Cumartesi günü, Kurban Bayramı'nın ilk günüdür. Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar, mal varlığına sahip ve misafir olmayan, Müslüman"ın, yerine getireceği, mali bir ibadettir. Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 20 miskal (80.18 gr.) altın veya bunun değerinde, para veya eşyaya sahip olan kişi, dinen zengindir.
Kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için, kurbanlık hayvanın süt dişlerini değiştirmiş olması gerekir.
Kurban edilecek hayvanlarda, kurban olmasına engel kusurlardan uzak olmalıdır. Kurban edilecek hayvanlar koyun, keçi, sığır, manda ve devedir. Bunların dışındaki hayvanlardan kurban sahih olmaz. Koyun ve keçi cinsi hay-vanlar bir kişi tarafından kurban edilebilir. Sığır, manda ve deve yedi kişiye kadar ortaklaşa kurban edilebilir.
Kurbana, eziyet edilmemelidir. Kurbanların kesim işleminde, her hususta, titiz davranılmalıdır. Hayvan, kesim yerine incitilmeden götürülmeli, kendisine zarar vermeden yere yatırılmalı ve özellikle kesim işleminde, keskin bir bıçak kullanılmalıdır. Hz. Peygamber (s.a.v.) bu hususta, "Kesecek olursanız, kesmeyi iyi yapın. Bıçağın ağzını bileyin. Hayvana (zahmet vermeyin) rahat ettirin." buyurmuştur.
Bayramlarda, çevremizdeki yoksullara ve bakıma muhtaç çocuklara, yardım elleri uzatılmalı, onların da bayram sevinci yaşamaları için, ortam sağlanmalı, Hayır dua bekleyen ölülerimizin, mezarlarına giderek onlara dua etmeli, ruhları için hayır ve hasenatta bulunulmalıdır. Tanıdıklarımızdan, dargın olanlar barıştırılmalı ve araları bulunmalıdır
Bayramlar, sosyal dayanışma ve barış şuurunun, fertlere kuvvetle hâkim olduğu günlerdir. Dargınların kucaklaşması, aralarında kin, nefret bulunan aile ve şahısların, düşmanlık ve husumet duygularının, sevgiye dönüşmesine, küçüklerin, büyüklere saygı, büyüklerin, küçüklere sevgi göstermesine, hastaların ziyaret edilmesine, verilecek küçük hediyelerle çocukların sevindirilmesine, hısım ve akrabanın, bir kere daha yeniden kaynaşmasına, vesile olurlar.
Bayramlar, sevmek, sevilmek ve sevindirmek günleridir. Her bayramda olduğu gibi bu bayramda da başta anne ve babalarımız olmak üzere, büyüklerimizi, komşularımızı, akraba ve dostlarımızı ziyaret etmeliyiz. Fakirleri, yetimleri, kimsesizleri sevindirmeli ve gözetmeliyiz.
Dargın olanları, barıştırmalı. Zira Müslümanların, birbirlerine dargın durmaları dinimizin hiç hoşlanmadığı bir davranıştır. Nitekim ayet-i kerimede, Yüce Allah "Mü'minler ancak kardeştirler, öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah'tan korkun ki esirgenesiniz.'' buyurmaktadır. Dolayısıyla dargınlarımız barışmalıdır. Ayrıca, hastaları ziyaret etmeli ve çocukları sevindirmeliyiz. Ailelerin mutluluğu, milletin huzuru, millî birlik ve beraberliğinin devamı, devletin bekası için dua da bulunmalıyız.
Kurban ibadeti, kişiye, gerektiğinde malını ve canını Allah yolunda feda edebilme bilincini ve servetini başkalarıyla paylaşabilme, ahlâkını kazandırır; onu cimrilik hastalığından, dünya malına, aşırı derecede tutkunluktan kurtarır. Zengin ve fakirlerin birbirleriyle kaynaşmalarına ve bayram boyunca, fakir ve yetimlerin sevinmelerine vesile olur.
Bayramlar, kimsesizlere kimse, çaresizlere çare, mazlumlara yoldaş, yalnızlara, arkadaş olmanın fırsatıdır. Bayramlar, hayatın çilesini, birlikte omuzladığı, eşlerin sevindirdiği, evlerin canlı bayramları olan çocukların bayramın coşkusuyla tanıştırmanın fırsatıdır.
Bayramlar, hastane köşelerinde, şifa bekleyenlerin gönüllerini almanın fırsatıdır. Yüreklerin, en ağır yükü olan dargınlıklara, son vermenin kırgınlıkları tamir etmenin, kardeşliğimizi pekiştirmek ve dostlukları güçlendirmek için br fırsatıdır.
Hülasa bayramlar, insanlar arasındaki karşılıklı sevgi ve saygının perçinleştiği günlerdir. Bayramlar, insanların birbirleriyle olan dargınlıklarını unuttukları, barıştıkları, kardeşçe kucaklaştıkları, milli ve dini duyguların, inançların, örf ve adetlerin uygulanıp sergilendiği, bir toplumda, millet olma şuurunun şekillendiği, kuvvetlendiği günlerdir.
Sevinç ve huzur dolu nice bayramlara...
KURBAN BAYRAMI
Cumartesi günü, Kurban Bayramının ilk günüdür. Kurban kesmek, akıllı, buluğ çağına ermiş, dinen zengin sayılacak kadar, mal varlığına sahip ve misafir olmayan, Müslüman"ın, yerine getireceği, mali bir ibadettir. Temel...