İyi bir yönetici, iyi bir orkestra şefidir. Bir yöneticini sahip olması gereken, bilgi, deneyim, okuma, dinleme, önsezi ve takip etme, işinin başında olma, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, ekibini motive edebilme, başarı ve başarısızlıkları paylaşabilme ekibini eğitebilme, gibi özelliklerin, yanı sıra, yanında çalıştırdığı kişilerin uzmanlık konularında, yatkınlığı ve yakınlığı ile ölçülmelidir.
Başarılı bir yönetici, faktörler ne kadar değişse de, değişen koşullarla uyabilen, insanlarla da iyi ilişki kurabilen kişidir. Yine yönetici, bir işin başarıya ulaşmasında, devamlı bilgi alıp muhtelif görevleri, bilgi yetenek ve deneyimlerine göre, en uygun kişi/kişilere dağıtmak ve takip etmek suretiyle en iyi sonucu alır.
Türkiye ve Eskişehir'de, bu meziyetle sahip, başarı bürokratların icraatını, sürekli takip eder, gerekli gördüğümüz çalışmalarını da okuyucularımızla paylaşırız. Pazartesi günü, Yunus Emre Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ni ziyaret ettik. Okul Müdürü, Sayın İsmail SATEKİN 'le, İŞ ELBİSESİ İLE TANIŞTIK. OKUL AVLUSUNDA ÇALIŞIRKEN DE VEDALAŞTIK. Bu icraatı ile de geçmiş yıllarda, "Öğretmen Okulu Marşı" ile coşan, Türk Bayrağının dalgalandığı her yerde görev yaparım düşüncesi ile mezun olan, vatanın en ücra köşesinde, meslek onuru ve bilinci ile hizmet yapan, öğretmenlerimizi bir kez daha hatırlayarak NOSTALJİ yaşadık.
Onlar, Cumhuriyetin, eli öpülecek öğretmenleri idi. Kar tipi, çamur demeden okulunu köylü vatandaşla birlikte yapan, tamir eden, köylüyü bilgisi ile ışıklandıran, Beş numaralı gaz lambasında, plan yapan, kitap okuyan, mahmurlaşan gözlerle daha çok okumaya kendisini adayan, öğrencilerini geleceğe hazırlamak için, caba gösteren öğretmenlerdi.
Bugün belki aramızda yaşamıyor. Ama tek övüncümüz onların bugünkü nesle bıraktığı izlerdir. Sorumluluk, çalışkanlık, fedakârlık, örnekleri bırakan onlar, Cumhuriyetimizin o coşkun ve heyecanlı "fikir taşıyıcılarıydı" Bütün vatan sathında, "Atatürkçü Düşünce" nin, ışığı ve meşalesi ile bizlere bir ışık, bir yön oldunuz. Köyden şehre gelmek için, balçık çamurlara bata, çıka, ya da hasta çocuğunu, muayene ettirmek için "Öküz arabası" nın ağır, ağır yol kat etmesine sabrettiler.
Bütün zorluklara rağmen, çalışma azimlerinden bir şey kaybetmediler. Köyüne, ya da şehre ulaştığında, yüzünde mütevekkil insanlara yaraşan o dost canlısı yüzünde kutsal bir görevi yapmanın huzuru içinde yorgunluğunu, sıcak buğulu, buram, buram kokan çayını yudumlarken, çıkarmaya çalıştılar.
Köy odalarında, yaptıkları sohbetleri hiç unutmadılar. Arkadaşları, dostları saf ve temiz köylülerdi. Onlar öğretmensiz, öğretmenlerimiz de onlarsız yapamıyorlardı. Köyünü, öğrencilerini, köylü dostlarını hep özlediler. Ahmet, Hüseyin ve Fatma kızı nasıl yetiştirebilirim diye akşamları, beş numaralı lambanın ışığında biteviye düşündüler.
Bir serencam-ı ömürlerinde, daha neler vardı kim bilir. Anılarını sadece gönül dostlarına anlatıyordu. İçlerinde müthiş bir özgüven vardı. Fakat hiç belli etmediler. Biliyorlardı ki mütevazılık, onların ilkesiydi. Oysa onlar, çok şey başarmışlardı da bugün nesil bilmiyordu.
Sayın SATEKİN, onların yolunda, işinin ehli bir yöneticimizdir. Elbette işinin ehli olmak, sadece deneyim ve bilgi sahibi olmak demek değildir. İşinin ehli, her şeyi bilen, kendisi çözen kişi hiç değildir. Tam tersine, bildiğini, çok iyi bilen, iyi gözlem yapan bunları da icraatına yansıtan, her zaman güven ve ihtiyaç duyulan, kişidir.
Sayın SATEKİN, veli, öğretmen ve öğrencilere karşı, açık görüşlü ve objektiftir. Öğrencilerin beklenti ve gereksinmelerini dikkate alır. Eğitimle ilgili sorunları, bilimsel yöntemlerle araştırır, öğrencileri yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek gerektiğini her vesile vurgular. Yenilik ve gelişmelere açıktır. Kendini sürekli yeniler. Toplumsal değişmeleri çok iyi yorumluyor. Eğitim teknolojisindeki gelişmeleri yakından takip ediyor.
Sayın SATEKİN; sabırlı, olaylar karşısında dayanıklıdır ve duygularını kontrol altında tutar. Farklı görüş ve gruplara, saygılı ve uzlaştırıcıdır Düşünce, davranış ve icraatı ile öğretmen ve öğrenciler için modeldir. Öğrencilere karşı, güler yüzlü, hoşgörülü ve sevecendir. Öğretmen ve öğrencilere karşı güvenilir, dürüst, objektif, sırdaş ve dosttur. Öğrencileri, velileri, çevresini etkilemede başarılıdır. Ayrıca mesleki eğitim gören çocuklarımız için, bir şanstır. Çünkü onun için, "MESLEK BİLİNCİ", "Meslek Bilgisinden" çok daha önemlidir.
Sayın SATEKİN' i kutluyoruz.
MESLEK BİLİNCİNDE OLMAK
İyi bir yönetici, iyi bir orkestra şefidir. Bir yöneticini sahip olması gereken, bilgi, deneyim, okuma, dinleme, önsezi ve takip etme, işinin başında olma, yetki ve sorumluluk trafiğini doğru yönlendirme, ekibini motive edebilme,...