Miyad ve Mihalıçcık

Pazar günü, Anakent Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr BÜYÜKERŞEN ve CHP İl yönetimi, MİYAD’ ı, ziyaret etti. Dernek binasında, bu ziyaretin seçim ziyareti olmadığı söylendikten sonra, AK Parti’nin, Odunpazarı İlçe Danışma...


Pazar günü, Anakent Belediye Başkanı Sayın Prof. Dr BÜYÜKERŞEN ve CHP İl yönetimi, MİYAD' ı, ziyaret etti. Dernek binasında, bu ziyaretin seçim ziyareti olmadığı söylendikten sonra, AK Parti'nin, Odunpazarı İlçe Danışma Meclis Toplantısı'nda, şahsına karşı yapılan eleştirileri, ciddiye almadığını söyledi.
Ayrıca Prof. Dr BÜYÜKERŞEN; "Sakallı, sokak iyileştirmelerine Restorasyon diyor. Oysa Odunpazarı semtinde yaptığı Restorasyon değil, sokak iyileştirmesidir. Restorasyon, binanın aslına uygun şekilde, işi bilen ustaları tarafından, aynı malzemeler kullanılarak, yeniden dönüştürülmesidir." diyerek eleştiri de bulundu.
Ziyarette, amaç ne olursa, olsun çağımızda, toplumların ve kişi/kişilerin, sorunlarının çözümü, bünyelerindeki sivil toplum örgütleri ile eşdeğerdir. Sivil Toplum örgütleri, kendi aralarında birliktelik oluşturmuş, sorunları da birlikte çözme gayret ve çabası içinde ise hedeflere ulaşmak, daha da etkili ve sonuç alıcı oluyor.
Ayrıca içinde bulunduğumuz çağ, örgütlü insan topluluklarından oluşmaktadır. Bu örgütlü toplumsallaşma, kolektif özgürlükleri, ön plana çıkarırken, ülke ve yerel temeldeki, hatta bireysel sorunların, çözümüne de ciddi katkıda bulunmaktadır. Sivil Toplum Kuruluşları'nın, insan refahının iyileştirilmesine yönelik aktif rolleri de bulunuyor.
Sivil toplum örgütlerinin, ziyarette, hedef ve stratejiler ne olursa olsum, DERNEK ve VAKIFLARIN faaliyet alanlarındaki sorunlar ve çözümleri üzerinde karşılıklı, fikir alışverişinde bulunulmalıdır.
Arzu ederdik MİYAD' ı ziyarette, Mihalıççık'ın sorunları da gündeme gelsin. Çünkü MİYAD, Mihalıççık ilçemizin sosyal, kültüre, ekonomik ve diğer alanlarındaki sorunları çözmek için kurulmuş, bir sivil toplum örgütüdür. Son yıllarda, yapmış olduğu etkinliklerle de dikkat çekiyor.
Mihalıççık ilçesi, yukarı Sakarya bölümünde, Sündiken Dağları'nın güney doğusunda kurulmuş, şirin bir ilçemizdir. Pek çok kavime de ev sahipliği yapmıştır. İlçede Selçuklular öncesi ve Selçuklular sonrasına ait kalıntılar ile tarihi eserler bulunmaktadır. Osmanlı Devleti' nin kuruluşunda da, önemli görevler üstlenmiştir. Mihalıççık' ın, 2011 yılında nüfusu, 10.028' dir. İlçenin nüfusunun yüzde 30.32' si İl ve İlçe merkezinde, yüzde 69.68' i ise köy ve beldelerde yaşamaktadır. Büyük göç veren ilçelerimiz arasındadır.
Mihalıççık İlçemizin, pek çok sorunu var. Özelikle de KOYUNAĞILI Köyü sınırları içersinde, Adularya Enerji Elektirik Üretimi ve Madencilik A.Ş. tarafından yapılan Yunus Emre Enerji Santrali" , bölge halkı ve bitki örtüsü açısından ciddi tehlikedir.
Nitekim Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun araştırmalarına göre, Termik santraller, sağlığa ve doğaya zararlı radyoaktif atıklar üretmektedir. Termik santrallerin bacalarından çıkan partiküller ve kazandan alınan külde radyoaktivite vardır. Rüzgâr ve yağış etkisi ile küller çevreye yayılmakta veya toprak altına sızarak yeraltı sularının kirlenmesine neden olmaktadır.
Termik Santralle ilgili tedbirler alındı mı bilinmez ama geçmiş yıllarda Kahramanmaraş Milletvekili Durdu Özbolat ve 20 Milletvekilinin, termik santrallerin çevreye verdiği zararların araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla, Meclis araştırması açılmasına ilişkin önerge verilmişti.
Önergede, " Termik santral küllerinin toplanıp, üzerleri örtülse bile radon gazının havaya ulaşması sonucu, çevreye radyoaktif madde yayılmaktadır. Uzmanlara göre santralden, Çernobil kazasının yaklaşık 2,5 katı kadar radyoaktif madde yayılmaktadır..." tespitlerine rağmen, Yatağan Termik Santralinde, hiçbir somut adım atılamamıştır.
Mihalıççık, doğal güzelliklere sahip bir ilçemizdir. Çatacık Milli Parkı'ndaki, Orman İşletme Müdürlüğü'ne ait bir tesis, piknik yerleri ve geyik üretme çiftliği bulunmaktadır. Doğa yürüyüşleri, kuş gözlemleri ve geyik üretim çiftliğine yapılabilecek olan geziler ve ekosistemi ile Turizmin en gözde yerlerinde biri olabilir.
Yine Sarıyer ve Gökçekaya Barajları ile Porsuk ve Gürleyik Akarsuları, çevrelerindeki yeşil alanlar, göletler, doğa yürüyüşleri yapmak, kamp kurmak, balık tutmak için ideal yerlerdir. İlçede, kurt, domuz, ayı, çakal, alakanat, sansar, sincap, ördek ve keklik gibi av hayvanları bolca olduğundan, av turizmi açısında büyük bir potansiyele sahiptir.
Öte yandan Mihalıççık ekonomisinin, ayağa kalması için, doğal zenginliklerin, özellikle de tarım ürünlerinin, sanayinin motoru haline getirilmelidir. Ayrıca doğa turizmi de ilçede hayata geçirilebilir. Çünkü Doğa turizmi, ya da 'EKOTURİZM', dünyada turizmin, en hızla büyüyen alt sektörüdür. Doğal ve kültürel tahribatın önüne geçen ve kişi başına normal turizmden, çok daha fazla gelir getiren 'EKOTURİZM', Mihalıççık' ın, ekonomisi açısından, önemli bir alternatif gelir kaynağı olabilir.

Haberleri