NİCE 167 YILLARA...

Üniversitelerin, varlık nedenlerinden birisi de, bilgiyi üretmek ve ürettiği bilgiyi toplumla paylaşmaktır. Bu fakültelerimizden biri de, ESOGÜ Ziraat Fakültesidir. Özellikle Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN’ un, dekan olmasından sonra,...


Üniversitelerin, varlık nedenlerinden birisi de, bilgiyi üretmek ve ürettiği bilgiyi toplumla paylaşmaktır. Bu fakültelerimizden biri de, ESOGÜ Ziraat Fakültesidir. Özellikle Sayın Prof. Dr. Hasan TOSUN' un, dekan olmasından sonra, yapmış olduğu panel, sempozyum ve kongrelerle dikkat çekiyor.
Bugün, ülke çapında ve ESOGÜ Ziraat Fakültesi' nde, 10 Ocak 1846'da İstanbul-Ayamama Çiftliği'nde "Ziraat Mektebi liyesi" adıyla başlayan tarımsal öğretimin, 167. yılını kutlanacak. Tarımsal Öğretimin Başlangıcının 167. Yıldönümü nedeniyle Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi ile ESOGÜ Ziraat Fakültesi bir açık oturum düzenlendi.
Oturumda, Zir. Yük. Müh. Müfit KALAYCI" Türk Tarımsal Araştırmacılığında Eskişehir Ekolünün Yeri ve Önemi" , Sabancı Üniv. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fak. Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. İsmail ÇAKMAK" Bitkilerin Mineral Beslenmesi Konusunda Aktüel Araştırma" ve Ege Üniv. Ziraat Fak. Öğretim Üyesi Sayın Prof. Dr. Adnan DEĞİRMENCİOĞLU, "Tarımda, Mekanizasyon, Türk Tarımı ve Bitkisel Üretim Teknolojilerinde Gelişmeler" konuları, üzerinde katılımcıları bilgilendireceklerdir.
İlk Tarımsal Öğretim mektebi,1846 yılında açılan "Ameli Ziraat Mektebi" oldu. Ancak bu okul bir süre sonra kapandı. 1892'de "Halkalı Ziraat Mektebi", 1895'de "Veteriner Okulu" , 1870'de "Orman Mektebi", daha sonra Bursa'da "Koza Okulu" açıldı. İlk Ziraat Mektepleri 1846'de kurulmuş, 1858'de Orman Mektepleri teşekkül etmiştir. Daha sonra Halkalı Ziraat Mektebi'ni ortaya çıkaran bu gelişmeler, Ankara'da bir Yüksek Ziraat Enstitüsü'nün tesisiyle devam etmiştir. Halkalı Ziraat Mektebi'nin ders programında, "İlm-i Servet" dersi mevcuttu.
Atatürk'ün direktifiyle, bugünkü Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün yerinde Ankara Ziraat Yüksek Mektebi ve kapatılmış olan uygulama okullarının yerine 1930 yılında, İstanbul, Bursa, İzmir ve Adana'da birer orta ziraat okulu açıdı. Ankara'da 1930 yılında kurulan yüksek ziraat okulu, 16 Haziran 1933'te yüksek ziraat enstitüsüne dönüştürülür. Bu enstitü gerek kuruluşu ve gerekse akademik faaliyetiyle tam bir "tarım üniversitesidir. 1933 yılında Türkiye tarımının geliştirilmesi için, Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü faaliyete geçti, 1 Ocak 1948 yılında, Ankara Üniversitesi'nin kurulmasıyla, aynı enstitü, ziraat fakültesi adını aldı. Zamanla da ziraat fakültesi bünyesinde veteriner, ziraat sanatları ve orman bölümleri açılmıştır.
Bugün, Türkiye genelindeki ziraat fakültelerinin sayısı, 29'ya yükselmiştir. Ancak 3-4 Ziraat Fakültesi dışında, geriye kalanlarda öğretim üyeleri, binaları, dershaneleri, laboratuvarları, ders araç ve gereçleri, araştırma-uygulama çiftlikleri vb. nitelikli bir eğitim-öğretim için gerekli olanaklar, arzu edilen boyutta değildir.
Oysa ATATÜRK, "Milli ekonominin, temeli ziraattır. Bunun içindir ki ziraatta kalkınmaya büyük önem vermekteyiz." diyerek Cumhuriyetin kuruluşu ile kalkınmanın ancak tarım ile gerçekleşebileceğini gördü. Hiç şüphesiz Cumhuriyet döneminde, yıllarda tarımsal eğitim ve öğretimde büyük aşamalar kaydetmiş, tarım sektörümüz, dünya ülkeleri ile rekabet eder durumuna
Ülkemizde, 29 ziraat fakültesi tarafından mezun edilmiş olan, yaklaşık 40.000 civarında ziraat mühendisi var. Fakat gelecekle ilgili hiçbir plan, program yapılmamış olan ziraat fakültelerinin ve mezunlarının sorunları, artık içinden çıkılamayacak boyutlara gelmiştir. Mezun olan ziraat mühendislerinin büyük çoğunluğu, nerde iş buldularsa orada çalışmakta, ne hazin ki çoğu, çaycılıktan tutunda, kurumlarda ve kamuda güvenlik görevlisi olarak çakışmaya varıncaya kadar, meslekle hiç ilgisi bulunmayan alanlarda çalışmaktadırlar.
Eskişehir' in de, Türk tarım tarihinde, özellikle de Cumhuriyet döneminde, önemli bir yeri var. Özellikle de Rahmetli Ali Numan KIRAÇ, bu insanlarımızdan biridir. Türk tarımının duayeni, tarımın gelişmesi için, eleman yetiştirme, yeni metotlar ve ürünler geliştirme çalışmalarını, ömrü boyunca sürdürmüş, Türk tarımında, kullanılan pek çok yeni tür tohumu geliştirmiştir.
Türkiye'nin, ilk Tarımsal Araştırma Enstitüsü olan Eskişehir Anadolu Tarımsal Araştırma Enstitüsü' nün, 1925 yılında başladığı ıslah ve 1929 yılında başladığı kuru tarım çalışmaları ile günümüze, kadar çalışmalarını aralıksız yürütmeye devam ediyor.
ESOGÜ Ziraat Fakültesi ve diğer Ziraat Fakülteler, öğretim üyeleri, öğrencileri, çiftçimiz ve ziraatla ilgili örgütler, hep birlikte çalışarak, ülkemizin, temel sektörlerinden biri olan tarımı, daha da geliştirecek global pazarlarda da söz sahibi yapacaklardır. Yeter ki kaliteli eğitimi gerçekleştirecek, imkân ve olanaklar ziraat fakültelerine sağlansın.
Ziraat Fakültelerimizle, nice 167 yıllara...

Haberleri