MAHMUDİYE'DE HALK ŞENLİĞİ

Eskişehir’de, gerçekleştirilen etkinliklerde, çok güzel gelişmelere de tanık oluyoruz. Etkinlik, üniversite, yerel yönetimler ve halkla birlikte gerçekleşiyorsa, etkinlik, kalite ve akademik bir görünüm kazanıyor. Halkın katılımı,...

Eskişehir'de, gerçekleştirilen etkinliklerde, çok güzel gelişmelere de tanık oluyoruz. Etkinlik, üniversite, yerel yönetimler ve halkla birlikte gerçekleşiyorsa, etkinlik, kalite ve akademik bir görünüm kazanıyor. Halkın katılımı, fazla oluyor; en önemlisi de o yerleşim alanında, takım ruhu oluşuyor. Ayrıca üniversite öğrencilerinin ve yöneticilerinin, halkla bütünleşmesi, Üniversite, Kurum/kuruluşlar arası işbirliğine, halkında bu yönde bilinçlenmesine ciddi katkı sağlıyor.
Haziran ayı için de yapılan, "Mahmudiye Halk Şenliği" de, bu tabloya tanık olduk. Etkinliği izlerken de, Yunusemre Öğretmen Okulu'nda okuduğumuz yılları hatırladık. O yıllarda, Cumartesi veya Pazar günü, bazen Mahmudiye gelir, Yetiştirme yurdundan okulda okuyan arkadaşlarla birlikte, yetiştirme yurdunun da ziyaret ederdik. İlçede en çokta Mahmudiye Harası, dikkatimizi çekerdi. Atları seyretmemekten de büyük haz alırdık.
Mahmudiye'de, 1815 tarihinde kurulan Çiftlik-i Hümayun 1830 tarihine kadar 28 parça halinde kahyalar tarafından idare edilmiştir. Çiftlik Mahmudiye ye taşındıktan sonra da eskiden olduğu gibi tarım, at ve koyun yetiştiriciliği sahası olarak kullanılmıştır. Zamanla hayvan yetiştiriciliği ve ziraat işlerinin daha disiplinli ve verimli olarak idare edilmesine ihtiyaç duyulduğundan 1834 yılından itibaren Çiftliğe Müdürler tayin edilmiştir.
Mahmudiye nin, 1915 yıllarında nahiye olduğu bilinmektedir. Çifteler o zaman köy olduğundan, çevresindeki bazı köylerle birlikte Mahmudiye ye bağlanmıştı.. 1920 yılından sonra göçmenlerin yerleştirilmeleri ile daha da gelişmiş ve Atik Çerkez (Işıklar) Mahallesi ve Muhacir (Yeni) Mahalle olarak iki mahalleye ayrılmıştır. 1949 yılında Belediye teşkilatı kurulmuş, 28.06.1954 tarihinde 6321 sayılı kanun ile ilçe merkezi olmuştur.
İlçede ESOGÜ' ye bağlı, bir Meslek Yüksek Okulu var. Atçılık İşletmeciliği ve Nalbantlık olmak üzere iki program yürütülmektedir. Programlarda öğrenim süresi iki yıldır. Her iki programında öğrenci kontenjanı 15 dir. Programlara, birer öğrencilik okul birincisi kontenjanı ayrılmıştır. Eşit ağırlık puanına göre öğrenci alınmaktadır.
Mahmudiye Halk Şenliği' ni, Meslek Yüksek Okulu, Belediye ve Kaymakamlık birlikte düzenlemişler. Etkinlikte, ESOGÜ' nin, folk ekipleri de yer aldı. Ekipler, oyunları ve figürleri ile dikkat çekti ve beğeni de aldılar.
Etkinlikte gördük ki Meslek Yüksek Okulu, ilçeye kendisini kabul ettirmiş ve okul ile çevre arasında iletişim kurmada, ciddi mesafe almış. Bu alanda, planlı ve programlı hareket ettiği, etkinlikteki faaliyetlerdeki performanstan belli idi. Çevre ile ilişkilerde ve çevreye uyum sağlamak da halkın seviyesine inilmiş, ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılmış. Meslek Yüksek Okulu' na karşı, ilçe de bir sempati oluşmuştur. .
Etkinlikte, Maliye Bakanı Kemal UNAKITAN' ın, danışmanı olan, veteriner hekim Ethem KALIN' la da, tanışma ve uzunca sohbet etme ve Eskişehir'in sorunları üzerinde konuşma fırsatı bulduk. Sayın KALIN, kedine özgü ve tutarlı bir kişilik yapısına sahip, herkese de aynı oranda saygılı, alçak gönüllü, siyaset, için de gelecek vaat ediyor. Etkinlikte yaptığı konuşması ile de dikkat çekti.
Sayın KALIN ' ın, Kırka ilçesi' nde serbest veteriner olarak çalışması, 2003 yılında AKP Kırka Belde Başkanlığı görevinde bulunması, özellikle de Eskişehirli olması, bölgeyi çok iyi tanıması, hem Sayın UNAKITAN, hem de Eskişehir açısından büyük kazançtır.
Sohbette, Sayın UNAKITAN 'ın, Eskişehir için, bir şans olduğunu, kendisine yardımcı olunursa, Eskişehir' e, pek çok hizmetin gelebileceğini ve verdiği her sözü de yerine getireceğini söyledi. Devamla da, " Sayın UNAKITAN' a göre, işlerin doğru yapılıyor olması yeterli değil, aynı zamanda doğru işlerin ve hizmetlerin yapılıyor olması da gerekir. Ancak getirilen ve getirilmek istenen hizmetlerin, özellikle de Eskişehirspor' la ilgili çabalarının, bazı kesimlerce kasıtlı bir şekilde, eleştirildiğine de tanık oluyor" dedi.
Maalesef Sayın UNAKITAN, Eskişehir ve Eskişehirspor' a, yardım yapsa da yapmasa da, bazı kesimler, olumsuz eleştirileri ile kamuoyunu yanıltmak istiyor. Gerçi O, her türlü eleştiriyi sempati ile karşılıyor ama Eskişehir'in, demografik yapısı ile de bağdaşmıyor. Her türlü olumsuz gelişmelere rağmen de, Eskişehir ve Eskişehirspor' a, yardım yapmakta ve hizmet etmekte, kararlı görünüyor.
Mahmudiye Halk Şenliği, "Toplum Katılımı" ve Üniversite, çevre işbirliği açısından örnek bir etkinliktir. Mahmudiye' de, bu işbirliği devam ettiği sürece, hem ilçe, hem de Meslek Yüksek Okulu, icraatlarında, mutlaka başarılı olacaktır. .
Kutluyoruz.

Haberleri