Fotokopi Makinesi
Chester Carlson. Fotokopiyi icat eden adamın ismi bu. 1906 yılında dünyaya gelen Carlson pek öyle ağzında altın kaşıkla doğmadı. Maddi du-rumları hiç iyi olmayan ailesine destek olmak için çok küçük yaşlarda çalışmaya başladı.
Bu arada paçaları sıktı, okulunu da okudu. Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nde fizik öğrenimi gördü. Durumlar ne olursa olsun insan yeter ki istesin işte.
Okulu bittikten sonra tescil ofisinde asistan olarak çalışmaya başladı. Chester'in hayatı kâğıtların arasında geçiyordu. İşi böyleydi ne yapsın. Kendisine verilen belgeleri sürekli çoğaltmak zorundaydı.
O zamanlar işler şimdiki kadar kolay değildi. Bir belgenin kopyasını almak için ya fotoğrafını çekmek ya da parmaklar patlayana kadar tüm belgeyi yazmak gerekiyordu. Bu hem çok zaman alıyor hem pahalıya patlıyordu. Carlson "Yok canıma yetti. Bu böyle olmayacak!" dedi ve ellerini çenesine dayayıp bu sorunun çözümünü düşünmeye başladı. Aylarca New York kütüphanesinde sabahlayıp fotoğrafçılık üzerine yapılmış bilimsel çalışmaları inceledi.
Öğrendikleriyle kendi kendine bilimsel deneyler yapmaya başladı.
Ve olanlar oldu. Carlson'un bu meseleye bunca kafa patlatması işe yaradı ve sonunda elektrik ışığına maruz kalan nesnelerin görüntülerini yansıtabildiklerini keşfetti.
Ve 22 Ekim 1938 tarihinde 32 yaşındayken ilk xerografik görüntüye şahit oldu. Bu buluşuna bir isim aramaya koyuldu ve ona eski Yunanca "kuru" ve "yazma" kelimelerinden oluşan xerografi adını verdi.
Chester neyi bulduğunu çok iyi biliyordu ve bu-nun öneminin farkındaydı. Düşünsenize artık herhangi bir belgenin kopyası gerektiğinde cırtt elindeydi.
Çileli günler bitmişti artık. Bu buluşu-nun ne kadar değerli bir şey olduğunu firmalar da anlamıştı ve Haloid şirketi Chester'in fotokopi makinesine yatırım yapmaya karar verdi. Firma-nın ismi 1961 senesinde "Xerox Corporation" ola-rak değişti ve fotokopi makinesinin ünü aldı başı-nı gitti.
Carlson'un bu icadının kolay ve hızlı foto-kopi üretemeye başlaması uzun zaman aldı. îlk ürün 1949 yılında kamuoyuna tanıtıldı. 1961 yılın-da ise hızlı ve kolay kopyalama yapan Xerox914 isimli fotokopi makinesi piyasaya sürüldü.
Atm Makineleri
"Automatic machine"nin kısaltılmışı olan bu para çekme ve yatırma makineleri fikri bir bankanın önünde para çekmek için saatlerce bekle-nilen bir kuyrukta doğdu.
Don Wetzel adında biri, Dallas Bank'ın para çekme kuyruğunda sırasının gelmesini beklerken canından bezip, "Surda şöyle birkaç tane pa-ra saçan makine olaydı, ayaklarıma böyle kara sular inmezdi.
Aaa! Ben bir şey buldum galiba!" diyerek bu fikri ortaya atmıştır. Bu fikir makine mühendisi Tom Barners ve elektrik mühendisi George Castain tarafından geliştirilerek hayata geçirilmiştir. Tam 5 milyon dolara mal olan ilk ATM, 1973 yılında New York'taki Chemical Bank'ta işlem hayatına başlamıştır.
Banka kuyruğundan bunalıp icat edilen ATM'lerin önünde de kuyruk var ama; bakarsınız yine öyle kuyrukta bunalan birisi çıkar da, kuy-ruk kısaltıcı diye bir şey bulur, belli mi olur. İhtiyaçlar icatları doğurur.
"Nasıl icat edildiler"
Fotokopi MakinesiChester Carlson. Fotokopiyi icat eden adamın ismi bu. 1906 yılında dünyaya gelen Carlson pek öyle ağzında altın kaşıkla doğmadı. Maddi du-rumları hiç iyi olmayan ailesine destek olmak için çok küçük yaşlarda...