MİHALIÇÇIK VE TERMİK SANTRAL

CED RAPORU ve KAMUOYU" ile ilgili yazımızda, " Mihalıççık İlçesi KOYUNAĞILI Köyü sınırları içersinde, "Yunusemre Enerji Santrali" olarak adlandırılan Termik Santral, Adularya Enerji Elektirik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından...

CED RAPORU ve KAMUOYU" ile ilgili yazımızda, " Mihalıççık İlçesi KOYUNAĞILI Köyü sınırları içersinde, "Yunusemre Enerji Santrali" olarak adlandırılan Termik Santral, Adularya Enerji Elektirik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından yapılmaktadır. Bu santralin çevreye etkileri hakkında, çevre halkı, tıpkı altın madenin de olduğu gibi, kaygılıdır. " demiştik.
KOZA A.Ş, CED raporları ile ilgili yazımızdan sonra, şirket olarak görüşlerini kamuoyu ile paylaşırken, Termik Santralı gerçekleştiren Adularya Enerji Elektirik Üretimi ve Madencilik A.Ş yöneticilerinden, hiçbir açıklama gelmemesi dikkat çekti. Oysa Santralle ilgili CED raporundan ve gelişmelerden, bölge halkının mutlaka bilgilendirilmesi gerekir. Çünkü halkın kaygılarının giderilmesi, bilgilendirilmeleri ile eşdeğerdir.
Ayrıca termik santral, tedbir alınmazsa çevre için çok tehlikelidir. Nitekim Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun araştırmalarına göre, Termik santraller, sağlığa ve doğaya zararlı radyoaktif atıklar üretmektedir. Termik santrallerin bacalarından çıkan partiküller ve kazandan alınan külde radyoaktivite vardır. Rüzgâr ve yağış etkisi ile küller çevreye yayılmakta veya toprak altına sızarak yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.
Termik santrallerden kaynaklı hava kirliliği, yaşandığı ve radyoaktif maddelerin insan sağlığına etkileri ise pek çok araştırmaya konu olmuştur. Merkezi sinir sistemi bozuklukları, anormal doğumlar, solunum yolu hastalıkları, gelişme bozuklukları, öğrenme yeteneğinde azalma, kalp hastalıkları, cilt hastalıkları ve kanser gibi vakalar görülebilmekte.
Termik santrallerden çıkan maddeler, kükürtdioksit asit yağmurları şeklinde havayı kirletmekte, toprak ve suyu etkilemekte, doğal bitki örtüsünü ve ormanları yok etmektedir. Asit yağmurlarının diğer zararlı etkisi ise, bakır ve kurşun gibi zehirli elementlerin içme sularına karışmasıdır. Termik Santralin kurulduğu bölgenin kapalı havza olması tehlikeyi daha da artırmaktadır.
Termik santrallerin, bacasından çıkan kükürt dioksit ve azot oksitler bitiki örtüsüne en çok zarar veren gazlardır. Bu gazlar yapraktaki klorofillerin yapısını bozmaktadırlar. Ayrıca yanık etkisi, serbest asit halinde yüzeysel olarak da ortaya çıkabilmektedir Akut zararlaşmaya uğrayan bitkiler derhal ölmekte, kronik zararlaşma öldürücü olmamakla birlikte, bitki kalitesini büyük oranda bozmaktadır. Görünmeyen zarar ise zaman içinde ortaya çıkmaktadır.
Bacalardan çıkan Kükürt dioksitin bitkilere olan bu doğrudan etkisinden başka, yöredeki yağışların ve bağıl nemin fazlalığı da topraktaki asitleşmeyi artırıcı, bazlarda fakirleştirici ve mikrobiyolojik etkinliği yok edici bir etkide bulunarak, dolaylı yoldan bitkilerin direncinin azalmasına neden olur. Bu direnç zayıflığı da zararlı böcek ve mantarların üremesi için gerekli ortamı oluşturur. Bu böcek ve mantarlar bitki örtüsünü ve kalitesini giderek yok ederler.
Çevresindeki bitki örtüsünde, polenler ve dişicik boruları zarar gördüğünden döllenme olmaz ve meyve tutmaz. Meyvedeki belirtiler bitki bir yıl Kükürt dioksite maruz kaldıktan sonra belirginleşir. Bitkilerdeki termik santrallerden kaynaklanan, zararlar yaprak lekeleri, yaprak kurumaları, yaprak ve meyve dökülmeleri, büyümedeki gerileme, solgunluk ve ölümle sonuçlanır. Son yıllarda bölgede yetişen kiraz üretimi de büyük zarar görebilir.
EGE Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman KARABABA, termik santralin kurulması durumunda kül dağları oluşacağı ve gazların havaya salınacağını anlatarak, bin megavat gücündeki bir termik santralin yılda 3 bin 500 ton uçucu partikül, 75 bin ton kükürtdioksit atık oluşturarak insan sağlığı yok edeceğini söyledi. 'Termik santral demek, geri dönüşü olmayan yol demektir' Diyerek tehlikeyi ortaya koydu.
Yine Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve 20 Milletvekilinin, termik santrallerin çevreye verdiği zararların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Meclis araştırması açılmasına ilişkin önergesinde, " Termik santral küllerinin toplanıp, üzerleri örtülse bile radon gazının havaya ulaşması sonucu çevreye radyoaktif madde yayılmaktadır. Uzmanlara göre santralden, Çernobil kazasının yaklaşık 2,5 katı kadar radyoaktif madde yayılmaktadır... Önlem alınması için toplu ölümler mi beklenmektedir? " tespitlerine rağmen, Yatağan Termik Santralinde, hiçbir somut adım atılamamıştır.
Mihalıççık İlçesi KOYUNAĞILI Köyü sınırları içersinde, Adularya Enerji Elektirik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından yapılan Yunus Emre Enerji Santrali" li de bölge halkı, aynı tehlikeleri yaşayabilir. Ancak tedbirler alınırsa kaygılar ortadan kalkar. O nedenle de Mihalıççık halkı, kaymakamlık, belediye ve sivil toplum örgütleri, özellikle de Vilayet, çalışmaları sürekli takip etmeli gereken önlemleri de zamanında almalıdır.

Haberleri