Tapu ve Kadastro Teşkilatı'nın kuruluşunun, 165. yıl kutlamaları yurt genelinde, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Çarşamba günü de Eskişehir Öğretmen Evinde Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürü İbrahim TONOZ ve Tapu ve Kadastro Bursa Bölge Müdürü İzzettin KOCUKOĞLU ve diğer daire müdürlerinin katılımı ile bir etkinlik yapıldı.
Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürü İbrahim TONOZ, etkinlikte yaptığı konuşmada, kurumun tarihsel sürecinden bahsederek, Tapu Teşkilatının, memleketimizdeki geçmişi, 165 yıl öncesine dayandığını söyledi.
Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürü yardımcılarından, Sayın SARIKAYA ise etkinlikte okuduğu şiirdeki şu mısralarla, kurumu ve çalışanlarını, en güzel şekilde ifade etti.
165'inci yılı kutluyoruz,
bu gece
Kucakladık tüm Türkiye'yi,
Sevgi dolu ellerimizle
Asırlık koca çınarız,
Ülkemizdeki tüm
hizmetlerde biz varız.
Mal canın yongasıdır derler,
Nöbettedir, bu isimsiz askerler.
Gerçekten de kurum, yıllardır, ülke hizmetindedir. İlk tapu teşkilatı 21 Mayıs 1847 yılında Mahmut Esat Efendi tarafından "Defterhane-iş Amire Kalemi" adı altında ve taşınmaz mallara ait işlemlerin yapılması amacıyla kurulmuştur. Bu teşkilat, Türkiye Cumhuriyeti Devleti kuruluncaya kadar "Defterhane-iş Hakani Emaneti" "Defter Eminliği" ve "Defterhane-i Hakani Nezareti" gibi muhtelif isimler altında varlığını sürdürmüştür.
1924 yılında, Tapu Umum Müdürlüğü Teşkilatı kurulmuştur. Bu teşkilat bünyesine 1925 yılında 658 sayılı Kanunla kadastro birimi ilave edilmiştir. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün bugünkü yapısı ve hedefleri 29 Mayıs 1936 tarih ve 2997 sayılı Kanunla belirlenmiş olup Teşkilat, Maliye Bakanlığına bağlanmıştır.
7 Temmuz 1939 tarihinde Adalet Bakanlığına bağlanmış ve nihayet taşıdığı önem ve bağımsızlığı göz önüne alınarak 10 Ağustos 1951 tarihinde Başbakanlığa bağlanmıştır. Teşkilat, 26 Eylül 1984 yılında çıkarılan 3045 sayılı Kanunla, bugünkü statüsüne kavuşmuş, 22 Kasım 2002 Tarihinde de Bayındırlık ve İskân Bakanlığına bağlanmıştır.
Ayrıca ülkemizde, Anayasanın, 35. maddesi ile herkesin mülkiyet ve miras haklarına sahip olduğu hususu, teminat altına alınmıştır. Taşınmazlar üzerindeki hakları göstermek üzere tapu sicillerinin tutulacağı ve taşınmazların, kütüğe kaydı ve belirlenmesinde resmi bir ölçüme dayanan planın esas alınacağı, tapu sicillerinin tutulmasından doğan bütün zararlardan devletin sorumlu olacağı Medeni Kanunda belirtilmiştir.
Öte yanda teknolojik gelişmeler ve küreselleşmenin sonucu yaklaşımlar, toprağa dayalı hizmetlere, yeni bir anlayış getirmiştir. Ülkemizde sosyal, ekonomik, teknik ve hukuki alanlardaki gelişmeler, şehirleşme ve imar hareketleri ile toprağa dayalı her türlü projeler kadastronun öncelikle bitirilmesini zorunlu hale getirmiştir. O nedenle de Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, ülkemizin tesis kadastrosunu yaparak, tapu sicilini tesis eder, taşınmaz mallarla ilgili her türlü akit ve tescil işlemlerini yürür. Hazinenin sorumluluğu altındaki tapu sicilini, düzenli olarak tutar ve mülk emniyetini sağlar.
Bugün Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, büyük bir atılım içindedir. Özellikle de TAKBİS (Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi), ARIP (Tarım Reformu Uygulama Projesi), MERLİS (Marmara Deprem Bölgesi Arazi Bilgi Sistemi), TARBİS (Tapu Arşiv Otomasyonu), ve HBB (Harita Bilgi Bankası) gibi, ülkemiz için çok önemli projeler hayata geçirilmiştir. TAKBİS projesi, ayrıca devlet büyük ödülüne layık görülmüştü.
Her türlü yatırım ve mühendislik projelerinin, sağlıklı bir şekilde yapılması, ancak iyi bir Tapu ve Kadastro bilgisi ile mümkün olmaktadır. O nedenle de Tapulu gayrimenkullerin tapularının yenilenmesi, Tapusuz gayrimenkullerin tapuya bağlanması, Yaşatma, güncel tutma, Yenileme, Tescile konu her türlü harita ve planların kontrolü ve arşivlenmesi, Taleplerin karşılanması, Kadastronun kapsamındaki hizmetler arasında bulunmaktadır. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü, yeniden yapılandırma çalışmaları da devam ediyor. Bu çalışmalarla, tapu müdürlüğünde işlem yapması zorunluluğu kaldırılacak. İşlemlerin ülkenin herhangi bir yerindeki tapu müdürlüğünde yürütülebilmesi mümkün olacak. Bu başarı sonucunda da Tapu ve Kadastro Teşkilatı, ülke genelinde yılda 20 milyon kişiye hizmet veriyor.
Tapu ve Kadastro Teşkilatı ile nice 165'inci yıllara...
NİCE 165. YILLARA...
Tapu ve Kadastro Teşkilatı’nın kuruluşunun, 165. yıl kutlamaları yurt genelinde, düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Çarşamba günü de Eskişehir Öğretmen Evinde Tapu ve Kadastro 17. Bölge Müdürü İbrahim TONOZ...