MANİDAR

Manidar kelimesi; imalı, anlamlı , anlamlı olan, şaşırtıcı ve düşündürücü karşılığında kullanılan bir sözdür. Son günlerde hükümet yetkililerinin ‘’manidar’ kelimesini çok kullanmasından dolayı siyasi gündemde...

Manidar kelimesi; imalı, anlamlı , anlamlı olan, şaşırtıcı ve düşündürücü karşılığında kullanılan bir sözdür. Son günlerde hükümet yetkililerinin ''manidar' kelimesini çok kullanmasından dolayı siyasi gündemde yer edinen bu söz, bir süre daha dillerde pelesenk olacak gibidir.
Devlet adamlarının söyledikleri bazı sözler, tarihin en büyük mirasları arasında yer alır. Bu sözler örnek olması bakımından da gençlere aktarılır. Fatih Sultan Mehmet'in Bizans elçisine söylediği ; '' Benim gücümün ulaştığı yerlere, sizin İmparatorunuzun hayâlleri bile ulaşamaz.'' sözü günümüzde dahi sevilerek kullanılmaktadır. Yine onun ; ''Ya ben Bizans'ı alırım ya da Bizans beni.'' azmin, cesaretin, kahramanlığın örneği olarak asıları aşarak günümüze ulaşmıştır. Kanuni Sultan Süleyman'ın ;
''Halk içinde muteber bir nesne yok devlet gibi.
Olmaya devlet cihanda, bir nefes sıhhat gibi.
Saltanat dedikleri bir cihân kavgasıdır.
Olmaya baht ü saadet dünyada vahdet gibi.'' dizeleri günümüzde de sevilerek söylenmektedir.
Öte yandan Süleyman Demirel'in ; '' "Dün dündür, bugün bugündür. Benzin vardı da biz mi içtik? Altı kere gittim, yedi kere geldim.'' deyişleri bir döneme damgasını vurmuştur. Necmettin Erbakan 'ın söylediği ''patates dini'' tamlaması yıllarca söz konusu olmuştur.
Hz.Ali'nin ; '' Söylemediğin sözün hâkimi, söylediğin sözün mahkûmusun.'' şeklinde söz söyleyenler için ilke koyması şimdi burada daha da anlam kazanmaktadır. Her devrin, dönemin ve çağın kültürel, sosyal ve ekonomik analizleri yapılırken mutlaka bu sözlerden yararlanılmalıdır. Çünkü yönetici konumundaki insanların söyledikleri sözler zaman üçlemesini içerir.
Selahattin Eyyübi'nin Mısır kadısı olduğu ifade edilen Karakuş, kanun, örf gelenek tanımadan verdiği akıl ve izan dışı hükümlerle tanınmıştır. Karakuş'un , kendi bilgi ve görgüsüne göre verdiği bu keyfi kararlara ''Hükm-i Karakuşî '' denir ki hiçbir değer ölçüsü taşımaz.
Bu ''manidar'' sözü herhalde daha uzun bir süre siyasi gündemde kalacağa benzemektedir. Sizce benim bu yazım ne kadar ''manidar'' oldu ?

Haberleri