Eskişehir' de, birçok şenlik, kutlama, sempozyum, toplantı, panel, konferans gibi etkinlikler oluyor. Ancak halkın, yeteri kadar, haberi olmuyor. Bazı etkinliklerden, basın dahi haberdar edilmiyor. Hülasa ilgili kurum/kuruluşlar ve beldelere, genellikle de "kendi çalar kendi oynar" felsefesi hakimdir.
Geçen hafta Pazar günü, Nasreddin Hoca Beldesinde Nasreddin Hoca Şenlikleri yapıldı. Şenlikleri, Nasreddin Hoca Beldesi' ndeki törenden telefon eden bir tanıdıktan öğrendik. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, şenliklerle ilgilendi mi bilinmez ama Nasreddin Hoca Vilayet Programı ile anılmalıydı. Çünkü Nasreddin Hoca, Sivrihisar' a, bırakılmayacak kadar dünyaca tanına bir şahsiyettir. O nedenle de Nasreddin Hoca Şenliklerine, ulusal ve uluslararası perspektiften bakılmalıdır.
Aslında Nasreddin Hoca'yı, ne tanıdık ne de tanıttık. Bu nedenle de Nasreddin Hoca yıllardır mizah ve güldürü üstadı gibi tanıtıldı. Oysa Nasreddin Hoca, bir "DÜŞÜNÜR", "HALK FİLOZOFU", "SOSYOLOĞ" , "MÜDERRİS" ", " BİLGİN ", "HUKUKÇU" ve" TASAVVUFÇU" dur. Bütün bu meziyetlerinin gereğini, halkın anlayacağı dille, yerine getirmeye çalışmıştır. Aslında toplumun, özellikle de siyasetçilerin ve ilgililerin, O' nun, bu misyon ve vizyonundan alacağı çok ders vardır.
Şu bir gerçek ki Akşehir, Nasreddin Hoca' ya, ulusal ve uluslararası bazda sahip çıkıyor. Konya ve Akşehir'de, kurum/kuruluşlar, özellikle de sivil otorite, şenliklere, ciddi katkıda bulunuyor. Oysa Eskişehir'de, ciddi olarak Nasreddin Hoca etkinliklerine sahip çıkan kesim yok. İyi ki Akşehir ilçemiz var. Çünkü Nasreddin Hoca felsefesini daha iyi özümseyerek ve anlayarak dopdolu bir şenlik yaşatmak için, amatör ruh ve profesyonel anlayışla var güçleri ile çalışıyorlar. Daha da önemlisi her yıl etkinlikleri paylaşarak, güzel ve kalıcı projelere, imza atarak tanıtıyorlar.
Her yıl Nasreddin Hoca, Konya'nın, Akşehir ilçesinde, 5-10 Temmuz tarihleri arasında çeşitli etkinliklerle anılır. Gönül isterdi ki, Akşehir ve Sivrihisar, şenliklerde, birbirlerine destek olsun, işbirliği yapsınlar. Bu yıl Pekâlâ bu işbirliği gerçekleşebilirdi. Çünkü Akşehir Kaymakamı Sayın KATIRCI, Sivrihisar'da da kaymakamlık yaptı. Neden bilinmez, yıllardır bu işbirliği gündeme gelmesine ve Nasreddin Hoca, evrensel bir kimliğe sahip olmasına rağmen, bir türlü bu birliktelik sağlanamadı.
Ayrıca Nasreddin Hoca'ya ait, piyasada çok sayıda eser mevcuttur. Ancak tamamına yakını kulaktan dolma bilgiler ve fıkralarla doludur. Pek çok fıkranın, Nasreddin Hoca'ya ait olmadığı da ortadadır. Maalesef bugün de etkinliklerde, fıkra yarışmaları düzenlenerek, tarihsel süreç içindeki hatalar devam ettiriliyor.
Japon Halk Bilimcisi Maksuko Kojima, Nasreddin Hoca' yı, her yönü ile ele alıp, doğru bilgileri ulaştı. Hatta hangi fıkraların Nasreddin Hoca'ya ait olup olmadığını bilecek kadar da onu tanıdı. Elde ettiği bilgilerle, Japonya'da Nasreddin Hoca günleri düzenledi. Gelen davetleri karşılamakta da büyük güçlük çekti. Nasreddin Hoca'yı, Japon halkına sevdirdi. Yakın zamanda Nasreddin Hoca, Japonlar tarafından ülkemize çizgi film olarak pazarlanırsa da şaşmamak gerekir.
Yine Japon Halk Bilimcisi, Maksuko Kojima' nın da söylediği gibi, pek çok fıkra Nasreddin Hoca' yakıştırmadır. Çünkü O, gerçek kimliği ile halka tanıtılmamış. Hiçbir halk bilimcimiz, Maksuko Kojima kadar, Nasreddin Hoca' yı, tanımamış ve tanıtamamıştır. Bu nedenle de Nasreddin Hoca, uydurma fıkralar sayesinde, halka yanlış tanıtıldı.
Elbette bu tabloda, ilgililer ve halkımız kadar, örgün eğitim kurum/kuruluşlarının, özellikle de üniversitelerimizin, büyük sorumluluğu var. Çünkü üniversitelerimizin ilgili bölümleri, Nasreddin Hoca'yı araştırma konusu yaparak, elde ettiği bilgileri kamuoyu ile paylaşması gerekir. Ayrıca en azında Konya ve Eskişehir'deki eğitim kurumlarımızda, Nasreddin Hoca' nın tanıtılması için, örgün eğitimin her kademesinde, öğrencilerin seviyelerine uygun üniteler hazırlanarak, çocuklara aktarılsa, Nasreddin Hoca, gerçek kimliği ile tanınacak ve tanıtılacaktır.
Yıllardır Nasreddin Hoca ve Yunus Emre' nin, okullarda tanıtılması için, örgün eğitimin her kademesinde, bir komite tarafından üniteler hazırlanarak, Nasreddin Hoca Şenliklerinde ve Yunus Emre Haftasında, okullarda çocuklara aktarılmasını, köşemizde sürekli önerdik. Her toplantıda da gündeme getirdik. Ancak bir türlü gerçekleştirilemedi. Bu yıl Sayın KILIÇLAR' ın, gayretiyle Milli Eğitim Bakanlığı, ünlü düşünür ve mutasavvıf Yunus Emre'nin, sevgi ve hoşgörü mesajlarının okullarda, kendine özgü haftayla anlatılmasına karar verdi. Bu teklifte, neden Nasreddin Hoca yer almadı bilinmez ama Nasreddin Hoca, doğumunun 802'nci yılında, Sivrihisar ilçesine bağlı, Nasreddin Hoca beldesine mahkûm edilerek, unutulmaya terk edildi. Çok yazık...
NASREDDİN HOCA ŞENLİKLERİ
Eskişehir de, birçok şenlik, kutlama, sempozyum, toplantı, panel, konferans gibi etkinlikler oluyor. Ancak halkın, yeteri kadar, haberi olmuyor. Bazı etkinliklerden, basın dahi haberdar edilmiyor. Hülasa ilgili kurum/kuruluşlar...