MESLEKİ HUKUKİ SORUMLULUK SİGORTASI

Osman Gazi Üniversitesi’ nde yararlı ve verimli konferans, sempozyum ve panel gibi etkinlikler oluyor. Nitekim mesleki hukuki sorumluluk sigortası, ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen, "Hekimlerin Hukuki Sorumluluk...

Osman Gazi Üniversitesi' nde yararlı ve verimli konferans, sempozyum ve panel gibi etkinlikler oluyor. Nitekim mesleki hukuki sorumluluk sigortası, ESOGÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından düzenlenen, "Hekimlerin Hukuki Sorumluluk Sigortası" konulu toplantı Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin İlhan ve Sigorta Uzmanı Zekiye Palancı' nın katılımıyla 18 Mart 2009 Çarşamba günü Prof. Dr. Necla Özdemir Konferans Salonunda işlenmişti. Ayrıca Tıbbi uygulama hataları sağlık çalışanlarının ve hastaların sorunu olmaktan çıkarılmalı gerekçesi ile Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası uygulamalarının tartışıldı.
Her meslekte olduğu gibi sağlık sektöründe, kusura dayalı tazmin sisteminin benimsendiği ülkelerde tıbbi uygulama hatalarından kaynaklanmayan komplikasyon vb. nedenlerle zarar gören hastaların zararlarının karşılanması söz konusu değildi. Kusur karşılığı olmayan tazmin sistemlerinde ise bir sağlık hizmetinin verilişi sırasında zarara uğrayan hastaların zararları giderilerek sosyal devlet ilkesi hayata geçirilmekte idi. Ancak her iki yöntemde yeteri kadar verimli olmadığı gibi zamanda kaybettiriyor.
Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası, bu alanda gerek hekimlerimiz, gerekse hastaları rahatlattı. Çünkü bu sigorta ile tıp mensuplarının mesleki görevlerini yerine getirirken hata, ihmal ya da kusur nedeniyle oluşabilecek üçüncü şahısların maddi ve bedeni zararlarını karşılayacak bir sorumluluk sigortasıdır
Tıp mensupları ve hastalar için bir güvence olan Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası, hukuki sorumluluk nedeniyle üçüncü şahıslara ödenecek tazminat miktarını poliçede yazılı teminat limitleri dahilinde güvence altına alıyor. Ayrıca hukuki sorumluluk nedeni ile ödenecek manevi tazminat miktarı, yargılama giderleri ve avukatlık masrafları da güvence altındadır.
Aslında ülkemizde mesleki sorumluluk sigortasına ilişkin özel bir düzenleme 2006 yılına kadar bulunmuyordu. Mesleki Sorumluluk Sigortası Genel Şartları 16 Mart 2006 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve 21 Eylül 2006 tarihinde ise Hekim Mesleki Sorumluluk Sigortası Klozu yürürlüğe konuldu. Bu durumda, hekimlerin çözümü zor sağlık problemli hastalara müdahale ederken endişe etmeyecek, hastalarda sağlık hizmeti sırasında zarar gördüklerinde zararları hemen karşılayacaktır.
Tam gün yasası ile yasalar gereği, mesleki sorumluluk sigortasının yapılması zorunlu hale getirildi. Elbette mesleki sorumluluk sigortası, hata yapan insanı cezalandırmak için değil hatayı önleyen, toplum için daha güvenli sağlık hizmeti verecek bir sağlık sistemini hedefliyor. Yeni yasa ile 2011 yılından itibaren zorunlu hale gelecek olan uygulamanın sonuçları nedir bilinmez ama gündeme gelmesi bile bir başarıdır.
Aslında Türkiye, hekimlerin hukuki sorunluluk sigortasında çok geç kaldı. Bunun sonuncunda da hatların bedelini ödeyecek bir kurum olmadığı için uzun dava süreçleri ile yıllarca uğraşıldı. Sağlık sektöründeki hataların bedelin genellikle de hastalar ödedi. Siyasi iktidarlar Sağlık sektöründeki bu gerçekleri görmelerine rağmen tedbir alamadı Oysa hatırlıyorum da İlimizde Çalışan bir Ürdün' lü doktora, memleketinde niçin doktorluk mesleğini yapmadığını sormuştum. Türkiye' de çalışma nedenleri arasında Ürdün' de doktorluk yapabilmesi için 50.000 dolar teminat göstermesi gerektiğini söylemişti.
Mesleki sorumluluk sigortası, çalışanların mesleki uygulamaları sırasında oluşacak hataları nedeniyle, tazminat ödemeleri, her şeyden önce bir vicdani sorumluluktur. Sağlık personelini, özellikle de doktorların, hataları nedeniyle bunun gerektiğinde kullanılmak üzere sigorta şirketleri tarafından sigortalanmaları, hem sağlık personeli, hem de hastalar için ciddi güvencedir.
Elbette aksine sözleşme yoksa teminat dışında kalan tazminat talepleri de var. Bunların, hem hekim, hem de hastalar tarafından bilinmesinde yarar vardır. Ancak Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu meydana gelen nükleer atıklardan kaynaklanan iyonize ışınımlar veya kirlilik, Radyoaktif, zehirli, patlayıcı veya herhangi bir patlayıcı nükleer bileşim veya bunun nükleer bir parçasının tehlikeli özellikleri, asbest, asbestli ürünler veya asbest içeren ürünlerin varlığından, üretiminden, elleçlenmesinden, işlenmesinden, satış, dağıtım, depolama, bırakılma veya kullanımından kaynaklanan her tür hastalık (kanser dahil) veya asbestten kaynaklanan bütün tazminat taleplerinin kapsam dışı kalması dikkat çekicidir.
Her türlü eksikliğe rağmen, HEKİMLERİN HUKUKİ SORUMLULUK SİGORTASI", doktorlar ve hastalar için, ciddi bir güvencedir. İnanıyoruz ki eksiklikler görüldükçe önümüzdeki yıllarda, daha iyi bir duruma gelecektir.

Haberleri