17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Bugüne kadar da çok şey konuşuldu ama sonuç alınamadı. Muhalefet, 17 Aralık operasyonunun yıldönümünde, TBMM' de ve ülke genelinde, çeşitli eylemler yaptı.
Aslında yargı bağımsız olsa, "Nerden Buldun Yasası", hayata geçirilse ve her kazançta vergilendirilse, yolsuzlukların önüne geçilecek, bu husustaki tartışmalarda bitecektir.
Ne var ki DSP, MHP ve ANAP iktidarında, Maliye Bakanı Zekeriya TEMİZEL zamanında, "NEREDEN BULDUN" yasası çıkarılmıştı. Birkaç kez uygulanması ertelendi. Daha sonra da AKP Hükümeti kurulur kurulmaz, "nereden buldun?" sorgulamasını kaldırdı.
Daha açık bir anlatımla, vatandaşa, sen 200 bin lira kazanç bildirmişsin ve 1 milyon lira nakit paran var. Hani bunun vergisi?" diye sorulacaktı."Miras kaldı" derse belgeleriyle ispat ederse, sorun yoktu. Aksi halde, tespit edilen "servet farkı" safi irad yani gelir kabul ediliyor ve yüzde 35 Gelir Vergisi, bir o kadar cezası ve ayrıca faizi isteniyordu.
Nitekim ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve diğer ülkelerde, bir kişinin servetinde artış olduğunda, "vergisi ödenmiş mi?" diye bakılıyor, ödenmemişse, sorgulanıp vergisi ve cezaları isteniyor.
Gelişmiş ülkelerde, servet fakı sorgulanırken, Sayın Erdoğan, "Ekonomik barışın sağlanabilmesi, mükellefin az çok vergi verebilmesi ve sistem dışına çıkan kaynakların sisteme yeniden dahil olması için, 2003'te devreye girecek olan Nereden Buldun Yasası'nın, iptal edilmesi gerekmektedir." demiş, AKP hükümeti de , "Nerden Buldun Yasası" nı, uygulamadan kaldırmıştı.
Hâlbuki Türkiye'de, Nerden Buldun Yasası, partilerin seçmene verdiği bir taahhüttü. Bugüne kadar da yolsuzlukla ilgili vaatlerin, hepsi bildirgelerde, vaat ve lafta kaldı. Oysa hemen her parti, toplum hayatını, demokratik rejimi ve ahlaki değerleri tahrip etmesi nedeniyle, yolsuzlukla mücadeleyi, milli mesele olarak görmektedir
Toplumsal barışı ve demokratik sistemi tehdit eden, devlet kurumlarına olan güveni sarsan, ahlaki kirlilik ve yolsuzluklarla kararlı ve etkin mücadele etmek üzere, "temiz yönetim"i, en kısa zamanda gerçekleştireceklerini dün söylendiler. Bugün de söylüyorlar. Ancak bu söylemleri, hayata geçirecek irade yoktur.
Yine yolsuzluklardan, elde edilen kazanca, el konulması ve suçluların bu kazançtan mahrum bırakılması için; yolsuzluktan suçlu görülen kişilerin servetlerinin, nerede olursa olsun ve kimin adına kayıtlı olursa olsun, el konulacağı, her seçim öncesi tekrar edildi. Hatta bu alanda hukuki düzenlemelerin de yapılacağı da vaat edildi.
Ancak vaatler gerçekleşmediği gibi, her dönemde, Türkiye'de, bir gecede veya kısa sürede, yoktan servet yapan, pek çok insan oldu. Bugüne kadarda bu insanlara, "Nereden buldun?" sorusu bir türlü sorulamadı. Seçimlerden önce, Siyasi partiler,"sorulacak" dendi ama söylentiden öte de gidemedi.
Geçmişte, hesap sormak isteyenler,"Devletçilik" ve "Komünistlikle " suçlandı. Yapılacak yatırımların önünde engel gibi gösterildi, Hatta "SERVET" düşmanı ilan edildiler. Söylemler ve suçlamalar bu olunca da ,"Nerden Buldun" yasa taslakları, hep tozlu raflarda kaldı. Bir türlü de hayata geçirilemedi. Soygunlar, usulsüzlükler, devam etti.
Oysa gelişmiş ülkelere, özellikle de ABD'de, her paranın mutlaka kaynağı sorulur. Hem de öyle büyük servetlerin değil. 2-5 bin doların bile, menşei araştırılıyor. Türkiye'de ABD gibi, "Neden buldun" sorusunu, hayata geçirmek zorunda. Aksi halde, ekonomideki bu kara delik kapatılmazsa, yolsuzluklar ve soygunlar artarak devam edecektir.
Nerden Buldun Yasası, uygulamada tutulsaydı, siyasetçiye, bürokrata, sendikacıya, meslek odası yöneticilerine, dernek yöneticilerine ve herkese "NEREDEN BULDUN" diye sorulacaktı. Tıpkı ABD' de olduğu gibi, 3500 bin TL den fazla bir harcama yapana, " Bu parayı nereden sahip oldun?" diye sorulacak, eğer yasal yoldan kazandığı, vergisinin ödendiği anlaşılırsa, " İstediğin gibi harca" denecekti.
Hülasa Türkiye, 6 tane nereden buldun, yasası gördü. Bu yasaların, hiçbiri, devleti dolandıranları, hakkıyla cezalandırmadı. Verilen cezalarda, yetersiz kaldı. Sonuçta da AKP hükümeti, yasayı tamamen uygulamadan kaldırıldı,
Nerden Buldun Yasası hayata geçer mi bilinmez ama Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, "şeffaflık paketi" ile ilgili, önemli açıklamalar yaptı. Babacan'ın, bahsettiği paket, kentsel rantlardan tutun da, gayrimenkul sektöründen, daha fazla vergi alınmasına, kredi kartı harcamalarının takip edilerek, gelirle bağlantı kurulmasına kadar pek çok konuyu kapsıyor.
Sayın BABACAN' ın, açıkladığı "Şeffaflık Paketi" hayata geçer mi veya bir müddet sonra "Nerden Buldun Yasası "gibi, kaldırılır mı bekleyip göreceğiz. Ancak ülkede yolsuzluk, haksız kazanç önlenmek, adaletli vergi toplanmak isteniyorsa, mutlaka "Nerden Buldun Yasası" hayata geçirilmelidir.
NERDEN BULDUN SORGULAMASI
17-25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları, kamuoyunda büyük yankı uyandırmıştı. Bugüne kadar da çok şey konuşuldu ama sonuç alınamadı. Muhalefet, 17 Aralık operasyonunun yıldönümünde, TBMM’ de ve ülke genelinde,...