verilir (Nisa-32. Ayrıca Allah'ın her birinize farklı özelliklerde verdiği yeteneklere ve bunlar nedeniyle elde edilenlere göz dikip durmayın. örneğin erkeklerin kendi yeteneklerine bağlı olarak yaptıkları şeyler ve nasipleri /elde ettiklerinden bir pay, kadınların da kendi yeteneklerine bağlı olarak yaptıkları şeyler ve nasipleri /elde ettiklerinden bir pay vardır).

  • Hz. Nuh ve Hz. Muhammed'in şefaat için her iki cins için dua ettikleri vurgulanır (Muhammed-19. Ya Muhammed! Hiç şüphen olmasın ki, Allah'tan başka ilah yoktur ve Allah’tan bağışlanma için dua ederken, hem kendi günahların için, hem de mümin erkeklerin ve mümin kadınların günahları için de bışlanma dile. çünkü Allah, hepinizin yaptıklarınızı ve girip çıkışlarınızı ayrıntıları ile bilmektedir.  Ve Nuh-28).


NOT: 1. Daha ayrıntılı bilgi için “SON DAVET KUR’AN TERCüMESİ” ve "KUR'AN KADINI KORUYOR" kitaplarına bakınız.


2. 22 MART 2017 tarihinde 2 haftada bir çarşamba günleri saat 17-30-19.00 da özdilek Sanat Merkezinde Halka açık "DİN-BEYİN ve KUR'AN SOHBETLERİ"ne İnşallah devam edeceğim.


 

Haberleri