İnsann köpeği evcilleştirmesi, avclkta ona duyduğu ihtiyaçtan kaynakland. Köpeğin avclk yeteneği, sürati, işitme ve mükemmel koku duyusu, insan diğer hayvanlardan koruyacak kadar gözü pek olmas ve sadakat duygusu, av asistanlğndan da Öte, onu insann en iyi dostu yapt. Hatta köpeği insann evcilleştirmediği, bu özelliklerinden dolay köpeğin insana yaklaşarak, birlikte yaşamay kendi seçtiği de iddia ediliyor.
Canllarn ayn cinsten olmas için dş görünüşün benzerliği yeterli değildir. Nesillerini devam ettirecek yavrular yapabilen canllar ayn cinsten saylabilirler. Koca bir Dane ile minik bir Terrier çiftleşebilirlerse çocuklar olur. Neye benzeyeceği bilinmez ama doğan yavru da ilerde başka rk bir köpekle birleşirse sonunda ortaya, nesildeki her bireyden bir özellik almş, çok değişik görünümde bir köpek çkar.
Köpeklerin hem şekil hem de boyut olarak birbirlerinden bu kadar farkl olmalar, her zaman insanlarn ilgisini çekmiştir. Uluslararas Köpek Koruma Dernekleri Federasyonu bugün değişik 328 köpek rk bulunduğunu resmen kabul ediyor.
Kökenleri ne olursa olsun kedi kediye, at ata, güvercin güvercine benzer. Köpeklerdeki bu farkllğn nedeni tek bir şekilde izah ediliyor. Baz canllarda genetik değişkenliğin diğerlerine göre daha fazla olmas. İnsan genetik değişkenliği en çok olan canl. İkinci srada da köpek var. Kedi bu tabloda en altlarda yer alyor.
İnsanlar genellikle kendi benzerleri ile birleştiklerinden ortaya çok değişik görünümler çkmyor. Köpeklerin dş görünüş olarak çok farkl olmalarnn esas nedeni ise yine insan. Yani insanlarn öyle istemeleri. Tarih içinde farkl toplumlar kendi ihtiyaçlarna yönelik olarak, bilinçli şekilde, köpekleri birleştirerek, av, bekçilik, koruma, süs gibi değişik özellikleri olan rklar elde etmişlerdir.
Tarih boyunca araştrmaclarn da ilgisini çeken bu konuda Darwin. farkl görünümdeki köpeklerin farkl hayvanlardan geliştiğini düşünmüş. Konrad Lorenz ise Huskie ve Alman çoban köpeklerinin kurttan, terrier ve tazlarn ise çakaldan üremiş olabileceklerini savunmuş. Sonuçta ortaya çkmştr ki görünümü ne olursa olsun köpeğin tek bir atas vardr. Asya Kurdu.
Aslnda köpeklerin bu zengin özelliklerinin hepsi atalar olan kurtta görülmez. Kurtlarda bu özelliklerin bir ksmnn genetik olarak baskn olmadğ ancak zamanla bulunulan çevreye ve istenilen göreve göre köpeklerde ortaya çktğ sanlyor.
Köpeklerde iki saf rkn birleşmesinde, yakn akraba evliliklerinde olduğu gibi, sakat doğma olay daha çok görülür. Krma köpekler hatta sokak köpekleri daha sağlkl, akll ve sempatiktirler.
Niçin bu kadar farklı köpek çeşidi var?...
İnsann köpeği evcilleştirmesi, avclkta ona duyduğu ihtiyaçtan kaynakland. Köpeğin avclk yeteneği, sürati, işitme ve mükemmel koku duyusu, insan diğer hayvanlardan koruyacak kadar gözü pek olmas ve sadakat...