MADEN KAZALARI KADER DEĞİL

Manisa’nın Soma ilçesinde, Soma Holding’e ait kömür ocağında, Trafo patlamasının sonucunda, yüzlerce işçi madende mahsur kalırken 200 üstünde işçi de hayatını kaybetti. Patlamanın ve göçüğün yaşandığı ocağı işleten,...

Manisa'nın Soma ilçesinde, Soma Holding'e ait kömür ocağında, Trafo patlamasının sonucunda, yüzlerce işçi madende mahsur kalırken 200 üstünde işçi de hayatını kaybetti.
Patlamanın ve göçüğün yaşandığı ocağı işleten, Soma Holding'e ait bölgede birden fazla kömür ocağı var. Patlamanın yaşandığı Eynez bölgesindeki ocağın dışında yine Soma Holding'in işlettiği Işıklar bölgesindeki maden ocağı, geçen yıl 9 Temmuz 2013 tarihinde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Taner Yıldız tarafından açılmıştı.
Açılış töreninden, Sayın Taner Yıldız, örnek alınacak niteliklere sahip ocağın işçi güvenliğini ön planda tuttuğunu, güvenlikle ilgili sistemlere para harcandıkça, işçilerin kaygıları giderildikçe, verimin arttığını gördüklerini ifade ederek, madencilikte artık ithal sistemlerinin yanında, yerli üretimin de payının arttığını, bunun madenciliğin diğer alanlarında da yaygınlaşmasını planladıklarını söylemişti.
Soma Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Group CEO'su Can Gürkan ise "40 yıldır en yeni teknolojiler ve yüksek güvenlik standartları ile madencilikte standartları belirleyen bir şirketiz." demişti.
Oysa CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel; "Felaket göz göre göre geliyor ...Halbuki ayda en az 1 kez böylesi acılar yaşanıyor orada. Bunun sebebi ise eski teknoloji kullanılması ve iş-işçi güvenliğinin hiçe sayılması. Madenler devlet tarafından özel şirketlere kiralanıyor. Ancak şirket "kar" yapmak için, iş-işçi güvenliğinden kesinti yapıyor" diyerek bir gerçeği kamuoyu ile paylaşmıştı.
Soma Holding'e ait kömür ocağı ile ilgili övgü dolu sözler söylenirken, CHP'li vekiller geçtiğimiz Ekim ayında Soma'daki madenlerde meydana gelen iş kazalarını Meclis gündeminde taşımış, hazırlanan araştırma önergesi 29 Nisan'da Meclis'te görüşülmüştü.
Soma'da meydana gelen iş cinayetlerinin ve yaşanan ölümlerin sorumluları ile bu ölümlerin nedenlerinin ve ihmal iddialarının araştırılması amacıyla Meclis'te, bir komisyon kurulması istemiyle verilen önerge, CHP, MHP ve BDP' nin 'Evet' oylarına karşılık AKP'nin 'Hayır' oylarıyla reddedilmişti.
Ak parti, Soma'daki madenlerde ilgili araştırma önergesini, "Devletimiz güçlüdür, buna gerek yoktur' gerekçesi ile reddetmişti. Sadece 15 gün ardından benzer olayın meydana gelmesi üzerine, CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, 'Felaket göz göre göre geliyor' diye konuşmuştu.
Şu bir gerçek ki Türkiye 'de, 1941 yılından bu yana maden ocağı kazalarında 3 bini aşkın kişi hayatını kaybetti. Bu kazalarda, 100 bini aşkın kişi ise yaralandı. En fazla kayıp verilen kaza, 1992_de 263 kişinin öldüğü Zonguldak'ın Kozlu ilçesindeki grizu faciası oldu.
DİSK Genel Başkanı Kani Beko, "Türkiye'de taşeronlaşma sonucu, alınan güvenlik önlemlerinde çok fazla azalma var. Buradaki madende de taşerondan taşerona olacak şekilde bir çalışma var. Maalesef kar amacı güdülürken, gerekli derece güvenlik önlemi alınmıyor. " demişti.
Elbette iş kazalarını, önlemek ve sayılarını daha aşağılara çekmek mümkündür. Bu konu üzerine teknik eğitim görmüş kişilerin, bu yönde çalışmalar yapması somut çözümler bulması, kimi ülkelerin ileri deneyimlerinden faydalanılması, hem iş kazası sonucu hayatını kaybeden işçilere karşı vicdani bir sorumluluk, hem de ekonomide, maliyetleri düşürerek kazanç sağlamak için bir zorunluluktur.
İş güvenliği mevzuatındaki değişikliklerle, denetimlerin yapılamaz hale getirildiğini belirten maden mühendisleri, eğitimden, denetime birçok alanın özelleştirildiğini, Hükümetin, "İş kazalarını önleyeceğiz" diyerek çıkardığı, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun da iş kazalarını önlemediğini aktaran maden mühendisleri, etkin ve güçlü bir denetim teşkilatına, ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyorlar.
Ayrıca Maden Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklama tüm tarafların görüşleri dikkate alınarak, yeni bir yasa yapılması çağrısında bulunmuştu.
Maden kazalarında, ölüm yoğunluğunda dünyada ilk üç sıradadır. Türkiye, Kore ve Çin'in yer almaktadır. Dünyanın, en büyük ilk 17 ekonomisinde yer alan ve hızlı kalkınması ve gelişmişliği ile övünen bir Türkiye için, bu gerçekten üzücü bir durumdur. Türkiye bunun önlemlerini ivedilikle almalı, bu felaketleri ortadan kaldırmalıdır.
Soma Holding'e ait kömür ocağında meydana gelen kaza millet olarak hepimizi üzmüştür. Ancak üzülmek çözüm de değildir. Maden kazaları ile ilgili öneriler ve eleştiriler, hükümet tarafından dikkate alınmalı, bu kazaların olmaması içinde herkes elini taşın altına koymalıdır.
Ölen işçilere Allah'tan rahmet, ailelerine sabır, yaralı işçiler da şifa diliyoruz.

Haberleri