İnsan, yaradılışı gereği toplumsal bir varlıktır. Yalnız yaşaması mümkün değildir. Birlikte yaşamanın, gereği olan dayanışma ile insanlar yardımlaşmayı, birlikte iş yapmayı öğrenirler. Dayanışma sayesinde insanlar daha çabuk ve daha çok iş yapabilir. Atalarımız bu konuda "Bir elin nesi var, iki elin sesi var" diyerek, birlik, beraberlik ve dayanışmanın önemini vurgulamışlardır.
Dayanışma, toplumlar arasında, millet bünyesinde ve milletlerarası olabildiği gibi, aynı kent, ilçe, belde ve köylü insanlarımız arasında da olabilir. Bu sayede, hem bireysel, hem de toplumsan sorunlar çözülür.
Diğer yandan kentlileşme ve modernleşme sürecinde birey, sivil toplum örgütlerinde aldığı rol ve sorumluluk ile demokrasinin de gelişmesini sağlamaktadır. Sivil toplum örgütleriyle birlikte demokrasi, problemsiz sürmektedir.
Yine yaşadığımız toplumda veya kentte insanların, duygu, düşünce ve ortak çıkarlarda birbirlerine karşılıklı bağlanması, insanlarla ve kurum/kuruluşlarla ortak değerlerde birleşmesi ve birlikte hareket etmesi, sorunların çözümü açısından çok önemlidir.
Ayrıca bireyler arasında güven ilişkisi, demokrasi, hukuka saygı, kurumlar arasındaki iletişim, köylü, ya da kentli bireylerin, birbirine olana saygı ve bağlılığı, devlete olan güven ve olumlu, ya da olumsuz, her türlü gelişmelere birlikte verilen reaksiyonlar, refah ve huzur için çok önemlidir.
Sivil Toplum Kuruluşları, bu tablonun yaşadığı ve birlik ve beraberliğin sergilediği en önemli unsurlardır. İnsanlar, bu kuruluşlar sayesinde, genel çıkarların, ne olduğunu ve nasıl kabul edilmesi gerektiği konusuna yönelik oluşumun da farkına varırlar. Bu kuruluşlarda, kamuoyu ile ortak sorunları içeren, söylemsel fikir ve görüşler oluşur.
Diğer yandan insanın, yalnız yaşaması mümkün değildir. Birlikte yaşamanın gereği olan dayanışma ile insanlar, yardımlaşmayı, birlikte iş yapmayı öğrenirler. Dayanışma sayesinde insanlar, çabuk ve daha çok iş yapabilirler.
Son yıllarda, Eskişehir' de, bazı "Kültür ve Dayanışma Dernekleri" bu tabloyu, en iyi şeklide hayata geçirme gayret ve cabası içindedir. Bu derneklerimizden biri de 1990 yılında, kurulan, Mihalıççıklılar Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği ' dir. MİYAD, son yıllarda yapmış olduğu etkinliklerle de dikkat çekiyor.
MİYAD, Salı günü, üyelerine iftar yemeği verdi. Yemeğe, Mihalıççık Kaymakamı, M. SOĞUKPINAR, Milletvekillerimizden M. ARIKAN, Bürokratlar ve üyeler katıldı. İftara katılım ve yemekte yaşananlar, kardeşlik, dostluk ve dayanışma isteği, diğer derneklere, örnek teşkil edecek nitelikte idi.
Elbette MİYAD 'ın, etkinliklerindeki mükemmel performansı, tesadüfen elde edilmiyor. En önemli unsur, Mihalıççıklılar Yardımlaşma Sosyal Dayanışma ve Kültür Derneği Başkanı Sayın İsmail Can ve yönetim kurulu üyelerinin, yönlendirme ve cesaretlendirme sürecinin de bir sonucudur. Bu özenli süreç, Mihalıççıklılar arasında işbirliği ve dayanışma yanında, ilçenin de kalkınmasını da hedefliyor.
MİYAD, Mihalıççık İlçesinin ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki sorunları ile yakından ilgileniyor. Özellikle de Eskişehir ve Mihalıççık'taki etkinlikleri ile dikkat çekiyor. Bu yıl İlçeden düzenlenen "Kiraz Festivaline" davetli olduğumuz halde gidemedik. Ancak etkinlik sayesinde, "KİRAZ", İlçede en önemli gelir kaynağı haline geldi. Ömreköy, Kozlu, Obruk, İkizafer, Dinek ve Gürleyik köylerindeki 18 hektarlık alanda, yıllık 100 ton kiraz üretilmekte, üretilen kirazlar, yurt dışına ihraç edilmektedir. Her yıl kiraz üretme sahalarının artması, ilçe ve ülke ekonomisine, ciddi katkıda bulunmaktadır.
MİYAD, etkili ve verimli çalışması yanında, Eskişehirli ve Mihalıççıklı, olma bilincinin gelişmesine, önemli katkıda bulunuyor. Yerel yönetimler ve diğer sivil aktörler arasında iletişim ağı kurmak için, ciddi gayret gösteriyor. En önemlisi de, Mihalıççık' ın, sosyal kültürel ve ekonomik sorunlarına çözümler üretiyor, araştırma yapıyor, yapılan araştırmaları destekliyor ve elde edilen bilgileri de kamuoyu ile paylaşıyor.
Ayrıca MİYAD, ilçede her alanda, özellikle de köylerde, sivil örgütlenmeyi teşvik ediyor. Onlara donanım ve teknik destek sağlıyor. Sivil toplum örgütleri ile ilgili, eğitim çalışmaları düzenliyor. Özellikle de kitle iletişim olanaklarını kullanarak ve çeşitli etkinlikler gerçekleştirerek, sosyal ve sivil girişimciliği ve sivil örgütlenmeyi özendiriyor. Bu tabloyu, 2008 yılı içinde, köy dernekleri ile yaptığı etkinliklerde ve çeşitli icraatlarında tanık olduk.
MİYAD camiasını kutluyoruz...
MİYAD SİVİL GİRİŞİMCİLİĞİ ÖZENDİRİYOR
İnsan, yaradılışı gereği toplumsal bir varlıktır. Yalnız yaşaması mümkün değildir. Birlikte yaşamanın, gereği olan dayanışma ile insanlar yardımlaşmayı, birlikte iş yapmayı öğrenirler. Dayanışma sayesinde insanlar...