Mitolojide tanrıların içkisi olarak kabul edilen şarap, Tevrat, Incil ve Zebur'da kutsal içki olarak anılır. Sarabın ilk ortaya çıkışı ile ilgili çeşitli efsaneler anlatılagelmiştir. Anadolu'da anlatılan en yaygın efsane ;
Nuh peygamber bir gün Ağrı Dağı'nın eteklerinde dolaşırken son derece neşeli bir keçi görür. Keyifle hoplayıp zıplayan keçinin neşesininin kaynağını merak eden Nuh peygamber keçiyi takip eder ve keçinin iri taneli bir meyveyi yediğini görür. Bu meyveyi çok beğenen peygamber üzüm suyunun tiryakisi olur. Nuh'un keyfini fark eden şeytan, onu kıskanarak yakıcı nefesiyle asmaları kurutur.
Ancak, Nuh bu duruma çok üzülüp kederlenince şeytan merhamete gelerek, asmayı kurtarmak için 7 hayvanın kanıyla sulanması gerektiğini söyler. Nuh, onun dediği gibi aslan, kaplan, ayı, köpek, horoz, tilki ve saksağandan oluşan 7 hayvanın kanı ile asmayı sular ve asma yeniden canlanır.
İşte bu yüzden o günden beri üzümün suyundan ya da bu meyveden üretilen içkiyi içenler, ya aslan gibi cesur, ya kaplan gibi yırtıcı, ya ayı gibi kuvvetli, ya köpek kadar kavgacı, ya horoz gibi gürültücü, ya tilki gibi kurnaz, ya da saksağan gibi geveze olurlar.
MİTOLOJİD ŞARAP
Mitolojide tanrıların içkisi olarak kabul edilen şarap, Tevrat, Incil ve Zebur’da kutsal içki olarak anılır. Sarabın ilk ortaya çıkışı ile ilgili çeşitli efsaneler anlatılagelmiştir. Anadolu’da anlatılan en yaygın efsane...