MADENLER VE YABANCI SERMAYE

Türkiye, doğal kaynakları açısından, önemli bir potansiyele sahiptir. Üretilen madensel kaynak çeşitliliği açısından, Türkiye 152 ülke arasında, 29 maden türünde, yapılan üretim baz alındığında 10. sırada yer alıyor.Türkiye,...

Türkiye, doğal kaynakları açısından, önemli bir potansiyele sahiptir. Üretilen madensel kaynak çeşitliliği açısından, Türkiye 152 ülke arasında, 29 maden türünde, yapılan üretim baz alındığında 10. sırada yer alıyor.
Türkiye, maden çeşidi bakımından zengin bir ülke olmasına rağmen, kendi madenlerini işleyemiyor. Maden yataklarımız, tamamen yabancı şirketlerin kontrolü altında. Türkiye'de, 26 tane yabancı şirket, maden çıkarıyor. Türkiye'nin, yeraltı kaynaklarının, yabancı şirketler hâkimdir. Daha da acı olanı ise Türkiye'nin, bu durumu tersine çevirmek için, herhangi bir adım atmıyor olmasıdır.
Maden fakültelerinde, yurt içi ve yurt dışında çalışabilecek; teknik anlamda rekabetçi ve iyi eğitim almış, takım çalışması yeteneklerine sahip, kariyerleri boyunca teknolojik gelişmeleri takip edip uygulayabilecek, aynı zamanda çevreye duyarlı, Maden Mühendisleri yetiştirmeye çalışıyoruz ama yetiştirdiklerimize de iş bulamıyoruz
Kaymaz Altın Maden Yatağı ile ilgili mücadelemizde, genç bir maden mühendis, " ...Mücadelenizi, takdirle karşılıyorum. Bugünkü şartlarda, yabancılar madenlerimizi, bedavaya kapatır. Zararı yok, bizler istifade etmeyelim. Gelecek nesiller, belki akıllı olur, bu madenlerimizi, kendi insanımızın yararına işletir" demişti.
Genç mühendisin, korkuları doğru çıktı. AKP Hükümeti'nin, çıkardığı maden yasaları ile vatan toprakları altıdaki zenginliklerden, yabancılar istifade ediyor. Yabancı maden arama şirketleri, Türkiye'de, Doğu Anadolu büyüklüğündeki bir arazide, maden arama ve işletme ruhsatını eline geçirdiği söyleniyor.
Konuyla ilgili olarak, Türkiye Jeoloji Mühendisleri Odası yetkilileri, AKP Hükümeti tarafından 5 Haziran 2004 tarihinde, TBMM'den geçirilen 5177 sayılı değişiklik ve 5213 sayılı Maden Kanunu'na dikkat çekerek, bu yasalarla yabancı sermaye maden işletme ruhsatı alma konusunda, büyük kolaylıklar sağlandığını ifade ettiler.
Yasayla birlikte, Türkiye'nin, birçok maden sahasında, yabancı şirketlerin maden arama ve işletme konusunda önünün açıldığını vurgulayan yetkililer, Ülkemizde Rio Tinto, Cominco, Geomar, Anatolia Minerals, Eldorado Gold, Normandi, Yamas, Omya gibi yabancı firmalar maden arama ruhsatı aldı. Madenlerimizi de bu firmalar çıkarmaktadır.
Ülkemizde, madencilik kazaları, geçmiş yıllardan günümüze kadar önlenemedi. 1941 yılından bu yana 3 binden fazla insan maden kazalarında, hayatını kaybetmiştir. 100 binden fazla insan ise yaralandı.. Madenlerde, en çok görülen kaza sebepleri, ise grizu patlaması, göçük ve yangınlardır.
Gelişmiş ülkelerde, maden işçileri yaptıkları işin, riski ile paralel en çok kazanan işçi grupları arasında, yer alıyor. Avustralya'da madencilerin, yıllık kazancı 100 bin doları geçiyor. Bu ülkede ortalama özel sektör işçi maaşı ise 66 bin dolar civarında. ABD'de de zengin kömür yatakları olan eyaletlerde yıllık maaşlar 100 bin dolara yaklaşıyor. ABD'de ortalama kömür maden işçisi maaşı 81 bin doları geçerken ortalama özel sektör işçi maaşı 50 bin dolara yaklaşıyor. Maden faciası yaşanan Soma kömür ocaklarında, çalışan işçisi ise ortalama aylık 1600 lira(bugünkü kur ile yaklaşık 770 dolar) yıllık 19 bin 200 lira (yaklaşık 9230 dolar) kazanıyor.
Türkiye Maden Mühendisleri Odası, uluslararası firmaların Türkiye'ye ilgisi artarak devam ediyor. Son yıllarda Rio-Tinto isimli ABD- İngiliz sermayeli uluslar arası bir şirketin tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de de faaliyetlerini arttırdığına dikkat çeken oda yetkilileri, şirketin, Türkiye'deki yerli bir uzantısı aracılığıyla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, Doğu Anadolu Bölgesi büyüklüğünde, bir alanda maden arama ruhsatını eline geçirdiğine vurgu yaptılar.
Prof Dr. HAYDARBAŞ ise "AKP iktidarı, 2004 yılında çıkardığı 5177 sayılı kanunla yabancıların çıkardığı madenden devlet payını yüzde 2_ye düşürdü. O günden, bu ana kadar 350 yabancı maden firması topraklarımızın yüzde 23.5_ine karşılık gelen arazileri ele geçirdi. AKP iktidarı, topraklarımızın yüzde, 25 ni yabancılara maden ruhsatı olarak satıldı. Yani 400 bin kilometrekare toprağımız üzerinde, yabancı şirketler maden arama ruhsatına sahip oldu." görüşündedir.
Madenlerle ilgili gelişmeler karşısında, Aykut isimli bir vatandaşın, " Unutmayınız ki, Filistin halkı, babalarının sattığı toprakları geri alabilmek için, taşla mücadele ederken, dirsekleri ve dizleri İsrail askerleri tarafından taşla kırılan insanların dramını yaşıyordu. Kıbrıs ta, narinciye topraklarını, yüksek fiyatla veriyor, gerekçesiyle satanların çocukları, torunları, babalarını sattığı toprakları nasıl geri alacaklarını acı acı düşünmekte ve doğal sonuç olarak da çaresiz kalmaktadır. Dünün toprak sahipleri, yarının o topraklarda çalışan, işçileri olacaklardır." elektronik mesajındaki, bu haykırışı, hepimize ders olmalıdır.

Haberleri