Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Funds World Turkey 2008 konferansındaki konuşmasında, yurtdışındaki vatandaşların mevduatlarını, Türkiye'ye çekmek için bir kanun çıkardıklarını söyledikten sonra "Yurtdışında parası olanlar belirli bir zaman içerisinde getirdikleri takdirde, ister şirketlerine ister bankaya koysunlar, sisteme sokmak şartıyla, hiç bir soru sormayacağız, inceleme yapmayacağız. Türkiye dışında kazançları olan herkes getirsin. Vergi yok, geriye dönük bir şey yok. Paramıza sahip çıkacağız..." demişti. Ve getirilecek paranın uyuşturucu, terör ve insan kaçakçılığı ile ilgili olmaması hassasiyeti taşıdıklarının da altını çizmişti. Bu vaat yasalaştı. Bundan böyle yurtdışında parası olanlar, bu paralarını bavulla bile Türkiye'ye getirseler hiçbir araştırma yapılmayacak, ayrıca sadece yüzde 0.5 vergi alınacak.
Hükümet, böyle bir karara neden gerek duydu bilinmez ama yapılan uygulama Türkiye açısından hiçte hayra alamet değildir. Bu uygulama ile pek çok kara para aklanacak ve " nerden buldun" vaadi de rafa kalkmış olacaktır.
Oysa Seçim bildirgeleri, partilerin seçmene verdiği bir taahhüttür. Hemen her parti toplum hayatını, demokratik rejimi ve ahlaki değerleri tahrip etmesi nedeniyle, ahlaksızlık ve yolsuzlukla mücadeleyi, milli siyaset konusu olarak görmektedir
Toplumsal barışı ve demokratik sistemi tehdit eden, devlet kurumlarına olan güveni sarsan, ahlaki kirlilik ve yolsuzluklarla kararlı ve etkin mücadele suretiyle "temiz siyaset-temiz yönetim" en kısa zamanda gerçekleştirileceği de dün söylendi. Bugünde söyleniyor..
Yolsuzluklardan elde edilen kazanca el konulması ve suçluların bu kazançtan mahrum bırakılması için; yolsuzluktan suçlu görülen kişilerin servetlerinin nerede olursa olsun ve kimin adına kayıtlı olursa olsun, el konulacağı, her seçim öncesi tekrar edildi. Hatta bu alanda hukuki düzenlemelerin de yapılacağı da vaat edildi.
Ancak her dönemde, Türkiye'de, bir gecede veya kısa sürede yoktan servet yapan, pek çok insan oldu. Bugüne kadarda bu insanlara, "Nereden buldun?" sorusu bir türlü sorulamadı.
AKP iktidarı, bu alanda bir çalışma başlattı. Ancak yabancılara karşı aynı duyarlılık içinde olmadı. Hatta sabotaj vergisini kendi vatandaşına yüzde 10 olarak uygularken, yabancılara sıfırladı. Bu uygulama ne kadar sürer veya adamına göre hareket edilir mi bilinmez ama geçmişte hesap sormak isteyenlerde,"Devletçilik" ve "Komünistlikle " suçlandı. Yapılacak yatırımların önünde engel gibi gösterildi, Hatta "SERVET" düşmanı ilan edildiler. Söylemler ve suçlamalar bu olunca da ,"Nerden Buldun" yasa taslakları, hep tozlu raflarda kaldı. Bir türlü de hayata geçirilemedi.Gerçi ara sıra,"Nerden buldun?" mevzuat söylentileri gündeme geldi ama bu alanda yapılacak bir yasal düzenlemenin, parayı yastık altında bekleteceğini, dolayısıyla da ekonomide, güç günleri yaşanacağı da hep söylendi.
Aslında Türkiye'de, "Nerden buldun" yasası çıkartılabilirdi. Ancak bu alanda en çok zarar görecek olan politik ve elit güçler, yasanın çıkmamasında, en büyük engel teşkil etti. Çünkü ilk hesap verecek kesimler bu güçlerdir. Oysa gelişmiş ülkelere, özellikle de ABD'de, her paranın mutlaka kaynağı sorulur. Hem de öyle büyük servetlerin değil. 2 bin doların bile menşei araştırılıyor. Türkiye'de, ise kimseden hesap sorulmaz veya sordurulmaz. Çünkü bu alanda da "POLİTİK " ve "ELİT" güçler devrededir.
Aslında yıllardır, "Nereden buldun? " sorusunun gereğinin yapılmaması ve mevzuatın çıkmamasının veya hayata geçirilememesinin sebep/sebepleri, hatta gerekçesi, Ankara daki mevcut bankalardaki mevduattan bellidir. Ankara'da kişi başına düşen banka mevduatında, Türkiye'nin en zengin kentidir. Yani 3 milyon 700 bin Ankaralının, bankalarda, 4 milyonu aşkın hesabı olduğu söyleniyor. Ankara'nın, demografik yapısına bakıyoruz. Ankara'da tespitlere göre,170 bin civarında Emekli Sandığı emeklisi,190 bin SSK, 170 bin Bağ-Kur emeklisi yanında,450 bin aktif sigortalı ve 315 bin memur ve de 550 milletvekili var.
Ankara'da sanayi yok, tarım yok. Emeklilerin ve memurların aldığı para da ortadadır. Peki, Ankara'daki bankalardaki mevduat ve otomobilleri kim veya kimlerin?
Hülasa nerden buldun yasası, tarihe karıştı ama yurtdışından veya yurtiçinden beyan edilen varlıklar nedeniyle, 1 Ocak 2008 tarihinden önceki dönemlere ilişkin hiçbir suretle vergi incelemesi ve vergi kesintisi yapılmayacak. Türk Ceza Kanunu'nda öngörülen suçlar yönünden soruşturma veya kovuşturma yapılmayacak ve idari para cezaları uygulanmayacak. Böylece, yastık altı ve kara paralar da aklanarak ekonomiye kazandırılmış olacak!
NERDEN BULDUN VAADİ LAFTA KALDI
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Funds World Turkey 2008 konferansındaki konuşmasında, yurtdışındaki vatandaşların mevduatlarını, Türkiye’ye çekmek için bir kanun çıkardıklarını söyledikten sonra "Yurtdışında parası...