MERHAMET VE DÜRÜSTLÜK İÇ İÇE-3

Son 2 haftadır "Merhamet ve Dürüstlük İç İçe" konusunu işlemiş, fakat bitmeyince bu hafta da devam etmek gerekti. Merhamet ve dürüstlüğü benimsemiş olanların hangi özellikleri de içlerine sindirmiş olması gerektiğini bilmek...

Son 2 haftadır "Merhamet ve Dürüstlük İç İçe" konusunu işlemiş, fakat bitmeyince bu hafta da devam etmek gerekti. Merhamet ve dürüstlüğü benimsemiş olanların hangi özellikleri de içlerine sindirmiş olması gerektiğini bilmek de oldukça önemlidir. Çünkü merhameti içine sindirmiş olanlar, aynı zamanda dürüstlüğü de benimsemiş ve içlerine sindirmişler demektir. Bu hafta da örneklerimize devam edelim;
∑ Allah ve din ile aldatmazlar. Çünkü bunu yapan kişiler, Kur'an'a göre imanları tam olmayan ve inanıyormuş gibi görünen, riyakâr kişiler olarak tanımlanmaktadırlar (Bakara-8. İnsanlardan bazıları da, Allah'a ve ahrete inanmadıkları halde, menfaatlerini düşünerek "inanıyoruz" deyip durur ve iki yüzlü /riyakâr davranırlar. 9. Böyle davranarak da Allah'ı ve iman etmiş olanları Allah ile aldatırlar. Hâlbuki böyleleri bu ikiyüzlü davranışları ile ancak kendi nefslerini aldattıklarının bilincinde bile değillerdir". Hatta bu kişilerin, işlemekte oldukları bu günahlarında iyice batsınlar diye, onlara yaşam fırsatı verileceği de belirtilmiştir (Bakara-15. Gerçekte onların yaptıkları alaylarının cezasını Allah verir ve onları taşkınlıkları içinde daha da batsınlar diye yaşam sürelerini uzatır. 16. Çünkü onlar, artık sahtekârlığı ve ikiyüzlülüğü, dürüstlüğe ve samimiyete tercih etmişler ve geri dönüşü olmayacak yanlış yola girmişlerdir. Oysaki bu tutumları kendilerine ne yararlı bir şey kazandırır, ne de onları hidayete /doğru yol olan Allah ile yapılan anlaşmaya sadakat, 5 gaybe iman ve muhkem-kesin hükümlere uygun ameller gerçekleştirme yoluna ulaştırır". Hud-22 nci ayet ile karşılaştığımda, bu günahın büyüklüğü karşısında bayağı etkilendim ve bu suçu işleyenlere de hem acıdım, hem de çok üzüldüm (Hud-22. Kesinlikle ahrette de en çok kaybedenler, bu şekilde Allah'a yalan uyduranlar ve Allah'ın adını kullanıp insanları aldatanlar olacaktır".
∑ Abartılı gösterişe ve kibire kapılmazlar. Enteresandır ki Kur'an, Allah ve din ile aldatan riyakârların, aynı zamanda abartılı gösterişli bir görünümde oldukları ve başkalarını küçümseyici bir kibirlilikte de olduklarına dikkat çekmiştir "Münafikun-4. 4. Ya Muhammed! İkiyüzlüleri /riyakârları gördüğün zaman, fiziki görünüşlerini, kıyafetlerini beğenir ve etkilenirsin. Konuşunca da dinletecek şekilde etkileyici konuşurlar. Ve onlar yere sağlam bir şekilde dikilmiş kütükler gibi heybetli ve dimdiktirler. Kendilerini o kadar beğenmişlerdir ki, en ufak bir sözü bile hemen aleyhlerinde bir söz olarak değerlendirirler. Esasında onlar gerçek düşmandır ve on-lardan uzak dur. Nasıl da rol yapıyorlar! Allah mutlaka onların haklarından gelecektir".
∑ Merhamet ve dürüstlülüklerine, öncelikle yakınlarından ve özellikle çocuklarından başlarlar "Tur-26. "Daha önce biz aile çevremiz içinde müşfik /şefkatli bir davranış içindeydik". Bu ayete paralel ve mesajını pekiştirici olmak üzere Hz.Muhammed ile ilgili şu hadis rivayet edilmiştir; "Resulullah bir gün, Hasan İbnu Ali'yi öpmüş idi. Bu sırada yanında bulunan Akra` İbnu Habis, peygamberin bu davranışını tuhaf karşıladı ve 'Benim on tane çocuğum var. Fakat onlardan hiçbirini öpmedim' dedi, Resulullah ona bakıp: 'Merhamet etmeyene merhamet edilmez' buyurdu-Kütubu sitte-1980". Mümünun-57 nci ayette ise bu özelliklerin sadece yakınlara ve insanlara değil, bütün yaratılanlara yönelik olması gerektiği üzerinde durulmuş ve bu özellikte olan da "müşfik" kelimesi ile tanımlanmıştır "Müminun-57. Rablerine duydukları sevgi ve saygı nedeniyle tüm yaratılanlara müşfik /şefkatli olanlar". Hatta Hz. Muhammed, merhametli olmayı o kadar önemsemiş ki, merhametsiz olanla karşılaştırmaması için, özel olarak Allah'a dua bile etmiştir ""Merhametli olmayanı bize musallat etme. İbnu Ömer-Kütubu sitte-1831".
∑ Bunlar, etraflarındakilere merhametli olmayı tavsiye ederler ve kendileri de iyi birer örnek olurlar "Beled-17. Ayrıca, 5 gaybe iman etmeyi, güçlüklerin üstesinden gelmeyi /çaba göstererek sabretmeyi ve merhametli olmayı birbirlerine öğütleyenlerden /tavsiye edenlerden olabilmektir. 18. İşte bunlar, zahmetli olan yolu aşıp, mutluluğu yakalayabilenlerdir". Görüldüğü gibi, merhametli oluşun örneği olmak, merhametsizlik nefsini öldürmeyi başarmak demektir ve mutluluğa götürücü zahmetli bir yol olarak değerlendirilmektedir.
∑ Başkaları ile alay etmezler ve hiç kimseye lakap takmazlar ve lakap ile çağırmazlar. Çünkü bu kişiler takva sahibidirler, diğer bir ifade ile Kur'an'da bildirilen muhkem-kesin hükümlere uygun olumlu /salih ameller gerçekleştirememekten korkar ve endişe ederler "Hucurat-11. Ey iman edenler! Bir topluluk (veya kişi), diğer bir topluluk (veya kişi) ile alay et-mesin, belki alay ettikleri topluluk (veya kişi), kendilerinden daha hayırlı bir topluluktur (veya kişidir). Kadınlar da kadınlarla alay etmesinler, belki alay ettikleri kadın-lar, kendilerinden daha hayırlıdırlar. Birbirinizi ayıplayıp küçük düşür-meyin ve küçük düşürücü kelimelerle /isim yakıştırmalarla /lâkaplarla çağırmayın. İman etmiş olduğu halde, bir kişiyi fasık /kötü bir isimle çağırmak çok kötü. Kim ki bu hatayı işler ve tevbe etmezse, artık o kişi zalimlerden demektir". Ayette belirtildiği gibi, böylesi bir hataya düşüp akabinde tevbe etmedikleri takdirde zalim kişi durumuna düşeceklerini de bildiklerinden, bu muhkem-kesin hükmü önemli bir ibadet olarak görür ve dikkat ederler.
∑ Toplumda anarşi, kaos ve fitne-fesad çıkarmaktan kaçınırlar. Çünkü bunlara neden oluşun, Kur'an'da, adam öldürmekten beter olarak bildirildiğini bilirler "Bakara-217. Ey Peygamber! Yine Sana, haram aylarda savaşmak konusunu da soruyorlar. De ki, "Daha önce de bildirildiği gibi, haram aylarda savaş büyük bir günahtır. Fakat Allah'ın inancından çevirmek, Mescid-i Haram'a girmeyi engellemek ve oranın halkını oradan çıkarıp sürgün etmek, Allah'ın yanın-da daha büyük bir günahtır. Çünkü fitne /kargaşa çıkarmak ve baskı ve şiddete maruz kalmak, ölmek-ten daha beterdir". Bu nedenle de müfsid /fesat çıkarıcı olmaktan kaçınır ve dürüst bir kişilik sergilerler.
NOT: Ayrıntılı bilgi ve ayetlerle ilgili güncel yorumları "Anladığım ve Güncel Yorumladığım Türkçe SON DAVET KUR'AN"da bulabilirsiniz.

Haberleri